-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 30 /16:11

Rusijos agresija tęsiasi: V.Putinas skelbia apie „keturis naujus regionus“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pranešė apie okupuotų Ukrainos teritorijų aneksiją. Savo kalboje jis kartojo melagingus pareiškimus apie „įvykusius referendumus ir žmonių išreikštą valią“. Jis taip pat kaltino Vakarus, esą būtent jie „nori sužlugdyti Rusiją“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kone 20 minučių vėlavo į vienoje Kremliaus salėje vykusią ceremoniją. Po daugiau kaip pusvalandį trukusios kalbos jis pasirašė sutartis dėl „regiono priėmimo į Rusiją“ su keturiems okupuotiems regionams Maskvos primestais vadovais.

„Žinote, kad Luhansko, Donecko liaudies respublikoje, Chersono ir Zaporižios srityje įvyko referendumai. Žmonės išsakė savo valią“ – savo kalbą pradėjo V.Putinas.

Jis tikino, kad taip „žmonės išreiškė savo valią“. Esą tai jiems suteikia Jungtinių Tautų tarptautiniai dokumentai dėl teisės apsispręsti.

Šie jo teiginiai yra melagingi, nes tariami referendumai vyko okupacijos sąlygomis, nepaisant Ukrainos įstatymų ir yra visiškai neteisėti.

Rusijos prezidentas ir vėl pavadino Sovietų Sąjungos griuvimą tragedija, po kurios esą daugelis žmonių „neteko savo tėvynės“.

„1991 m. Belovežo girioje žlugo SSRS, ir žmonės per vieną naktį atsidūrė už tėvynės ribų. Tai virto nacionaline katastrofa.

Jie nesuprato, ką daro ir kokios pasekmės bus“, – tęsė V.Putinas.

Anot jo, „milijonai referendume dalyvavusių žmonių norėjo grįžti į tėvynę“.

„Žmonės Luhanske, Donecke, Chersone ir Zaporižioje tampa mūsų piliečiais visam laikui“ – sakė V.Putinas.

Jis ragino Kyjivą grįžti prie derybų stalo, tačiau esą aneksuotų teritorijų ateitis nebus aptariama. Taip pat teigė, kad „Ukraina turėtų sudėti ginklus“.

V.Putinas pakartojo melagingus teiginius neva „aštuonerius metus Donbase vykdytas genocidas“.

Ukrainą užpuolęs diktatorius gyrė Rusijos karius ir apsišaukėliškų respublikų kovotojus, kurie esą „gynė žmonės nuo Kyjivo režimo“.

Užsipuolė Vakarus

V.Putinas vėl ėmė kritikuoti Vakarus, kurie esą nori suduoti smūgį Rusijai, nes negali susitaikyti su tuo, kad ji yra „turtinga ir nepriklausoma bei niekam nepaklus“.

Jis teigė, kad Vakarai bando suskaldyti Rusiją ir pakartojo ankstesnius teiginius, jog Vakarai nuo pat Sovietų Sąjungos žlugimo bando palaužti Rusiją.

Jis sakė, kad Vakarai nori užvaldyti Rusiją savo naujomis valiutomis ir technologiniais pasiekimais, ir priduria, kad Vakarai bando panaikinti Rusijos kultūrą.

„Jiems neramu, kad egzistuoja tokia turtinga šalis“, – atkreipdamas dėmesį į didžiulius Rusijos naudingųjų iškasenų ir kitus išteklius.

Nuo vasario mėn. įvykusios invazijos į Ukrainą Rusijos ekonomikai smogė sankcijos, o Europos Sąjunga bando atsikratyti dujų importo.

„Vakarai nori matyti Rusiją ne kaip laisvą visuomenę, o kaip vergų minią“, – teigė Rusijos prezidentas.

„Vakarams rusų kultūra kelia pavojų, o vystymasis ir klestėjimas – grėsmę“, – tęsė jis.

Jis taip pat apkaltino JAV dėl dujų nuotekio „Nord Stream“, kuris įvyko šią savaitę. Rusijos prezidentas teigė, kad taip „anglosaksų pasaulis perėjo prie tiesioginių išpuolių“.

Pasak V.Putino, dėl energetikos krizės Europoje taip pat kalti Vakarai, o ne Rusija.

Eilė Europos šalių lyderių neseniai teigė, kad invazija į Ukrainą turėjo įtakos energijos kainoms.

Tačiau savo kalboje V.Putinas tai apvertė aukštyn kojomis. Jis sakė, kad Rusija nėra problemos šaltinis, ir tvirtino, kad energetikos krizę sukėlė „daugelį metų vykdyta neteisinga politika“, kuri buvo vykdoma gerokai prieš karą su Ukraina.

Kaltinti Vakarus dėl visų Rusijos blogybių - nieko naujo, tačiau šioje kalboje V.Putinas perėjo į visiškai naują lygmenį.

Jis kalbėjo apie Vakarus kaip apie kolonizatorius, demonstruojančius despotizmo požymius ir skleidžiančius rusofobiją.

Grasino panaudoti branduolinius ginklus

Aneksijai buvo rengiamasi po praėjusią savaitę įvykusių pseudoreferendumų. Vakarai šiuos „referendumus“ vadina fiktyviais.

Ketvirtadienio vakarą paskelbtame prezidento dekrete V.Putinas pareiškė pripažįstantis Ukrainos pietinių Zaporižios ir Chersono regionų nepriklausomybę, atveriančia kelią Maskvai pretenduoti į šias teritorijas.

Rusijos lyderis yra pagrasinęs panaudoti branduolinius ginklus šioms keturioms teritorijoms „ginti“, tačiau tai nesustabdė didelio ukrainiečių kontrpuolimo šalies rytuose ir jų pajėgos jau yra prie Donecko srities Lymano miesto, kurį Maskvos kariuomenė šią vasarą užėmė po kelias savaites vykdyto bombardavimo.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį šaukia skubų nacionalinio saugumo tarybos posėdį, pranešė jo atstovas spaudai, Kremliui paskelbus aneksijos ceremonijos laiką.

Minimos keturios teritorijos sudaro sausumos koridorių tarp Rusijos ir 2014 metais Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio.

Šie penki regionai kartu sudaro apie 20 proc. Ukrainos, kurios pajėgos pastarosiomis savaitėmis atsikovoja vis daugiau žemių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius