-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ukrainos saugumo tarnyba atlieka tyrimo veiksmus prokremliško parlamentaro atžvilgiu

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) ir Valstybinis tyrimų biuras (GBR) ketvirtadienį atlieka tyrimo veiksmus tiriant baudžiamąją bylą, kurioje įtarimai pareikšti prorusiškiems parlamentarams, partijos „Opozicijos platforma – už gyvybę“ frakcijos nariams Viktorui Medvedčukui ir Tarasui Kozakui, pranešė SBU spaudos tarnyba.
Posėdis Ukrainos parlamente
Posėdis Ukrainos parlamente / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„SBU ir GBR tyrėjai atlieka operatyvinius tyrimo veiksmus tiriant baudžiamąją bylą, kurioje įtarimai pareikšti liaudies deputatams V.Medvedčukui ir T.Kozakui“, – informavo spaudos tarnyba ir nurodė vėliau pateiksianti daugiau informacijos.

Vasario 2 dieną prezidentas Volodymytas Zelenskis patvirtino Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sprendimą imtis sankcijų prieš V.Medvedčuką ir T.Kozaką.

Šiuo sprendimu buvo faktiškai blokuota su VMedvedčuku susijusių prorusiškų televizijų „112 Ukraina“, „Newsone“ ir ZIK veikla.

V.Zelenskio spaudos tarnyba šiuos televizijos kanalus pavadino „propagandos įrankiu“ ir sakė, kad jie gauna finansavimą iš Rusijos.

66 metų verslo magnatas V.Medvedčukas, laikantis Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną vienu iš savo draugų, Ukrainoje vertinamas itin prieštaringai dėl savo ryšių su Maskva, remiančia prorusiškus separatistus jų kare su Kijevu.

V.Medvedčukas yra vienas turtingiausių žmonių Ukrainoje: žurnalas „Forbes“ jo turtą vertina 620 mln. JAV dolerių. Parlamentaras yra sakęs, kad V.Putinas yra jo jauniausios dukters Darjos krikštatėvis.

Gegužės viduryje Ukrainos prokurorai pranešė, kad V. Medvedčukas ir T. Kozakas „įtariami valstybės išdavimu ir bandymais grobstyti nacionalinius išteklius Ukrainos Kryme“, kurį 2014 metais aneksavo Maskva.

V.Medvedčukas sakė, kad jam kaltinimai pareikšti už jo poziciją ir yra politiškai motyvuoti.

Generalinė prokurorė gegužės mėnesį sakė, kad V.Medvedčukas 2015 metais planavo pradėti išgauti gamtos išteklius prie Juodosios jūros pakrantės, priklausančios Ukrainai ir po Krymo aneksijos monopolizuotos Rusijos.

Jis taip pat įtariamas 2020 metais perdavęs Rusijai informacijos apie slaptą Ukrainos karinį dalinį.

Ukrainos vyriausybė nuo 2014 metų kovoja su Rusijos remiamais separatistais rytinėse Donecko ir Luhansko srityse. Šis konfliktas prasidėjo Maskvai anksčiau tais pačiais metais aneksavus Krymo pusiasalį po Kijeve įvykusios proeuropietiškos Maidano revoliucijos.

Kijevas kaltina Maskvą, kad ši į Ukrainos rytus siunčia karių ir ginklų, siekdama kurstyti konfliktą, jau pareikalavusį per 13 tūkst. gyvybių. Rusija tai neigia, nors įrodymai rodo priešingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius