Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas gerinasi D.Trumpui: sako, kad Rusija neišvarys JAV diplomatų

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį nusprendė neišsiųsti iš šalies jokių JAV diplomatų.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai yra labai netikėta Maskvos reakcija Vašingtonui dėl Rusijos įtariamo kišimosi į Amerikos rinkimų procesą nepageidaujamais asmenimis paskelbus kelias dešimtis rusų diplomatų.

„Mes nekursime problemų amerikiečių diplomatams. Mes nieko neišvarysime. Mes nedrausime jų šeimoms ir vaikams praleisti Naujuosius metus jų mėgstamose vietose“, – sakoma V.Putino pareiškime, kurį paskelbė Kremlius.

V.Putino pareiškime teigiama, kad santykius su JAV jis bandys gerinti po naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos, tačiau Rusija pasilieka teisę atsakyti į naujas JAV sankcijas.

„Dėl tolimesnių žingsnių link Rusijos–Amerikos santykių gerinimo mes spręsime atsižvelgdami į sprendimus, kuriuos priims prezidento Trumpo administracija“, – V.Putinas cituojamas Kremliaus išplatintame pranešime.

Maskvoje neabejojama, kad tokiu žingsniu V.Putinas kreipiasi ne į Baracką Obamą, kurio kadencija netrukus baigiasi, o į išrinktąjį JAV prezidentą D.Trumpą. Su juo Kremlius tikisi sutarti.

„V.Putino asimetriškas atsakas į naujas B.Obamos sankcijas yra investicija į būsimąją D.Trumpo administraciją“, – „Twitter“ parašė Maskvos Carnegie centro direktorius Dmitrijus Treninas.

O garsus Rusijos opozicionierius, buvęs šachmatų pasaulio čempionas Garis Kasparovas tame pačiame tinkle pasvarstė: „Jei V.Putinas neatsako taip, kaip paprastai atsakytų – išvarydamas amerikiečius, tai reiškia, kad jis tikisi jog D.Trumpas jam viską sutvarkys.“

Kiek anksčiau penktadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pranešė, kad pasiūlė prezidentui paskelbti šalyje nepageidaujamais asmenimis 35 JAV diplomatus. Lygiai tiek pat rusų, dirbusių Vašingtone ir konsulate San Fransiske, dabar turi palikti Ameriką.

Anot S.Lavrovo, Rusiją galėtų palikti 31 JAV ambasados Maskvoje darbuotojas ir keturi diplomatai, dirbantys JAV generaliniame konsulate Sankt Peterburge.

Be to, skelbta, kad Rusija nebeįleis svečių į JAV ambasados poilsio namus miškingame Maskvos rajone Serebrianyj Bor.

„Pasiūlyta uždrausti amerikiečiams naudotis jų vasarnamiu ir sandėliu Maskvoje. Tikimės, kad šie pasiūlymai bus išnagrinėti operatyviausia tvarka“, – sakė užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

CNN dar anksčiau skelbė, kad bus uždaryta Maskvos anglų ir amerikiečių mokykla („Anglo-American School of Moscow“). Joje mokosi JAV, Jungtinės Karalystės ir Kanados diplomatų vaikai, taip pat – rusų atžalos. Tačiau dabar ši įstaiga esą turėtų būti uždaryta – visiems.

Tiesa, Rusijos užsienio reikalų ministerija netrukus piktai paneigė tokį CNN pranešimą – ministerijos atstovė Marija Zacharova jį pavadino kliedesiais.

V.Putinas netgi pakvietė visų JAV diplomatų, dirbančių Rusijoje, vaikus stačiatikių Kalėdas ir Naujuosius metus švęsti Kremliuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius