-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Už korupciją įkalintas Ekvadoro viceprezidentas neteko savo posto

Ekvadoro viceprezidentas Jorge Glasas vėlai antradienį neteko savo posto, nes nevykdė savo pareigų ilgiau kaip tris mėnesius: šiuo metu jis atlieka šešerių metų laisvės atėmimo bausmę už korupciją.
Jorge Glasas
Jorge Glasas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Temos: 2 Korupcija Ekvadoras

48 metų J.Glasas yra aukščiausio rango politikas, nuteistas didžiulėje byloje dėl Brazilijos statybų milžinės „Odebrecht“, kurios ankstesnė praktika duoti kyšius siekiant valstybinių kontraktų metė šešėlį ant daugelio esamų ir buvusių pareigūnų keliose Lotynų Amerikos valstybėse.

Ekvadoro Aukščiausiasis Teismas gruodžio 13 dieną skyrė jam šešerių metų laisvės atėmimo bausmę. Viceprezidentas buvo pripažintas kaltu iš „Odebrecht“ paėmęs 13,5 mln. dolerių (11,5 mln. eurų) kyšių. Nuteistasis tvirtina esąs nekaltas ir žada skųsti teismo nuosprendį.

J.Glasas buvo sulaikytas nuo spalio 2-osios, kai Kongresas panaikino jo neliečiamybę. Nors jam ir buvo leista likti viceprezidentu, savo pareigų vykdyti jis negalėjo.

Tai reiškia, kad antradienio vidurnaktį vietos (trečiadienį 7 val. Lietuvos) laiku suėjo trys mėnesiai, kaip jis nevykdo savo pareigų. Pagal šalies Konstituciją, dėl šios priežasties jis automatiškai neteko savo posto.

Valdančiosios partijos „Šalies aljansas“ vykdomasis sekretorius Ricardo Zambrano patvirtino, kad J.Glasas neteko viceprezidento posto.

Televizijai „Ecuavisa“ jis sakė, jog šalies prezidentas Leninas Moreno turės kreiptis į Kongresą, kad būtų išrinktas naujas viceprezidentas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leninas Moreno
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leninas Moreno

Gruodžio 17-ąją įstatymų leidėjai per balsavimą pritarė pasiūlymui pradėti J. Glaso atleidimo procedūrą. Tačiau tam dar reikėjo Konstitucinio Teismo ir Kongreso tarybos pritarimo bei viso Kongreso balsavimo.

Tačiau Konstitucijoje numatytas laikotarpis praėjo greičiau nei baigėsi viceprezidento atleidimo procedūra.

„Pagal įstatymą, trys mėnesiai nebuvimo (darbe) reiškia, kad laikinas (viceprezidento funkcijų) trūkumas tampa galutiniu, ir nebereikia jokio Kongreso pareiškimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė Ekvadoro konstitucijos ekspertas Rafaelis Oyarte.

Į viceprezidento postą pretenduoja dvi Ekvadoro politikės: laikinoji viceprezidentė Maria Vicuna ir pramonės ministrė Eva Garcia.

Ekvadoro valdančioji partija yra skaldoma vidinių nesutarimų. J.Glasas buvo eksprezidento Rafaelio Correos šalininkas. Buvęs šalies vadovas lapkričio pabaigoje sugrįžo į Ekvadorą iš Belgijos, siekdamas kovoti su dabartiniu prezidentu L.Moreno dėl partijos kontrolės.

JAV teisingumo departamentui atliekant tyrimą, „Odebrecht“ gruodžio mėnesį pripažino, kad 12-oje valstybių siekdama kontraktų sumokėjo 788 mln. dolerių (671 mln. eurų) kyšių, ir sutiko sumokėti rekordinę 3,5 mlrd. dolerių (2,9 mlrd. eurų) baudą.

Skandalas įtraukė politikus keliose valstybėse, įskaitant Meksiką, Peru, Panamą ir Venesuelą.

Ekvadoro prokurorai sakė, kad „Odebrecht“ šioje šalyje kyšiams išleido 47,3 mln. dolerių (40,3 mln. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius