-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Orbanas, sukėlęs pasipiktinimą samprotavimais apie „maišytą rasę“, vieši Austrijoje

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ketvirtadienį atvyko vienos dienos vizito į kaimyninę Austriją, kilus pasipiktinimui dėl jo pareiškimo, jog jo šalis kovoja prieš tai, kad europiečiai taptų „maišytos rasės“ visuomene.
Viktoras Orbanas
Viktoras Orbanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Austrijos kancleris Karlas Nehammeris pažadėjo aptarti šį klausimą su V.Orbanu. Pasak jo, šeštadienį išsakytus vengrų premjero komentarus, „žinoma, reikia kritikuoti“.

„Visi, kurie mane pažįsta, žino, kad nevengiu tiesioginio dialogo“, – trečiadienį sakė K.Nehammeris.

Tarptautinis Aušvico komitetas (IAC) paragino Europos Sąjungą ir konkrečiai Austrijos kanclerį atsiriboti nuo „Orbano rasistinių atspalvių“.

Austrija yra pirmoji ES šalis, priėmusi Vengrijai nuo 2010 metų vadovaujantį V.Orbaną nuo jo triuškinamos pergalės balandžio rinkimuose.

„Vengrija yra svarbi mūsų kaimynė ir partnerė, abi šalys yra labai paveiktos nelegalios migracijos, su kuria norime kovoti kartu“, – praėjusią savaitę, kai kontroversija dėl V.Orbano pasisakymo dar nebuvo kilusi, tviteryje rašė konservatorius K.Nehammeris.

Viena laiko save „sąžininga tarpininke“ ir nori nenustumti Vengrijos į šalį, naujienų agentūrai AFP sakė vienas Austrijos pareigūnas, pageidavęs kalbėti su anonimiškumo sąlyga.

Šeštadienį nuskambėjusioje kalboje V.Orbanas kalbėjo apie dvilypę Europą.

„Yra pasaulis, kuriame Europos tautos susimaišiusios su atvykėliais iš ne Europos šalių, – sakė jis lankydamasis viename Rumunijos mieste, kur gyvena didelė vengrų bendruomenė. – Dabar tai yra maišytos rasės pasaulis.“

Kalbėdamas apie „mūsų pasaulį“ V.Orbanas sakė, kad „Europos tautos maišosi viena su kita“.

„Štai kodėl mes visada kovojome: norime maišytis vieni su kitais, bet nenorime tapti maišytos rasės tautomis“, – sakė V.Orbanas.

Vengrijos premjeras taip pat sakė: „Migracija suskaldė Europą į dvi dalis, arba sakyčiau, kad ji suskaldė Vakarus į dvi dalis. Viena pusė – tai pasaulis, kuriame Europos ir ne Europos tautos gyvena kartu. Šios šalys jau nebėra nacijos – jos yra ne kas kita kaip tautų konglomeratas.“

Savo kalboje V.Orbanas kritikuodamas Briuselio planą 15 procentų sumažinti gamtinių dujų suvartojimą Europoje, regis, užsiminė apie nacių režimo dujų kameras.

„Nežinau, kaip tai bus įgyvendinta. Nors, kaip suprantu, praeitis mums rodo vokiečius tai išmanant“, – sakė jis.

Vengrija buvo vienintelė ES narė, pasipriešinusi šiam planui, kuris šią savaitę buvo patvirtintas balsų dauguma.

Antradienį V.Orbano patarėja Zsuzsa Hegedus įteikė atsistatydinimo pareiškimą dėl šios „gėdingos pozicijos“ ir pavadino premjero kalbą „grynu nacių tekstu“.

Atsakydamas V.Orbanas akcentavo savo „vyriausybės nulinės tolerancijos politiką kalbant apie antisemitizmą ir rasizmą“, rodo vienas paviešintas laiškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius