Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsienio pajėgos žada palikti Kazachstaną, bet sąskaita už pagalbą gali būti didelė

Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos pajėgos ketvirtadienį turi pajudėti iš Kazachstano. Čia jos buvo įvestos esą stabilizuoti padėtį po mėnesio pradžioje kilusių konfliktų. Tačiau net nutilus protestams neatsakytų klausimų – daug. Vis dar neaišku, kur yra šalį iki 2019 metų valdęs Nursultanas Nazarbayevas. Be to, kyla klausimas, kokią kainą Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas turės sumokėti Rusijai už suteiktą pagalbą.
Kazachstanas
Kazachstanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kazachstano prezidentas K.-J.Tokayevas teigė, kad ketvirtadienį iš šalies pajudės Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) pajėgos.

Šalies vadovas tikino, kad padėtis šiuo metu yra valdoma, „konstitucinė kontrolė atkurta“. Protestuotojus nuo pat pradžių jis vadino teroristais, o KSSO Kazachstane esą vykdė antiteroristinę operaciją.

Į Kazachstaną šios pajėgos, kurias daugiausia sudarė rusų kariai, atvyko paties K.-J.Tokayevo kvietimu. Jis aiškino, kad šalyje neramumus kelia teroristai, kalbėjo ir apie „užsienio jėgas“, kurios esą kuruoja protestus.

Pranešama, kad nuo protestų pradžios suimta maždaug 12 tūkstančių žmonių. Taip pat teigiama, kad neramumų metu žuvo daugiau nei 160 asmenų.

Tačiau kokie yra tikslūs aukų skaičiai, lieka neaišku. Autoritarinėje ir uždaroje valstybėje patikima informacija pasiekiama sunkiai. Juolab, kad tik šiomis dienomis Kazachstane vėl ėmė veikti internetas. Iki tol daugiausia žinių iš šios šalies pasaulį pasiekdavo tik per oficialius valdžios kanalus.

K.-J.Tokayevas pirmosiomis protestų, kurie kilo dėl smarkiai padidėjusių suskystintų dujų kainų, dienomis padarė nuolaidų – atstatydino vyriausybę, sumažino kainas. Tačiau netrukus pareiškė, kad su protestuotais elgsis griežtai. Galiausiai nusprendė kreiptis ir į KSSO, kuriai vadovauja Rusija.

Maskva, kuri pirmosiomis protestų dienomis aiškino esą Kazachstano valdžia „susitvarkys pati“, iš karto po K.-J.Tokayevo prašymo pasiuntė mažiausiai pustrečio tūkstančio savo karių į Kazachstaną.

Savo pajėgas pasiuntė ir kitos KSSO narės – Baltarusija, Kirgizija, Armėnija. Netrukus Kazachstano prezidentas pareiškė, kad protestai yra suvaldyti.

Ketvirtadienį KSSO pajėgos turi pradėti savo kelionę namo. Tiesa, jos neišvyks per dieną.

Nors padėtis Kazachstane, panašu, rimsta, interviu 15min politikos analitikai tikino, kad iki šiol nėra atsakyta į visus klausimus, kilusius protestų metu ir po jų. Taip pat neaišku, ko iš Kazachstano gali pareikalauti Rusija mainais į suteiktą paramą.

Galiausiai iki šiol viešumoje taip ir nepasirodė daugiau nei 30 metų šalį valdęs buvęs prezidentas N.Nazarbayevas, kuris iki dabar turėjo daugiausia įtakos šalyje. Atsakymas į šį klausimą taip pat gali nulemti Kazachstano ateitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius