Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas rusus siunčia į karą, bet šie mieliau renkasi bėgti į užsienį

Vladimirui Putinui paskelbus dalinę Rusijos gyventų mobilizaciją į karą Ukrainoje ilgesnės eilės driekiasi ne prie karinių komisariatų, o prie sienų ir oro uostuose: daugybė kariauti nenorinčių rusų karštligiškai bando išvykti iš šalies.

Rusijos valdžia skelbia, kad mobilizacija vyksta sėkmingai, į karą jau užsirašė mažiausiai 10 tūkst. savanorių, net nelaukę šaukimo į kariuomenę. Tačiau vaizdai iš Rusijos pasienio, oro uostų ir diskusijos socialinėje erdvėje rodo ką kita – daug kariauti tinkamų vyrų karštligiškai bando palikti šalį.

Ekrano nuotr./„Google“ rusai ieškojo „kaip išvykti iš Rusijos“
Ekrano nuotr./„Google“ rusai ieškojo „kaip išvykti iš Rusijos“

Iššluoti bilietai į skrydžius

Privalomasis karių šaukimas prasidėjo ketvirtadienį. Kremlius į karą Ukrainoje ketina pašaukti mažiausiai 300 tūkst. rezervistų. Dar trečiadienio vakarą įvairiuose Rusijos miestuose prasidėjo ne itin gausios protesto akcijos, kurias greitai jėga numalšino policija. Buvo suimta daugiau nei 1300 žmonių. Šeštadienį kviečiama į naujas protesto akcijas, tačiau kur kas daugiau Rusijos piliečių ne eina protestuoti, o bėga iš šalies.

VIDEO: V.Putinas skelbia apie dalinę mobilizaciją Rusijoje

Naujienų agentūra BNS skelbia, kad bilietai skrydžiams į kaimynines šalis, daugiausia buvusias sovietines respublikas, į kurias rusams nereikia vizų, buvo iššluoti, o kainos drastiškai šoktelėjo – tai liudija, kad rusai masiškai bėga į užsienį, kad nebūtų išsiųsti kariauti.

Atlikus paiešką „Aviasales“ interneto svetainėje paaiškėjo, kad iki sekmadienio nebuvo laisvų vietų skrydžiams iš Maskvos į Stambulą į vieną pusę ekonomine klase – mažiausia kaina siekė beveik 2 900 JAV dolerių.

Socialiniuose tinkluose dalijamasi nuotraukomis, kuriose matyti, kad Maskvos oro uostuose pilna jaunų žmonių.

„Nenoriu vykti į karą“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyras, vardu Dmitrijus, atskridęs į Armėniją su vienu mažu krepšiu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Į Armėnijos sostinę iš Rusijos atskridę vyrai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Į Armėnijos sostinę iš Rusijos atskridę vyrai

„Nenoriu žūti šiame beprasmiškame kare. Tai brolžudiškas karas“, – kalbėjo jis.

Jerevano oro uoste daugumą iš Maskvos vėliausiu reisu atskridusių keleivių sudarė tarnybai tinkamo amžiaus vyrai. Daugelis jų atsisakė bendrauti su žurnalistais.

Nuo vasario 24-osios, kai Rusija užpuolė Ukrainą, Armėnijos sostinė tapo viena iš pagrindinių šalį paliekančių rusų kelionės krypčių.

Jerevano oro uosto atvykimo salėje AFP žurnalistų sutiktas 44 metų Sergejus, kuris atrodė pasimetęs ir išsekęs, sakė, jog pabėgo iš Rusijos, kad nebūtų mobilizuotas.

„Padėtis Rusijoje bet ką priverstų norėti išvykti“, – sakė jis.

Rusai bando išskirsti bet kur, kur tik galima: į Armėniją, į Sakartvelą, į Turkiją, į Kazachstaną, net į Baltarusiją, kuri yra Kremliaus sąjungininkė kare su Ukraina.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį atmetė pranešimus apie oro uostus, perpildytus žmonių, bandančių išvykti iš Rusijos po šio pranešimo, pavadindamas juos „perdėjimu“ ir „melagingomis naujienomis“.

Prie sausumos sienų driekiasi ilgos automobilių eilės

Socialinių tinklų vaizdo įrašuose iš Rusijos sausumos sienų su keliomis šalimis matyti ilgos transporto eilės, rašo CNN.

Eilės susidarė prie sienos perėjimo punktų į Kazachstaną, Sakartvelą ir Mongoliją. Viename vaizdo įraše matyti, kaip naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Sakartvelo ir Rusijos pasienyje esančiame kontrolės punkte išsirikiavo dešimtys transporto priemonių. Ketvirtadienį ši eilė dar pailgėjo. Viename vaizdo įraše matyti ilga eilė, besitęsianti į kalnus už sienos perėjimo punkto, o vienas vyriškis komentavo, kad jos ilgis siekia 5–6 kilometrus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Į Sakartvelą iš Rusijos norinčių patekti automobilių eilė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Į Sakartvelą iš Rusijos norinčių patekti automobilių eilė

Kitame ketvirtadienį paskelbtame vaizdo įraše matyti ilgos eilės prie pasienio punkto į Mongoliją.

Vienas vyras kalbėjo per vaizdo įrašą, užfiksuotą Troicko perėjoje į Kazachstaną, kur ketvirtadienio rytą stovėjo dešimtys automobilių: „Tai Troickas, sunkvežimių ir lengvųjų automobilių eilės... nematyti nei šios eilės pradžios, nei pabaigos... visi, visi bėga iš Rusijos, visokie“.

Grūstis prie sienos su Sakartvelu

Ypač daug nuo mobilizacijos bėgančių rusų bando patekti į Sakartvelą.

Pasak BBC kalbintų rusų, atvykstančių į Sakartvelą per Rusijos ir Sakartvelo sausumos sieną, prie Rusijos pusėje esančio Aukštutinio Larso pasienio punkto automobilių eilė tęsiasi daugiau nei šešis kilometrus.

Kai kurie net persėdo ant dviračių, kad greičiau patektų į Sakartvelą, nes sieną kirsti pėsčiomis draudžiama.

„Žmonės sako, kad stovėjo nuo antros valandos ryto ir tik dabar sugebėjo prasibrauti. Stovėjau nuo 9 val. ryto ir prasmukau greičiau, nes, kaip matote, pasinaudojau transporto priemone“, – BBC sakė Voronežo gyventojas, kuris ketvirtadienį vėlai vakare dviračiu pravažiavo pasienio kontrolės punktą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Į Sakartvelą iš Rusijos norinčių patekti automobilių eilė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Į Sakartvelą iš Rusijos norinčių patekti automobilių eilė

Jis neslepia, kad į Sakartvelą atvyko bijodamas šaukimo į kariuomenę.

„Kol kas išsinuomosiu butą, o paskui žiūrėsime. Man dar pasisekė, nes galiu dirbti daugiau ar mažiau nuotoliniu būdu“, – sako jis.

Visi rusai, su kuriais BBC kalbėjosi po to, kai jie ketvirtadienio vakarą kirto sieną, pageidavo neatskleisti savo vardų ir pavardžių. Dauguma teigia, kad išvykimo iš Rusijos priežastis – ten paskelbta dalinė mobilizacija. Pasak į Sakartvelą atvykusios jaunos poros, sprendimą išvykti iš Rusijos jie priėmė labai greitai.

„Neseniai atostogavome čia, Sakartvele. Dabar vėl grįžome. Ką gi, toliau tyrinėsime Sakartvelą“, – sakė vaikinas, kuris nepanoro pasakyti savo pavardės.

„Praėjusį kartą sieną pervažiavome per valandą, o dabar užtrukome apie 12 valandų“, – sakė jis.

Įvairiose socialinių tinklų grupėse rusai, bandantys patekti į Sakartvelą, nuolat rašo apie spūstis pasienyje ir milžiniškas eiles. Ilgos eilės prie išvažiavimų iš Rusijos paskelbus dalinę mobilizaciją matyti ir išplatintuose vaizdo įrašuose.

Tuo tarpu Sakartvelo finansų ministerijos pajamų tarnyba ketvirtadienį pareiškė, kad per pastarąsias 10 dienų įvažiavimų ir išvažiavimų per Sakartvelo valstybinę sieną skaičius smarkiai nesiskyrė ir nepadidėjo.

Minsko oro uoste tikrinami Rusijos pasus turintys vyrai

Socialiniuose tinkluose įspėjama, kad nuo mobilizacijos bėgantiems rusams geriau vengti Baltarusijos, nes gali būti grąžinti į tėvynę.

Minsko oro uoste pradėti tikrinti Rusijos pasus turintys vyrai. Pasak Vokietijos visuomeninio transliuotojo „Deutsche Welle“ šaltinio, patikrinimuose dalyvauja Baltarusijos policija.

Laikraštis „Naša Niva“ praneša, kad rugsėjo 21 d. Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai gavo nurodymą susekti nuo mobilizacijos besislepiančius rusus.

„Iki šiol žodiniais įsakymais jiems buvo nurodyta stebėti dienai nuomojamus butus ir susisiekti su butų savininkais. Taip pat nurodyta stebėti naujus kiemuose esančius automobilius su rusiškais numeriais. Rinkti informaciją, tikrinti dokumentus“, – leidiniui sakė šaltinis Vidaus reikalų ministerijoje.

Berlynas: Vokietija pasiruošusi priimti dezertyrus iš Rusijos

Baltijos šalys jau paskelbė, kad neketina įsileisti nuo mobilizacijos bėgančių rusų dezertyrų. Apie rusų antplūdžio sustabdymą kalba ir Suomija.

Suomijos vyriausybė svarsto būdus, kaip smarkiai sumažinti Rusijos turizmą ir tranzitą per Suomiją, sakė šalies ministrė pirmininkė Sanna Marin. Suomijos sienos apsaugos tarnyba pranešė, kad prie rytinės šalies sienos atvykstančiųjų srautas „suintensyvėjo“ naktį po to, kai V.Putinas įsakė surengti dalinę karinę mobilizaciją.

Pasak sienos apsaugos tarnybos tarptautinių reikalų vadovo Matti Pitkaniitty, trečiadienį per rytinę šalies sieną į Suomiją atvyko apie 4 824 rusai, t. y. 1 691 daugiau nei tą pačią dieną praėjusią savaitę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Automobilių eilė prie pasienio su Suomija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Automobilių eilė prie pasienio su Suomija

Tuo tarpu Europoje verda diskusijos, ar reikėtų priimti rusų dezertyrus. Vieningos nuomonės nėra.

Vokietijos valdžia laikosi nuomonės, kad reikia priimti bėgančius rusus.

Vokietija yra pasirengusi priimti rusų dezertyrus, ketvirtadienį pareiškė keli ministrai, pasirodžius pranešimams apie žmones, bėgančius nuo prezidento Vladimiro Putino įsakytos dalinės mobilizacijos.

„Dezertyrai, kuriems gresia rimtos represijos, paprastai gali gauti tarptautinę apsaugą Vokietijoje“, – interviu laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ sakė vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser.

„Kiekvienas, kuris drąsiai priešinasi Putino režimui ir dėl to patenka į didelį pavojų, gali prašyti prieglobsčio nuo politinio persekiojimo“, – pridūrė ministrė.

Kazachstanas dezertyrų neįsileis

Aukšto rango Kazachstano pareigūnas Maulenas Ašimbajevas sakė, kad Kazachstanas negali apriboti Rusijos piliečių įvažiavimo į šalį, tačiau teigė, kad norėdami gauti leidimą gyventi šalyje, pareiškėjai turi turėti įstatymų reikalavimus atitinkančius dokumentus.

Anot jo, Kazachstanas neišduos leidimų nuolat gyventi Rusijos piliečiams be Maskvos leidimo.

„Mūsų oficialios institucijos neišduos leidimų gyventi asmenims, kurie nepateiks dokumentų, patvirtinančių, kad jų pilietybės šalis neprieštarauja jų persikėlimui į Kazachstaną“, – tikino jis.

Pastarosiomis dienomis į Kazachstaną plūsta nesibaigiantis Rusijos piliečių srautas.

Štai ką BBC pasakojo vieno viešbučio Kazachstano Pavlodaro regione (netoli sienos su Rusija) vadovas: „Praėjusią naktį atvyko daugiau nei 50 žmonių. Viešbutis pilnas, bet žmonių srautas nesustoja. Įsileidžiame visus atvažiuojančius ir padedame tiems, kurie neturi kambarių, apsistoti kituose miesto viešbučiuose.

Viešbutyje yra 200 kambarių, tačiau darbuotojai teigia, kad atvykusiųjų skaičius yra rekordinis.

„Žmonės atrodo išsigandę, jie kalba apie ilgas eiles pasienyje“, – pridūrė viešbučio vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius