Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2020 06 01 /22:10

V.Putinas ir D.Trumpas telefonu aptarė G-7 viršūnių susitikimą, COVID-19, naftos rinką

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir JAV vadovas Donaldas Trumpas telefonu aptarė padėtį dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19, pilotuojamo erdvėlaivio „Crew Dragon“ paleidimą, planus surengti Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą ir situaciją naftos rinkoje, pirmadienį pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.
Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas Osakoje
Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas Osakoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Apsikeista nuomonėmis apie abiejų šalių taikomas kovos su koronavirusu priemones. Vladimiras Putinas padėkojo už į Rusiją pristatytus amerikietiškus dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatus“, – sakoma pranešime.

Jame taip pat sakoma, kad V.Putinas pasveikino D.Trumpą „gegužės 30-ąją sėkmingai paleidus pilotuojamą kosminį laivą „Crew Dragon“, nuskraidinusį amerikiečių astronautus į Tarptautinę kosminę stotį“.

„Patvirtintas abipusis nusiteikimas vystyti abipusiškai naudingą bendradarbiavimą kosmoso srityje“, – nurodė Kremliaus spaudos tarnyba.

JAV ir Rusijos lyderiai taip pat aptarė situaciją pasaulinėje naftos rinkoje OPEC+ susitarimo kontekste.

„Konstatuota, kad šis daugiašalis susitarimas, pasiektas aktyviai jį palaikant Rusijos ir JAV prezidentams, lems laipsnišką naftos paklausos atkūrimą ir kainų stabilizavimą“, – teigiama pranešime.

„Donaldas Trumpas informavo apie savo idėją surengti Didžiojo septyneto viršūnių susitikimą ir galimybę į jį pakviesti Rusijos, Australijos, Indijos ir Korėjos Respublikos lyderius“, – sakoma pranešime.

„Pažymėta, kad svarbu aktyvuoti Rusijos ir Amerikos dialogą strateginio stabilumo srityje ir pasitikėjimo priemones karinėje srityje“, – priduriama jame.

Pasak Kremliaus spaudos tarnybos, pokalbis vyko JAV iniciatyva.

D.Trumpas šeštadienį pareiškė atidėsiantis G-7 viršūnių susitikimą ir organizuosiantis vėlesne data, galbūt rugsėjį, platesnį renginį. Pasak jo, dabartinis susitikimo dalyvių sąrašas yra „labai pasenęs“.

Planuota, kad birželį bus organizuotas viršūnių pasitarimas vaizdo konferencijos formatu, bet D.Trumpas sakė jį atidėsiantis ir organizuosiantis tiesioginį susitikimą.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas anksčiau pirmadienį žurnalistams sakė, kad „pasiūlymo detalių nežinome“, ir pridūrė, kad V.Putinui reikėtų „daugiau informacijos, kurios kol kas neturime“.

D.Trumpas šeštadienį savo lėktuve „Air Force One“ žurnalistams sakė „daugmaž“ aptaręs čia temą su keturių kitų šalių lyderiais.

Rusija 2014 metais buvo pašalinta iš tuomečio Didžiojo aštuoneto (G-8), kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

Labiausiai išsivysčiusių šalių klubui priklausančios Jungtinė Karalystė, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir Jungtinės Valstijos kasmet rengia viršūnių susitikimus, tarptautiniam ekonomikos koordinavimui aptarti. Šių metų susitikimą organizuoja grupei dabar pirmininkaujančios Jungtinės Valstijos, tačiau pirminius planus sutrikdė prasidėjusi koronaviruso pandemija.

D.Trumpas anksčiau sakė palaikantis idėją į šią grupę grąžinti Rusiją ir atkurti G-8 formatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius