Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Uzbekistane protestuotojai bandė užimti vyriausybinių pastatų

Uzbekistano tarnybos šeštadienį pranešė sulaikiusios „masinių riaušių organizatorius“, bandžiusius užimti administracinių pastatų vienoje autonominėje respublikoje, kurią supurtė reti protestai dėl siūlymo perrašyti konstituciją.
Uzbekistanas
Uzbekistanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Uzbekistanas

Penktadienį Karakalpakijos respublikoje tūkstančiai žmonių išėjo į šio regiono sostinės gatves, kai buvo paskelbtas Uzbekijos konstitucijos pataisų projektas, kuriuo numatyta sumažinti regiono autonomiją. Dėl šios konstitucijos reformos artimiausiais mėnesiais gali būti surengtas referendumas.

Nesankcionuotos demonstracijos šioje Centrinės Azijos šalyje yra draudžiamos. Policija penktadienį paskelbė, kad demonstrantų užimtoje teritorijoje, „buvo atkurta tvarka“.

Vyriausybė neatskleidė, ar per šiuos neramumus nukentėjo žmonių.

Pagal siūlomą reformą Karakalpakija netektų formalaus „suverenios“ respublikos statuso ir prarastų konstitucijoje įtvirtintą teisę atsiskirti nuo Uzbekistano, jeigu tam būtų pritarta per referendumą.

Konstitucinės komisijos narys ir įstatymų leidėjas Odiljonas Tožijevas šeštadienį sakė, kad jo institucija stebi padėtį respublikoje ir atsižvelgs į internetu išsakomas nuomones.

Kita vertus, „provokatoriai, mėginę kurstyti riaušes, neatstovauja Karakalpakijos žmonių bendrajai nuomonei“, – teigė O.Tožijevas.

Tuo metu pačios Karakalpakijos valdžia, pavaldi centrinei vyriausybei nepaisant teisinės autonomijos, išreiškė griežtesnę poziciją.

Respublikos policijos, parlamento ir ministrų kabineto bendrame pareiškime sakoma, kad „provokatoriai“ mėgino „užgrobti valstybės institucijas... suskaldyti visuomenę ir destabilizuoti sociopolitinę padėtį Uzbekistane“.

„Grupė masinių riaušių organizatorių ir žmonės, aktyviai priešinęsi teisėsaugos organams, buvo sulaikyti. Jų atžvilgiu pradėti tiriamieji veiksmai“, – sakoma šeštadienį paskelbtame pareiškime. Vyriausybė dėl šių neramumų kaltino vieną „nusikalstamą grupę“.

Vakarinis Karakalpakijos regionas, turinčiame 2 mln. gyventojų, buvo ištiktas krizės dėl Aralo jūros džiūvimo. Buvęs ketvirtas pagal dydį ežeras pasaulyje smarkiai susitraukė dėl Sovietų Sąjungos žemės ūkio politikos, kai Aralo jūrą maitinančių upių vandenys buvo nukreipti į kitus regionus.

Uzbekistanas, kuriame gyvena apie 35 mln. žmonių, yra daugiausiai gyventojų turinti valstybė musulmoniškoje Vidurinėje Azijoje.

Be Karakalpakijos statuso pakeitimų, konstitucijos pataisomis taip pat ketinama įvesti septynerių metų prezidento kadenciją. Tai būtų paranku autoritariniam lyderiui Šavkatui Mirzijojevui, ir susidarytų padėtis, panaši į buvusią valdant jo pirmtakui ir mentoriui Islamui Karimovui.

Š.Mirzijojevas praeitais metais buvo perrinktas su kampanijos šūkiu „Naujasis Uzbekistanas“, bet kritikai kaltina Taškentą dėl blogėjančios žmogaus teisių padėties vykdant ekonomikos ir socialines reformas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius