Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 12 /14:33

UNESCO vadovė: nuo liepos JAV planuoja vėl prisijungti prie organizacijos

Jungtinės Valstijos planuoja nuo šių metų liepos vėl prisijungti prie UNESCO, pirmadienį pranešė organizacija.
UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay
UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay / „AFP“/„Scanpix“

Taip būtų užbaigtas daugiau nei dešimtmetį trukęs Vašingtono ir Jungtinių Tautų kultūros agentūros ginčas, dėl kurio 2018 metais JAV nutraukė savo narystę.

„Tai stiprus pasitikėjimo UNESCO ir daugiašališkumu aktas“, – sakė UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay, Paryžiuje informavusi organizacijos valstybių narių atstovus apie Vašingtono sprendimą vėl prisijungti prie organizacijos.

Jungtinės Valstijos, vienos iš UNESCO steigėjų, daugiausiai prisidėjo prie UNESCO biudžeto iki 2011 metų, kai ši organizacija priėmė Palestiną kaip valstybę narę.

Dėl to pagal JAV teisę buvo nutrauktas įmokų mokėjimas.

Tada prezidentas Donaldas Trumpas žengė dar toliau ir 2017 metais paskelbė, kad Jungtinės Valstijos kartu su Izraeliu pasitraukia iš UNESCO, kaltindami šią organizaciją šališkumu žydų valstybės atžvilgiu.

JAV pasitraukimas įsigaliojo 2018 metais.

A.Azoulay, buvusi Prancūzijos kultūros ministrė, kuri nuo 2017 metų vadovauja UNESCO, savo kadencijos prioritetu laiko JAV sugrąžinimą į organizacijos gretas.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas valdymui ir ištekliams Richardas Verma laiške A.Azoulay, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, teigė, kad Vašingtonas yra dėkingas A.Azoulay už pažangą sprendžiant svarbius klausimus, įskaitant „dėmesio politizuotoms diskusijoms mažinimą“.

Iki 2011 metų, kai sustabdė įmokas, JAV apmokėjo apie 22 proc. UNESCO biudžeto, t. y. 75 mln. dolerių (apie 70 mln. eurų).

Tačiau JAV Kongresas, kurį tuo metu visiškai kontroliavo prezidento Joe Bideno Demokratų partija, gruodį sudarė sąlygas Jungtinėms Valstijoms atkurti finansavimą ir biudžete numatė 150 mln. dolerių (139 mln. eurų).

Kovą JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad JAV nedalyvavimas UNESCO veikloje leidžia Kinijai rašyti dirbtinio intelekto taisykles.

„Labai tikiu, kad turėtume grįžti į UNESCO – vėlgi, ne kaip dovana UNESCO, bet dėl to, kad tai, kas vyksta UNESCO, iš tikrųjų yra svarbu“, – pristatydamas biudžetą Senato komitetui sakė A.Blinkenas.

„Jie rengia dirbtinio intelekto taisykles, normas ir standartus. Mes norime būti ten“, – sakė jis.

JAV 1984 metais buvo pasitraukusi iš UNESCO, o 2003 metų spalį vėl prisijungė prie šios organizacijos.

Pasiūlymas dėl prisijungimo 2023-iaisiais turi būti pateiktas UNESCO valstybių narių generalinei konferencijai.

Kai kurios valstybės narės nori, kad neeilinė sesija, kurioje būtų priimtas sprendimas, būtų surengta nedelsiant.

Pekinas sakė, kad neprieštaraus JAV prašymui vėl įstoti į UNESCO, pirmadienį pareiškė Kinijos ambasadorius prie šios JT kultūros organizacijos.

„UNESCO reikia, kad kiekviena valstybė narė suvienytų jėgas ir vykdytų savo misijas“, – sakė Yang Jinas ir pridūrė, kad Kinija „nori dirbti su visomis valstybėmis narėmis, įskaitant Jungtines Valstijas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius