Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 12 20 /14:06

V.Putinas: D.Trumpo sprendimas išvesti pajėgas iš Sirijos yra teisingas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė palaikantis JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimą išvesti amerikiečių kontingentą iš Sirijos, paskelbus pergalę prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Faktas, kad JAV nusprendė išvesti savo pajėgas, yra teisingas“, – Rusijos lyderis sakė per savo metinę spaudos konferenciją.

D.Trumpas trečiadienį savo vaizdo pranešime paskelbė, kad JAV įveikė IS Sirijoje ir pareiškė, kad dabar ten esantys JAV kariai „grįžta namo“.

V.Putinas sakė, kad „kalbant apie pergalę prieš IS, apskritai sutinku su Jungtinių Valstijų prezidentu“, ir pridūrė, kad „mes sudavėme rimtų smūgių IS Sirijoje“.

Vis dėlto jis išreiškė abejonių dėl Vašingtono veiksmų.

„Mes lyg ir nematome Amerikos pajėgų išvedimo požymių, bet darome prielaidą, kad tai įmanoma – juolab kad judame politinio sureguliavimo keliu“, – sakė V.Putinas.

Rusijos lyderis pridūrė, kad Afganistane neišvengiamos yra derybos su Talibanu, bet pabrėžė, jog būtina suprasti jų pasekmes.

„Vedamos derybos su talibais. Bet galbūt tai yra neišvengiama, reikia tiktai suprasti šių derybų objektą ir kur jos nuves“, – savo metinėje spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

„Jei yra reali jėga, kontroliuojanti reikšmingą dalį Afganistano teritorijos, su ja reikia skaitytis. Bet tada mums reikia tai daryti atvirai, viešai, ir kad būtų suprantama, apie ką kalbama“, – pridūrė jis.

Įžvelgia Vakarų klastą

Jis taip pat šnipų skandalus Vakaruose pavadino bandymais pakirsti tarptautines Rusijos pozicijas.

V.Putinas paminėjo buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimą Solsberyje Anglijoje, dėl kurio Britanija apkaltino Rusiją. Londonas sako, kad įtariami šios atakos vykdytojai yra du rusų karinės žvalgybos agentai.

„Jei nebūtų Skripalių, jie būtų išgalvoję ką nors kita. Tikslas tik vienas: sulaikyti Rusijos, kaip galimos konkurentės, plėtrą“, – sakė jis.

V.Putinas taip pat kritikavo praėjusią savaitę Jungtinėse Valstijose paskelbtą nuosprendį rusei Marijai Butinai, laikomai nelegalia užsienio agente. Jos byla susijusi su įtarimais, kad Rusija kišosi į JAV 2016 metų prezidento rinkimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Butina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Butina

Ginklų entuziastė M.Butina pripažino kaltę dėl kaltinimų bandžius paveikti JAV užsienio politiką. Jai gresia įkalinimas iki šešių mėnesių, o vėliau – deportacija.

„Nesuprantu, ką ji galėjo prisipažinti, jei nevykdė jokių vyriausybės pavedimų. Kad ir ką ji pasakė, ji pasakė gresiant 10–15 metų įkalinimui, – sakė V.Putinas. – Nesuprantu, už ką jie ją įkalino. Nėra pagrindo.“

V.Putinas taip pat sakė, kad Vakarų šalių Rusijai įvestos sankcijos yra šalies didėjančios tarptautinės įtakos rezultatas.

„Tai susiję su Rusijos galios didėjimu, – sakė jis. – Pasirodo galingas žaidėjas, su kuriuo reikia skaitytis. Iki pastarojo meto buvo manoma, kad tokios šalies nebėra.“

Pasak V.Putino, Rusijos ekonomika adaptavosi ir tam tikrais atžvilgiais sankcijos buvo pozityvios. Kaip pavyzdį jis paminėjo Rusijos žemės ūkio plėtrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius