Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas ir P.Porošenka aptarė kalinamos ukrainietės N.Savčenko ir Ukrainoje laikomų rusų likimą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos vadovas Petro Porošenka pirmadienį telefonu aptarė bado streiką paskelbusios Rusijoje kalinamos ukrainietės karo lakūnės Nadijos Savčenko ir dviejų Ukrainoje sulaikytų rusų likimą, pranešė Kremlius.
Nadija Savčenko
Nadija Savčenko / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Buvo aptartas Nadeždos Savčenko ir Rusijos piliečių Aleksandro Aleksandrovo bei Jevgenijaus Jerofejevo likimas“, – sakoma Kremliaus pranešime, kuriame vartojama N.Savčenko vardo rusiška versija.

P.Porošenka anksčiau siūlė iškeisti N.Savčenko į minėtus Rusijos piliečius, kurie pirmadienį buvo nuteisti kalėti po 14 metų dėl dalyvavimo kovos veiksmuose prorusiškų separatistų kontroliuojamame regione Ukrainos rytuose.

Kremlius nurodė, kad abu lyderiai susitarė, jog Maskva „greitai“ leis Ukrainos generaliniam konsului aplankyti kalinamą N.Savčenko.

N.Savčenko, kuri tėvynėje laikoma nacionaline didvyre, nuo balandžio 6-osios atsisako maisto ir vandens, protestuodama prieš jai paskelbtą nuosprendį, o jos sveikatos būklė, kaip manoma, sparčiai blogėja.

Atskirame Kijevo paskelbtame pranešime P.Porošenka pažymėjo, kad Ukraina paragino Maskvą „nedelsiant“ paleisti N.Savčenko, kuri praeitą mėnesį buvo nuteista Rusijos teismo kalėti 22 metus dėl savo numanomo vaidmens incidente, per kurį žuvo du rusų žurnalistai, dirbę kovos veiksmų zonoje.

Paminėjęs, kad N.Savčenko sveikatos būklė blogėja, P.Porošenka tai pat paragino Maskvą leisti Ukrainos ir Vokietijos gydytojams ją apžiūrėti, nurodė prezidentūra Kijeve.

Prezidento biuras patvirtino, kad J.Jerofejevo ir A.Aleksandrovo klausimas taip pat buvo aptartas, bet jokių išsamesnių detalių nebuvo paskelbta.

Kijevas tvirtina, kad tie du vyrai buvo vieno elitinio Rusijos karinės žvalgybos dalinio nariai, kai buvo sučiupti separatistų kontroliuojamoje teritorijoje Luhansko srityje pernai gegužę.

Rusija tvirtina, kad jie abu buvo jau pasitraukę iš aktyvios tarnybos ir išvykę į karo zoną kaip savanoriai.

Daugelis apžvalgininkų abejoja, ar sučiupti Rusijos piliečiai atliks laisvės atėmimo bausmę Ukrainoje, o jiems skirtas nuosprendis laikomas žingsniu į potencialų jų iškeitimą į N.Savčenko.

N.Savčenko, kuri tėvynėje laikoma nacionaline didvyre, nuo balandžio 6-osios atsisako maisto ir vandens, protestuodama prieš jai paskelbtą nuosprendį, o jos sveikatos būklė, kaip manoma, sparčiai blogėja.

V.Putinas ketvirtadienį sakė, kad Maskva palaiko ryšį su Kijevu dėl galimo apsikeitimo kaliniais, įskaitant N.Savčenko, kuri tvirtina buvusi neteisėtai išvežta į Rusiją, kad stotų prieš kaimyninės šalies teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius