TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

V.Putinas neigia, kad Kremlius bando nutildyti režisierių K.Serebrenikovą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad Maskva nebando nutildyti iškilaus rusų režisieriaus, kuriam buvo skirtas namų areštas dėl įtarimų sukčiavimu stambiu mastu.
Kirilas Serebrenikovas
Kirilas Serebrenikovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

47 metų kino ir teatro režisierius Kirilas Serebrenikovas kaltinamas 2011–2014 metais iš valstybės biudžeto pasisavinęs mažiausiai 68 mln. rublių (977 tūkst. eurų), kurie buvo skirti režisieriaus Maskvoje įkurtam teatro projektui „Platforma“. Menininkui iki spalio 19-osios yra skirtas namų areštas.

Jam metamus kaltinimus K.Serebrenikovas vadina absurdiškais. Jeigu teismas pripažins režisierių kaltu, jam gresia iki 10 metų kalėjimo.

Ši byla sukrėtė šalies ir pasaulio kultūros bei meno bendruomenę. Daugelis K.Serebrenikovo suėmimą sieja su Rusijoje griežtėjančia valstybės vykdoma meno cenzūra.

V.Putinas: „Tyrėjus domina tik valstybės lėšų panaudojimo teisėtumas.“

Tačiau Kremliaus vadovas antradienį žurnalistus tikino, kad „nėra jokios cenzūros, jokio spaudimo“. Jo teigimu, jei valdžia būtų norėjusi sutrukdyti režisieriui, pirmiausia ji nebūtų skyrusi finansavimo jo projektui.

„Tyrėjus domina tik valstybės lėšų panaudojimo teisėtumas“, – sakė V.Putinas per spaudos konferenciją po BRICS šalių – Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos Respublikos (PAR) – viršūnių susitikimo Pietų Kinijoje.

Maskvos teismas pirmadienį atmetė K.Serebrenikovo skundą dėl jam skirto namų arešto.

Daugybė įtakingų Rusijos ir kitų šalių kultūros veikėjų pareikalavo nedelsiant paleisti režisierių ir panaikinti jam pareikštus kaltinimus.

K.Serebrenikovas dirba Rusijos sostinės Gogolio centro teatro meno vadovu, o jo pastatymai rodomi ir legendiniame Maskvos didžiajame teatre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius