TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 10 16 /19:28

V.Putinas siūlo bent metams pratęsti naująją START sutartį

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pasiūlė, kad Maskva ir Vašingtonas mažiausiai vieniems metams be jokių sąlygų pratęstų naująją Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutartį – paskutinį svarbų branduolinių ginklų susitarimą tarp abiejų šalių.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Naujasis START susitarimas buvo pasirašytas 2010 metų balandį, tačiau įsigaliojo 2011 metų vasarį. Dokumentas galioja 10 metų, esant galimybei jį pratęsti.

„Turiu pasiūlymą: bent vieniems metams be jokių išankstinių sąlygų pratęsti dabartinį susitarimą, kad turėtume galimybę surengti turiningas derybas“, – sakė V. Putinas pasitarime su savo Saugumo tarybos nariais.

Per tą susitikimą prezidentas paprašė rusų užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo „suformuluoti mūsų poziciją, kad artimiausiu metu iš jų gautume bent kažkokį rišlų atsakymą“.

Įtampa dėl naujosios START sutarties likimo tvyro jau ne vieną mėnesį. Šis paktas, apribojantis Vašingtono ir Maskvos branduolinius arsenalus, baigia galioti kitų metų vasarį.

Anksčiau šią savaitę JAV pareiškė, kad iš esmės susitarė su Rusija pratęsti šį susitarimą, tačiau Maskva netrukus atmetė Va6ingtono iškeltas sąlygas.

Likus mažiau nei trims savaitėms iki JAV rinkimų, kuriuose JAV prezidentas Donaldas Trampas, remiantis daugeliu visuomenės apklausų, nelaikomas favoritu, amerikiečių administracija nurodė, kad pritartų siūlymui išsaugoti sutartį neterminuotam laikotarpiui.

V. Putinas penktadienį pareiškė, kad būtų „labai liūdna“, jei sutartis baigtų galioti ir jos nepakeistų kitas panašus susitarimas.

Jo teigimu, naujasis START paktas sėkmingai padėjo užkirsti kelią ginklavimosi varžyboms, o tarptautinė bendruomenė neturėtų likti be „tokio svarbaus dokumento“.

Susitarimas buvo pasirašytas tuometinių JAV prezidento Baracko Obamos ir Rusijos lyderio Dmitrijaus Medvedevo 2010 metais, kuomet buvo tikimasi „perkrauti“ Vašingtono ir Maskvos santykius.

Tačiau V. Putinui 2012 metais sugrįžus į prezidento postą, įtampa vėl greitai išaugo.

Pasak S. Lavrovo, Maskva pasisako už dabartinės sutarties pratęsimą dar penkeriems metams be jokių išankstinių sąlygų, bet yra pasirengusi pasiekti naują susitarimą su amerikiečiais.

Jo teigimu, Maskva pateikė Vašingtonui keletą „konkrečių pasiūlymų“.

Rusijos diplomatijos vadovas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos savo ruožtu pateikė kelis siūlymus, apibūdintus kaip išankstines sąlygas naujajai START sutarčiai pratęsti.

Šie siūlymai yra tiek už susitarimo, tiek už „mūsų atsakomybės“ ribų, nurodė S. Lavrovas.

D. Trumpo administracija nesėkmingai reikalavo, kad jos varžovė Kinija prisijungtų prie vasario 5 dieną baigiančios galioti sutarties, pagal kurią Jungtinėms Valstijoms ir Rusijai leidžiama turėti ne daugiau kaip po 1 550 branduolinių užtaisų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius