Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Orbanas pakvietė A.Merkel paminėti Geležinės uždangos pralaužimo metines

Budapeštas trečiadienį paskelbė, kad Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pakvietė Vokietijos kanclerę Angelą Merkel paminėti „Paneuropinės iškylos“, po kurios buvo pralaužta Geležinė uždanga, metines.
Viktoras Orbanas, Angela Merkel
Viktoras Orbanas, Angela Merkel / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Per rugpjūčio 19 dieną vyksiantį renginį bus surengtos pamaldos Šoprono liuteronų bažnyčioje, esančios netoli vietovės, kur prieš 30 metų 600 rytų vokiečių kirto Austrijos sieną ir savo veiksmais nulėmė Berlyno sienos griūtį.

Pasak Vengrijos vyriausybės, tiek V.Orbanas, tiek A.Merkel turėtų pasakyti kalbas, tačiau kanclerės biuras kol kas nepatvirtino, kad ji dalyvaus.

Pastangos nugriauti sieną, kuri daugiau kaip du dešimtmečius skyrė Vakarus ir komunistinį bloką, prasidėjo 1989 metų gegužę Vengrijoje.

Tų metų rugpjūčio 19 dieną siena turėjo būti simboliškai atverta trims valandoms, tačiau kelios minutės iki vartų atidarymo pro juos prasiveržė minia rytų vokiečių.

Ta taiki iškyla buvo pirmasis masinis vokiečių iš Rytų Vokietijos egzodas į Vakarus nuo 1961 metų, kai buvo pastatyta Berlyno siena.

Iškylą organizavo Vengrijos opozicijos partijos, iniciatyvą globojant reformas rėmusiam Komunistų partijos Politinio biuro nariui Imre Pozsgay ir Otto von Habsburgui – Tarptautinės paneuropinės sąjungos prezidentui ir paskutinio Austrijos ir Vengrijos imperatoriaus palikuoniui.

Po to, kai Vengrijos vyriausybė 1989-ųjų rugsėjo 11-ąją oficialiai atvėrė sieną, į Austriją pabėgo apie 50 tūkst. žmonių iš Rytų Vokietijos, o po dviejų mėnesių, lapkričio 9-ąją, griuvo Berlyno siena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius