Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsikrėtusiųjų SARS giminingu virusu gali būti „šimtai“

Užsikrėtusiųjų paslaptingu virusu, kuris yra giminingas potencialiai mirtinam SARS virusui ir Kinijoje jau pareikalavo dviejų žmonių gyvybių, gali būti šimtais daugiau negu oficialiai pranešama, pareiškė mokslininkai.
Į ligoninę Kinijoje pristatomas infekuotas pacientas.
Į ligoninę Kinijoje pristatomas infekuotas pacientas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kinijos pareigūnai skelbė, jog dėl naujo viruso šalyje, naujausiais duomenimis, susirgo mažiausiai 45 žmonės. Protrūkio centru jie pavadino vieną jūros produktų turgų Kinijos centrinėje dalyje esančiame Uhano mieste.

Tačiau Londono imperinio koledžo Pasaulio infekcinių ligų analizės centras (MRC GIDA) penktadienį paskelbtoje ataskaitoje įspėjo, jog užsikrėtusiųjų šiame Kinijos mieste gali būti gerokai virš tūkstančio.

Įvairioms institucijoms, įskaitant Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO), patarinėjančio centro mokslininkai pareiškė apskaičiavę, kad iki sausio 12 dienos Uhane naujuoju virusu turėjo būti užsikrėtę „iš viso 1723 žmonės“.

Savo skaičiavimuose mokslininkai, be kita ko, atsižvelgė į pranešimus apie tris patvirtintus susirgimo atvejus už Kinijos ribų – du atvejus Tailande ir vieną Japonijoje, – ir į tarptautinių skrydžių iš Uhano oro uosto duomenis.

„Jeigu Uhanas eksportavo tris atvejus į kitas šalis, tai reiškia, jog mieste turi būti kur kas daugiau atvejų negu pranešta“, – BBC pareiškė vienas iš ataskaitos autorių, profesorius Neilas Fergusonas.

„Dabar esu susirūpinęs kur kas labiau negu prieš savaitę“, – pažymėjo jis, bet pridūrė, jog „skelbti pavojų yra per anksti“.

Kol kas nepatvirtinta, kad žmonės šiuo virusu gali užsikrėsti nuo kitų žmonių, bet Uhano sveikatos apsaugos komisija yra sakiusi, kad tokios galimybės „atmesti negalima“.

Protrūkis Uhane sukėlė nerimą, nes naujasis virusas yra giminingas ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) virusui, 2002 ir 2003 metais nusinešusiam 349 gyvybes žemyninėje Kinijos dalyje ir 299 gyvybes Honkonge.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius