Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 20 /14:42

V.Putinas leido suprasti, kad naujas raketas nutaikytų į JAV teritoriją

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad Jungtinės Amerikos Valstijos pasitelkia „pritemptus kaltinimus“ išstojimui iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties pateisinti. Ir išsakė savotišką pagrasinimą Vašingtonui.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų partneriams amerikiečiams derėjo būti sąžiningiems. ir nesinaudoti pritemptais kaltinimais Rusijai siekiant pateisinti savo vienašališką pasitraukimą iš sutarties“, – pareiškė V.Putinas, kuris Federaliniame Susirinkime skaitė savo metinį pranešimą.

Nors JAV pasitraukė iš šios svarbios Šaltojo karo laikų sutarties, Rusija neketina pirmoji dislokuoti Europoje vidutinio ir trumpojo nuotolio raketų, pridūrė Rusijos prezidentas.

„Jau kalbėjau, bet noriu pakartoti, tai labai svarbu. Specialiai tai kartoju: Rusija neketina pirmoji dislokuoti Europoje tokių raketų“, – tvirtino jis.

Ir tuomet paskelbė: „Jei JAV dislokuos Europoje vidutinio nuotolio raketas, Rusija imsis veiksmų nusitaikydama ir į teritorijas, kur tos raketos bus dislokuotas, ir į vietas, kuriose sprendžiama dėl šių ginklų panaudojimo.“

Kitaip tariant, Rusija taikytųsi ir į Vašingtoną. Taikytųsi naujomis raketomis, kurių bandymai esą jau baigti ir kurias pasiruošta įtraukti į šalies ginkluotės arsenalą.

V.Putinas perspėjo JAV apskaičiuoti perspektyvių rusų ginklų sistemų nuotolį ir greitį, ir tik po to priiminėti sprendimus, galinčius sukurti papildomų grėsmių Maskvai.

„Matome, jog turime reikalų su veikliais, labai talentingais žmonėmis, tačiau JAV valdančiojoje klasėje daug ir tokių žmonių, kurie pernelyg žavisi savo išskirtinumo ir savo viršenybės viso kito pasaulio atžvilgiu idėja.

Žinoma, jie turi teisę galvoti taip, kaip jie nori. Bet skaičiuoti jie juk moka“, – sakė V.Putinas, trečiadienį skaitydamas savo metinį pranešimą.

„Tikriausiai moka. Tegu apskaičiuoja mūsų perspektyvių ginklų sistemų nuotolį ir greitį. Mes tik to prašome: tegu iš pradžių apskaičiuoja, o tik paskui priiminėja sprendimus, galinčius sukurti papildomų rimtų grėsmių mūsų šaliai ir, žinoma, nulemsiančius atsakomuosius Rusijos veiksmus“, – sakė jis.

Rusijos saugumas „bus patikimai ir besąlygiškai užtikrintas“, pabrėžė prezidentas.

JAV ne kartą kaltino Rusiją pažeidinėjant INF sutartį, ypač dislokuojant sparnuotąsias raketas 9M729. Šį mėnesį JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, kad Vašingtonas pradeda pusmečio trukmės pasitraukimo iš sutarties procesą.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos raketų sistema 9M729
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos raketų sistema 9M729

V.Putinas atsakydamas paskelbė, kad Maskva irgi stabdo savo įsipareigojimus pagal šią sutartį bei imasi kurti naujų tipų ginklus, galinčius pažeisti INF susitarimą.

Daugelis analitikų sako, kad abiejų pasitraukimas iš INF sutarties faktiškai skelbia naujų ginklavimosi varžybų pradžią.

INF sutartį 1987 metais pasirašė JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas. Ji padėjo išspręsti krizę dėl branduoliniais užtaisais apginkluotų sovietų raketų, nutaikytų į Vakarų šalių sostines.

V.Putinas taip pat pareiškė, kad JAV ignoruoja Rusijos „teisėtus interesus“ ir nuolat organizuoja esą „antirusišką veiklą“, įskaitant neva nelegalias ekonomines sankcijas.

„Rusija nėra grėsmė JAV, mes norime draugiškų, abipuse pagarba pagrįstų santykių. Mūsų nedomina konfrontacija, mes jos nesiekiame“, – teigė Rusijos prezidentas.

Kuria naują raketą

V.Putinas galiausiai pareiškė, kad Rusija sėkmingai kuria naują raketą „Cirkon“, pajėgią smogti taikiniams sausumoje ir jūroje.

„Šiandien turiu galimybę informuoti jus apie dar vieną naujovę. Pamenate, anąkart sakiau, kad dar yra ką pasakyti, bet kol kas ankstoka. Pamažu pasakosime, ką esame paruošę“, – į parlamentarus kreipėsi V. Putinas skaitydamas metinį pranešimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Norėčiau papasakoti apie hipergarsinę raketą „Cirkon“, nuskriejančią daugiau nei tūkstančio kilometrų nuotolį bei pajėgią smogti tiek jūrų, tiek sausumos taikiniams“, – kalbėjo prezidentas.

Pasak V.Putino, raketos „Cirkon“ bus naudojamos „povandeniniuose laivuose, įskaitant jau pagamintus ir gaminamus“.

„Visa tai nebrangiai mums kainuos“, – patikino valstybės vadovas.

Anot V. Putino, „ginant Rusijos nacionalinius interesus“ rusų kariniam laivynui bus 2–3 metus anksčiau numatyto termino perduoti septyni povandeniniai laivai. Be to, artimiausių metų bus pradėti eksploatuoti penki tolimosios jūros zonos laivai, o iki 2027 metų – dar 16 tokių laivų, pridūrė prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius