Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Orbanas: reikia naujos Europos Komisijos, kuri kitaip spręstų migracijos problemą

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas penktadienį nacionalinio radijo eteryje pareiškė, kad, norint išspręsti migracijos krizę, būtina sudaryti naujos sudėties Europos Komisiją, kuri kitaip žiūrėtų į šią problemą.
Viktoras Orbanas
Viktoras Orbanas: reikia naujos Europos Komisijos, kuri kitaip spręstų migracijos problemą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mums reikia naujos Komisijos... su nauju požiūriu“, – pareiškė ministras pirmininkas.

„Po Europos (Parlamento) rinkimų mums bus reikalinga Komisija, kuri nebaus šalių, ginančių savo sienas – tokių kaip Vengrija“, – pridūrė jis.

Pasak V.Orbano, turėtų būti baudžiamos tos šalys, kurios leido į Europą atvykti milijonams nelegalų. Visgi vengrų premjeras neįvardijo konkrečių valstybių.

Jis sakė, kad EK sprendimas kreiptis į Europos Sąjungos teismą dėl Vengrijos teisės aktų, reglamentuojančių migraciją, neturi prasmės, nes dabartinės EK įgaliojimai baigsis kitų metų gegužę.

EP rinkimai vyks 2019-ųjų gegužę.

EK pasmerkė kaip neteisėtą birželį priimtą įstatymą, pramintą „Sustabdyti Sorosą“ (Stop Soros), numatantį iki vienerių metų laisvės atėmimo bausmę už pagalbą asmenims, nelegaliai atvykusiems į Vengriją.

Praėjusią savaitę Briuselis išsiuntė Budapeštui „oficialų įspėjimą“ – tai yra procedūros, galinčios pareikalauti bloko aukščiausios instancijos Europos Teisingumo Teismo (ETT) įsikišimo, pirmasis etapas.

Minėtas įstatymas pramintas „Sustabdyti Sorosą“, nes V.Orbanas ir jo vyriausybė liberalių pažiūrų JAV finansininką George'ą Sorosą kaltina masinės migracijos į Europą organizavimu. Pats Vengrijos žydų kilmės milijardierius ir filantropas šiuos kaltinimus neigia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prieš George'ą Sorosą nukreipta reklaminė kampanija Vengrijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prieš George'ą Sorosą nukreipta reklaminė kampanija Vengrijoje

EK taip pat pareiškė, kad skundžia Vengriją ETT dėl 2015-ųjų gruodį pateiktų neišspręstų skundų, kad Budapeštas per ilgai laikė prieglobsčio prašytojus tranzito centruose ir netinkamai su jais elgėsi.

„Vengrijos įgyvendinta pasienio procedūra neatitinka ES įstatymų, nes nesilaikoma maksimalaus keturių savaičių laikotarpio, per kurį asmuo gali būti laikomas tranzito centre“, – nurodė institucija.

Europos Komisija pridūrė, kad Vengrijos pasienyje pažeidžiant ES įstatymus atgal išsiunčiami migrantai, net jeigu jie norėtų prašytis prieglobsčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius