TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Už prieštarą Kremliaus režimui sulaikytas I.Girkinas patvirtino norintis balotiruotis į prezidentus

FSB atsargos pulkininkas ir buvęs Donecko separatistų „gynybos ministras“ Igoris Girkinas „Strelkovas“ Maskvoje sulaikytas dar liepos pabaigoje ir iki šiol lieka tardymo izoliatoriuje. Iš ten jis ir patvirtino ketinantis kitais metais kandidatuoti į Rusijos prezidento postą, rašo svoboda.org.
Igoris Strelkovas-Girkinas
Rusijos nacionalistas, Ukrainos vadovybės apkaltintas terorizmu, Igoris Strelkovas-Girkinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Leidinys „Sota“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame I.Girkino kandidatavimo į prezidento postą pranešimą skaito vienas jo bendrininkų, I.Girkino bendraminčių sukurto Rusijos judėjimo už I.Strelkovą, atstovas Olegas Nelzinas.

Laiške „Strelkovo“ bendrininkams visų pirma nurodoma įsteigti iniciatyvinę grupę ir įkurti parašų rinkimo štabą, taip pat prašoma įvairių visuomeninių organizacijų paramos.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos nacionalistas Igoris Girkinas-Strelkovas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos nacionalistas Igoris Girkinas-Strelkovas

Pirmą kartą apie galimybę dalyvauti rinkimuose I.Girkinas pranešė rugpjūčio mėn., netrukus po suėmimo.

Savo sprendimą jis motyvavo tuo, kad, jo nuomone, yra geresnis už dabartinį Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną iš karto keliose srityse.

Tačiau nemažai veikėjų, kurie pritaria I.Girkino pažiūroms, kritikavo jo ketinimus, sakydami, kad mesdamas simbolinį iššūkį V.Putinui jis tik pablogins savo galimybes būti paleistam į laisvę.

I.Girkinas tardymo izoliatoriuje bus laikomas mažiausiai iki gruodžio 18 d., jam gresia iki penkerių metų kalėjimo.

Pagal įstatymą, jei jis bus nuteistas, negalės kandidatuoti į Rusijos prezidento postą, tačiau jis turi teisę kandidatuoti iki nuosprendžio įsigaliojimo.

Spalvinga biografija

I.Girkinas yra buvęs Rusijos žvalgybos agentas, įgijęs kovos patirties per konfliktus tokiuose karštuosiuose taškuose kaip Čečėnija ir Jugoslavija, kai 2014 m. Rusija pradėjo agresiją Rytų Ukrainoje, jis vadovavo Maskvos remiamoms neva separatistinėms pajėgoms.

2022 m. Nyderlandų teismas už akių nuteisė jį kalėti iki gyvos galvos už tai, kad 2014 m. liepos mėn. separatistai virš Rytų Ukrainos numušė oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvą, žuvo visi 298 lėktuve buvę žmonės.

Pastaruoju metu I.Girkinas priklausė Rusijos karo tinklaraštininkų bendruomenei, komentavo Maskvos invaziją Ukrainoje ir ne kartą kritikavo rusų pajėgų nesėkmes.

Gegužės 12 d. I. Girkinas paskelbė, kad su nauja jėga – „Piktų patriotų klubu“ – ketina dalyvauti Rusijos politikoje ir išgelbėti šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius