Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas sulaukė sveikinimų iš Vengrijos vadovo V.Orbano

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pirmadienį pasveikino laimėjusį rinkimus savo bičiulį Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir tapo vienu iš vos kelių savo sveikinimus jam perdavusiu ES šalių lyderių.
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

V.Orbano spaudos tarnyba naujienų agentūrai MTI patvirtino, kad V.Orbanas pirmadienį išsiuntė V.Putinui sveikinimo laišką.

„Tikiuosi, kad jūsų perrinkimas reiškia garantiją, jog mūsų dvišaliai santykiai būs plėtojami ir per būsimą kadenciją“, – rašė 54 metų V.Orbanas, kurį citavo MTI.

Vengrijos premjeras, kuriam taip pat pranašaujama pergalė balandžio 8-osios rinkimuose, ne kartą yra susikibęs su Briuseliu dėl įstatymų viršenybės ir imigracijos klausimų. O su V.Putinu jis susitinka reguliariai.

V.Orbanas vienas pirmųjų pasveikinęs ir Donaldą Trumpą su pergale JAV prezidento rinkimuose, 2014 metais susitarė su Rusija dėl naujų rusiškų reaktorių statybos vienintelėje Vengrijos atominėje elektrinėje.

Tais pačiais metais Vengrijos lyderis pareiškė, jog vietoje liberalios demokratijos jis nori kurti „neliberalią valstybę“, kurios pavyzdiniu modeliu nurodė Rusiją.

Žmogaus teisių gynėjai sako, kad V.Orbanas kopijuoja kai kuriuos V.Putino naudojamus metodus, varžydamas nepriklausomų institucijų, nevyriausybinių organizacijų darbą ir žiniasklaidos laisvę.

Beveik du dešimtmečius Rusiją valdantis V.Putinas sekmadienio rinkimuose surinko didžiausią ir sau rekordinį skaičių rinkėjų balsų. Už jį pasisakė 76,66 proc. balsavusiųjų.

Kitas V.Putiną su pergale pasveikinęs Europos vadovas yra Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas.

„Tikiuosi, kad bendradarbiausime plėtodami esamą abipusiai naudingų dvišalių santykių potencialą“, – sakoma jo sveikinime.

Bulgarija yra viena iš labiausiai Maskvą palaikančių ES valstybių dėl ją su Rusija siejančių ypač glaudžių istorinių ir kultūrinių ryšių.

Šiais metais V.Putinas turėtų apsilankyti Bulgarijoje, Sofijai minint Bulgarijos išvadavimo iš Osmanų imperijos 140-ąsias metines.

Kitos Europos Sąjungos valstybės į Rusijos rinkimų rezultatus reagavo santūriau.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel irgi žada pasveikinti V.Putiną su pergale sekmadienį vykusiuose Rusijos prezidento rinkimuose. Jos žinutėje tikriausiai bus minimi dvišalių santykių „iššūkiai“, nurodė jos atstovas.

„Negaliu iš anksto numatyti sveikinimo žinutės turinio, tačiau, manau, kad toje žinutėje bus paminėti iššūkiai Vokietijos ir Rusijos santykiuose“, – žurnalistams sakė A.Merkel atstovas Steffenas Seibertas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį palinkėjo Rusijos prezidentu perrinktam Vladimirui Putinui sėkmės „modernizuojant Rusiją“, bet kruopščiai parinkdamas pareiškimo žodžius išvengė tiesioginio sveikinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius