-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos prezidento posto sieks P.Porošenkos korupciją atskleidęs žurnalistas

Garsus ukrainiečių tyrimų žurnalistas Dmytro Gnapas paskelbė dalyvausiantis 2019-ųjų Ukrainos prezidento ir vėliau tais metais vyksiančiuose parlamento rinkimuose. Atskleidęs ne vieno valdininko sukčiavimą ir pasiruošęs kovoti su korupcija, D.Gnapas jau sulaukė puolimo dėl patirties trūkumo, rašo tyrimų centro „The Atlantic Council“ analitikė Diane Francis.
Protestas prieš Petro Porošenką
Ukrainos prezidento posto sieks P.Porošenkos korupciją atskleidęs žurnalistas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kodėl praėjus ketveriems metams po Maidano revoliucijos mes vis dar turime rinktis iš veidų, kurie mums atsibodo dar prieš revoliuciją?“, – pranešdamas apie kandidatūrą feisbuke rašė D.Gnapas.

Tyrimų žurnalistas teigia siekiantis prezidento posto todėl, kad jam iki gyvo kaulo įgriso korupcija – jis atskleidė ne vieną sukčiavimo aukščiausiuose valstybės postuose atvejį. Dėl savo veiklos jis buvo sumuštas banditų ir sulaukdavo grasinimų.

40 metų amžiaus D.Gnapo vadovaujama žurnalistų komanda slidstvo.info atskleidė P.Porošenkos ir kitų pareigūnų korupciją, jų ofšoruose laikomą turtą.

Prasidėjo puolimas

„Tai – svarbi istorinė akimirka, kadangi matome didelį reformų poreikį, o mano kolegos kaip įmanydami stengsis patenkinti šį stiprų pilietinį poreikį“, – teigė D.Gnapas.

„Facebook“ nuotr./Dmytro Gnapas
„Facebook“ nuotr./Dmytro Gnapas

Jis tikina kandidatuojantis, kad padėtų kovojantiems su korupcija patekti į uždarą Ukrainos politinį gyvenimą. Taip pat sutelkti žmones, partijas, politikus ir organizacijas į didžiulį judėjimą, kurio kandidatai į parlamentą, jei išrinkti, „išvalytų vyriausybę“.

Anot kandidato, jis dėl platformos įsteigimo derasi su dvejomis antikorupcinėmis partijomis – „Samopomič“ (liet. „Savarankiškumas“) ir Demokratų aljansu, taip pat dešimtis parlamentarų, buvusių technokratų ir politikos bei finansų sričių profesionalų.

„Kodėl niekas nėra įkalintas už korupciją? Kodėl priešų agentai gerai gyvena, kai kurie jų vadovauja miestams ir vykdo verslą su prezidentu? Kodėl nebuvo įvykdyta nė viena esminė reforma? Kodėl tie, kurie buvo pagauti už rankos vagiantys, televizijoje moko mus gyventi ir veblena apie patriotizmą?“, – feisbuke retoriškai klausė D.Gnapas.

D.Gnapas: „Kodėl niekas nėra įkalintas už korupciją? Kodėl priešų agentai gerai gyvena, kai kurie jų vadovauja miestams ir vykdo verslą su prezidentu? Kodėl nebuvo įvykdyta nė viena esminė reforma? Kodėl tie, kurie buvo pagauti už rankos vagiantys, televizijoje moko mus gyventi ir veblena apie patriotizmą?“

Šiuo metu D.Gnapas buria nedidelę komandą, atsakingą už jo rinkimų kampaniją.

Nenuostabu, kad D.Gnapą, vos paskelbusį apie savo kandidatūrą, ėmė pulti prezidento posto siekiančios Julijos Tymošenko ir kitų oponentų rėmėjai: tikino, kad žurnalistas neturėtų dalyvauti rinkimuose dėl patirties trūkumo.

„Scanpix“/AP nuotr./Julija Tymošenko vėl žvalgosi į valdžią
„Scanpix“/AP nuotr./Julija Tymošenko vėl žvalgosi į valdžią

„Prisiminkime: (nuverstas prezidentas – red.) Viktoras Janukovyčius atėjo į valdžią su patirtimi, šūkiu apie gerą valstybės valdymą, stiprių vadovų komanda, kadangi sakė, jog jie yra patyrę.

Pažiūrėkite, kas nutiko šiame stipriame valdyme. Jie apiplėšė mūsų šalį. Ukrainoje mums reikia ne tik patirties, bet ir lyderių, norinčių pakeisti valstybę“, – į kritiką atsakė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Janukovyčius
„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Janukovyčius

Vargas dėl žiniasklaidos

D.Gnapas, kaip vienintelis liberalios opozicijos kandidatas 2019-ųjų kovo prezidento rinkimuose, dalyvaus ir tų pačių metų rudenį vyksiančiuose parlamento rinkimuose.

Nepriklausomi kandidatai susiduria su daugybe supuvusios sistemos keliamų iššūkių, įskaitant politikų ir oligarchų kontroliuojamas žiniasklaidos priemones.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka

„Mes ketiname elgtis priešingai, nei politikai, sakantys, kad rinkimų ir politinių kampanijų vykdymas kainuoja labai brangiai, – kalbėjo jis. – Jie moka visiems rinkimų pareigūnams – iki pat nacionalinio rinkimų proceso vadovo. Turime dvi strategijas.“

Jo komanda tikisi kampanijai visoje šalyje suburti tūkstančius savanorių, taip pat sustiprinti antikorupcinį judėjimą, kuriam priklauso ir parlamente esantys reformatoriai.

Eglės Krištopaitytės nuotr./Grafitis šalia Reformų paketo reanimacijos biuro
Eglės Krištopaitytės nuotr./Grafitis šalia Reformų paketo reanimacijos biuro

„Savanoriai padės sutaupyti, o gauti finansavimui įkursime specialią platformą, kurioje žmonės galės aukoti“, – sakė D.Gnapas.

Anot D.Gnapo, skleisti savo žodį bus įmanoma per alternatyvius žiniasklaidos kanalus. „Suvokiame, kad populiariausius Ukrainos televizijos kanalus kontroliuoja oligarchai, verslininkai ir politikai, kurie yra mūsų politiniai priešininkai.

Suprantame, kad politiniai oponentai mus blokuos, todėl norime daugiausia dėmesio skirti socialiniams tinklams ir dalintis vaizdo turiniu su politinėmis reklamomis internete bei „Youtube“, – teigė jis.

Dėmesys korupcijai

D.Gnapas planuoja daug dėmesio skirti ir mažiems miestams bei kaimams.

D.Gnapas: „Korupcija – ne tik pinigų vagystė parlamente, bet ir didesnių sumų mokėjimas už elektrą, dujas, vandenį ir kitas paslaugas, kadangi oligarchai kontroliuoja monopolijas.“

„Korupcija – ne tik pinigų vagystė parlamente, bet ir didesnių sumų mokėjimas už elektrą, dujas, vandenį ir kitas paslaugas, kadangi oligarchai kontroliuoja monopolijas“, – sakė jis.

D.Gnapas savo kampanijos prioritetais kol kas įvardijo apsaugą Nacionaliniam antikorupciniam biurui ir planuojamam įsteigti Antikorupciniam teismui, visišką teisinės sistemos reformą siekiant iš visų teismų pašalinti korumpuotus teisėjus.

Žurnalistas taip pat siektų reformuoti slaptąsias Ukrainos saugumo tarnybas, taip pat priimti įstatymą, kuris padėtų savivaldybėms pasipriešinti monopolijoms.

Jį remia kai kurios karinės grupės, taip pat socialiniais tinklais besinaudojantys Ukrainos viduriniosios klasės atstovai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenkos metinis pranešimas Aukščiausiojoje Radoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenkos metinis pranešimas Aukščiausiojoje Radoje

Todėl nenuostabu, kad praeitą savaitę Aukščiausioje Radoje svarstymui buvo pateiktas įstatymo projektas, kuriuo siūloma, kad „nacionalinio saugumo“ sumetimais internetinės svetainės galėtų būti užblokuojamos dviem dienoms be teismo sprendimo, griežtins turinio kontrolę apskritai. Tai esą reikalinga kovojant su terorizmu.

D.Gnapas: „Ukrainiečiai matys tai kaip žodžio laisvės klausimą. Tai – ne Rusija, Kazachstanas ar Baltarusija. Tai šalis su stipria pilietine visuomene ir tradicija kovoti už savo teises.“

„Ukrainiečiai suvoks tai kaip žodžio laisvės klausimą. Tai – ne Rusija, Kazachstanas ar Baltarusija. Tai šalis su stipria pilietine visuomene ir tradicija kovoti už savo teises“ , – rašė D.Gnapas feisbuke.

„Daug žinau apie korupciją, kuri yra didžiausia Ukrainos problema. Žinau ne tik jos padarinius, bet ir kaip ji veikia. Turiu gerų ryšių su ekspertais ir žmonėmis, suinteresuotais reformuoti teisėsaugą, įstatymo leidybos galią, profesionalais savo srityse“, – pridūrė jis.

D.Francis rašo, kad D.Gnapas ir jo judėjimas yra būtent tai, ko reikia Ukrainai – visiško apsivalymo. O tai esą gali padaryti tik žmonės iš šono.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vaclavas Havelas su žmona Olga
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vaclavas Havelas su žmona Olga

Galiausiai Čekiją su technokratų komanda valdė aktyvistas ir poetas Vaclavas Havelas. Ir jam puikiai sekėsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius