Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2023 02 18 /2023 02 19

V.Orbanas: Europa „netiesiogiai kariauja su Rusija“

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pareiškė, kad Europa „netiesiogiai kariauja su Rusija“, nes kelios Europos šalys žada siųsti kovinius tankus padėti Ukrainai kovoti su Maskvos invazija, rašo „The Guardian“.
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas / „Reuters“/„Scanpix“

Šeštadienį V.Orbanas per metinį pranešimą šalies piliečiams sakė, kad, jo nuomone, šie metai bus pavojingiausi nuo komunizmo žlugimo dėl karo ir infliacijos grėsmės.

Jis pridūrė, kad vienintelis būdas Vengrijai užtikrinti taikų gyvenimą yra „laikytis atokiau nuo Rusijos ir Ukrainos karo“.

„Esame Vakarų pasaulio dalis, NATO ir Europos Sąjungos nariai, o ten visi, išskyrus mus, yra karo pusėje arba bent jau apsimeta esantys“, – teigė premjeras.

„Tai jų (Rusijos ir Ukrainos), o ne mūsų karas“, – pareiškė V.Orbanas ir pridūrė, kad Vengrija pripažįsta Ukrainos teisę į savigyną, tačiau, jo įsitikinimu, būtų neteisinga Ukrainos interesus iškelti aukščiau Vengrijos interesų.

Vengrijos ministras pirmininkas pridūrė, kad humanitarinė pagalba Ukrainai nereiškia, jog Vengrijos ryšiai su Rusija bus nutraukti.

„Mes palaikysime ekonominius santykius su Rusija ir patariame visam Vakarų pasauliui daryti tą patį, nes be santykių nebus nei paliaubų, nei taikos derybų“, – sakė jis.

Neturinti išėjimo į jūrą Vengrija yra labai priklausoma nuo Rusijos importuojamų gamtinių dujų ir žalios naftos, o Rusijos energetikos milžinė „Rosatom“, remdamasi 2014 m. sutartimi, šalyje stato atominę elektrinę.

Atskirai savo kalboje Vengrijos premjeras daugiausia dėmesio skyrė Vakarų reakcijai į karą Ukrainoje. Jo nuomone, Europa eina karo link, „balansuoja ant plonytės ribos“.

„Europa šiomis minutėmis dreifuoja į karą, ji atlieka pavojingą balansavimo veiksmą. Tiesą sakant, iš tikrųjų jie jau netiesiogiai kariauja su Rusija.

Prasidėjo nuo šalmų... dabar mes jau siunčiame tankus, į darbotvarkę įtraukti naikintuvai, o netrukus išgirsime apie vadinamuosius taikos palaikymo dalinius“, – kalbėjo V.Orbanas.

Vis dėlto, autoritarinėmis tendencijomis pasižymintis Vengrijos premjeras pripažino, kad, nepaisant skirtingų pažiūrų, jis supranta „mūsų Lenkijos ir Baltijos šalių draugų“ poziciją dėl karo Ukrainoje.

„Bet kiti?“ – klausė jis.

Praėjusį mėnesį V.Orbanas susitikime su žurnalistais Budapešte sakė, kad Rusijos tikslas – paversti Ukrainą nevaldomais griuvėsiais, kad Vakarai negalėtų į ją pretenduoti „kaip į prizą“, o Ukraina, kaip ir Afganistanas, dabar yra „niekieno žemė“.

Po šio pareiškimo Ukrainos užsienio reikalų ministerija išsikvietė Vengrijos ambasadorių pasiaiškinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius