-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos žvalgyba: V.Putinas užduotį nužudyti V.Zelenskį patikėjo R.Kadyrovo smogikams

Ukrainos žvalgyba antradienį atskleidė, kad Rusija planavo jau invazijos į Ukrainą pradžioje nužudyti Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį ir kitus šalies vadovybės narius. Tam į Ukrainą buvo atsiųsti Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo geriausi smogikai, o R.Kadyrovui šią užduotį esą patikėjo pats V.Putinas.
Ukrainiečiai praneša likvidavę R.Kadyrovo būrius, siekusius nužudyti V.Zelenskį
Ukrainiečiai praneša likvidavę R.Kadyrovo būrius, siekusius nužudyti V.Zelenskį

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) sekretorius Oleksijus Danilovas antradienį pranešė, kad šalies specialiosios tarnybos sužlugdė Rusijos vadovybės sumanymą nužudyti Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

Dalis smogikų dar nelikviduoti

Anot O.Danilovo, šiai užduočiai buvo pasitelkti Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo vadovaujami smogikai.

Dalis elitinio Čečėnijos karių, vadinamų „kadyrovcais“ būrio, atvykusio į Ukrainą nužudyti V.Zelenskio, buvo likviduoti per mūšius Hostomelio oro uoste buvo likviduoti, o likusi dalis yra „taikiklyje“, pranešė O.Danilovas.

„Specialioji operacija, kurią turėjo vykdyti „kadyrovcai“, atsiųsti pašalinti mūsų prezidentą, šiandien mums yra gerai žinoma. Galiu pasakyti, kad gavome informacijos iš FSB atstovų, kurie šiuo metu neturi jokio noro dalyvauti šiame kruviname kare. R.Kadyrovo vadovaujama elitinė grupuotė, kuri čia specialiai atvyko pašalinti mūsų prezidento, buvo sunaikinta“, – spaudos konferencijoje sakė O.Danilovas.

VIDEO: Знищена елітна група кадирівців, яка планувала вбити Зеленського

Jis taip pat teigė, kad ši „Kadyrovo grupė“ buvo padalinta į dvi grupes.

„Mes juos sekėme. Viena grupė buvo sunaikinta Hostomelyje, o kita grupė dabar, sakytume, yra taikiklyje“, – pažymėjo O.Danilovas.

Gali būti, kad daliai „kadyrovcų“ pavyko prasiskverbti į Kijevą, nes anksčiau būta pranešimų apie mieste likviduotus čečėnų kovotojus.

V.Zelenskis: aš esu taikinys Nr. 1

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis anksčiau yra pareiškęs, jog žino esąs taikinys Nr. 1 Rusijos pajėgoms. Taikinys Nr. 2 , pasak prezidento, yra jo šeima - žmona, dukra ir sūnus.

V.Zelenskis sakė, kad jo šeima irgi yra Ukrainoje, tačiau jos buvimo vieta, savaime suprantama, neskelbiama. Prasidėjus karinei invazijai V.Zelenskis nė karto nepasirodė drauge su šeima. Viešai publikuotuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose jis būdavo arba Prezidento rezidencijoje, arba šalia jos Kijevo centre.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Anksčiau britų leidinys „The Times“ buvo pranešęs, kad Kijeve veikė daugiau nei 400 Rusijos privačios karinės grupuotės „Wagner“ samdinių, kuriems Kremlius įsakė nužudyti prezidentą V.Zelenskį ir jo vyriausybę bei sudaryti sąlygas užimti Kijevą.

Ukrainos Gynybos ministerija buvo pranešusi, kad Hostomelio apylinkėse vasario 26 dieną Ukrainos kariuomenė sutriuškino Rusijos gvardijos Čečėnijos specialiųjų pajėgų dalinį.

Ukrainos žvalgybos nuotr./Čečėnų smogikai, pasiųsti nužudyti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio
Ukrainos žvalgybos nuotr./Čečėnų smogikai, pasiųsti nužudyti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio

R.Kadyrovui įsakymą davė pats V.Putinas?

Apie likviduotą grupuotę, remdamasis Ukrainos žvalgybos tarnybomis, antradienį pranešė ir ukrainiečių portalas „Pravda“. Teigiama, kad R.Kadyrovo būrys likviduotas vasario 26 dieną, trečiąją invazijos dieną.

Pasak Ukrainos žvalgybininkų, svarbiausią darbą – nužudyti Ukrainos vadovą V.Zelenskį – V.Putinas patikėjo žiaurumu garsėjančiam R.Kadyrovui, susitikęs su juo dar vasario 3 d.

R.Kadyrovo kariams buvo suformuluota tokia užduotis: „išvalyti“ Kijevą nuo besipriešinančių ukrainiečių, fiziškai likviduoti Ukrainos lyderius, o su tais, kurie nebus likviduoti, atlikti „prevencinį darbą“, kad jie paklustų Kremliaus reikalavimams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./R.Kadyrovas ir V.Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./R.Kadyrovas ir V.Putinas

Kaip teigia pravda.com.ua, netrukus po to Čečėnijos sostinėje Grozne įkurta smogiamoji grupė, kuriai vadovavo R.Kadyrovo padėjėjas jėgos struktūrų klausimais Danilas Martynovas. Vėliau ši grupė buvo priskirta Rusijos gvardijos daliniui ir Baltarusijos teritorijoje dislokuotiems Rytų karinės apygardos daliniams, kurie vasario 24 d. pradėjo įsiveržimą į Ukrainą Kijevo kryptimi.

Ukrainos žvalgyba paskelbė D.Martynovo ir R.Kadyrovo pokalbių detalės, kuriuose pirmasis nuolat pranešinėjo R.Kadyrovui apie savo planus ir veiksmus.

D.Martynovo vadovaujami smogikai prisijungė prie į Ukrainą keliaujančios kolonos, kurią sudarė apie 250 transporto priemonių ir apie 1 500 „geriausių Čečėnijos Respublikos kovotojų“.

Tačiau jau vasario 26 d. R.Kadyrovo būrys patyrė didelių nuostolių netoli Kijevo esančiame Hostomelio oro uoste, kuriame aršios kovos virė nuo pat invazijos pradžios.

Informaciją suteikė FSB pareigūnas?

Smogikai rasti ir likviduoti gavus informaciją iš Rusijos FSB agento, „norėjusio sustabdyti tokį kraujo praliejimą“, nurodoma portale.

Pasak šaltinio Ukrainos žvalgybos tarnybose, V. Putinas, skirdamas tokią svarbią užduotį R.Kadyrovui, lygiagrečiai įsakė Rusijos FSB prižiūrėti jos įgyvendinimą. Centriniame FSB biure buvo sukurta laikina operatyvinė grupė, kuri fiksavo kiekvieną R.Kadyrovo ir jam artimų žmonių žingsnį.

Vasario 26-ąją, atlikus žvalgybą bepiločiais orlaiviais, Ukrainos oro desanto pajėgos R.Kadyrovo būriams sudavė smūgį dviejose vietovėse šalia Hostomelio oro uosto. Jų metu žuvo smogikams vadovavęs Čečėnijos Rusijos gvardijos 141-ojo motorizuoto pulko vadas Magomedas Tušajevas, kuris buvo laikomas vienu artimiausių R.Kadyrovo žmonių.

VIDEO: Po Gostomelio karinio oro uosto atakos rastos Rusijos sraigtasparnio liekanos

„Net FSB pareigūnai karą su Ukraina laiko svetimu sau. Nors neatmetama galimybė, kad, prisidėdamas prie Kadyrovo gvardijos elito sunaikinimo, Rusijos Federacijos FSB rimtai sudavė rimtą smūgį paties Kadyrovo pozicijoms Kremliaus bokšto intrigose“, – teigė šaltinis žvalgyboje.

Šių Ukrainos žvalgybos pranešimų patvirtinti iš nepriklausomų šaltinių šiuo meti neįmanoma.

R.Kadyrovas pripažino netektis

R.Kadyrovas, invazijos pradžioje viešai grąsinęs V.Zelenskiui savo smogikais ir patarinėjęs jam atsiprašyti V.Putino, jei nori likti gyvas ir išsaugoti valstybę, dabar buvo priverstas pripažinti, kad Ukrainoje žuvo karių iš Čečėnijos.

„Deja, jau turime netekčių tarp Čečėnijos Respublikos gyventojų. Du žuvo, dar šeši patyrė įvairaus sunkumo sužeidimų“, – antradienį „Telegram“ paskelbė R.Kadyrovas.

Jis taip pat paskelbė vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuoti čečėnų kovotojai Ukrainoje.

R.Kadyrovas aiškino, kad čečėnų kovotojai „pasirinko tapti didvyriais“:„Taip, kare jie žuvo, bet jau tokią profesiją jie pasirinko“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius