Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

UNESCO: seksizmas dažnas mokykliniuose vadovėliuose

Seksizmas dažnai sutinkamas mokykliniuose vadovėliuose, naudojamuose besivystančiose šalyse. Tokius duomenis skelbia UNESCO.
Seksizmas dažnas mokykliniuose vadovėliuose.
Seksizmas dažnas mokykliniuose vadovėliuose. / Pavyzdys iš turkiško mokyklinio vadovėlio
Temos: 2 Seksizmas UNESCO

Kaip praneša BBC, Jungtinių Tautų agentūra, minėdama Tarptautinę moters dieną, teigia, kad mergaitėms kenkia mokykliniuose vadovėliuose brukami stereotipai. Pernelyg dažnai moterys vaizduojamos besisukančios virtuvėje prie puodų arba auginančios vaikus. 

Tai yra „paslėptos kliūtys“ lyčių lygybei pasiekti, – sako UNESCO atstovas Manosas Antoninis. 

UNESCO ėmėsi kampanijos mokyti dešimtis milijonų vaikų, kurie negali lankyti mokyklos. Daugelyje vargingesnių šalių mergaitės dažniausiai neturi galimybės mokytis. UNESCO ataskaita rodo, kad moterys mokykliniuose vadovėliuose dažnai vaizduojamos kaip antraeilės asmenybės. Toks stereotipų formavimas apriboja mergaičių karjeros lūkesčius. 

„Suteikti visoms mergaitėms ir berniukams galimybę eiti į mokyklą yra tik dalis kovos“, – sako UNESCO atstovas. 

Ataskaitoje teigiama, kad vyrai vadovėliuose dažniau „piešiami“ kaip verslo lyderiai, parduotuvių vadovai, inžinieriai, mokslininkai ir politikai, o moterys vaizduojamos prie puodų arba besirūpinančios vaikais. 

„Turbūt dar svarbiau juos mokyti lygybės. Nuolatinis tendenciškumas vadovėliuose lyčių klausimu pakerta mergaičių motyvaciją, savigarbą ir norą lankyti mokyklą“, – pridūrė jis. 

Ataskaitoje pateikiama pavyzdžių iš Azijos ir Afrikos. Teigiama, kad vyrai vadovėliuose dažniau „piešiami“ kaip verslo lyderiai, parduotuvių vadovai, inžinieriai, mokslininkai ir politikai, o moterys vaizduojamos prie puodų arba besirūpinančios vaikais. 

Be to, ataskaitoje teigiama, kad vadovėliuose apskritai dažniau minimi vyrai, o ne moterys. Tai ypač pastebima mokslo ir matematikos vadovėliuose. 

Ataskaitoje teigiama, kad maždaug tik vienas asmuo iš dvidešimties, minimų mokslo vadovėliuose, yra moteriškos lyties. Vis dėlto atkreipiamas dėmesys į tai, kad pastebimas nedidelė pažanga, bandant pasiekti lyčių lygybę. 

Ataskaitoje taip pat rašoma, kad pusė milijardo moterų visame pasaulyje nemoka skaityti – tai sudaro du trečdalius visų moterų. Pavyzdžiui, Malyje 93 proc. mergaičių niekada nelankys mokyklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius