Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putino dešimtys tūkstančių rusų stadione klausėsi už pinigus ir jausdami spaudimą – dalis minios buvo „išnuomota“

Rusijos rinkėjai vis apatiškesni, tad Vladimiro Putino, kuris kovo 18 dieną bus perrinktas prezidentu, komanda priversta griebtis desperatiškų metodų – kad atrodytų, jog rusus apėmęs putinistinis entuziazmas. Koks jis netikras, parodė grandiozinis rinkiminis renginys Maskvos stadione, rašo „The Guardian“.
V.Putinas kreipėsi į dešimtis tūkstančių gerbėjų Maskvos Lužnikų stadione
V.Putinas kreipėsi į dešimtis tūkstančių gerbėjų Maskvos Lužnikų stadione / „Scanpix“/AP nuotr.

Apsuptas išsiviepusių rėmėjų, V.Putinas energingai užlipo ant scenos pačiame Maskvos Lužnikų stadiono viduryje ir paragino didžiulę minią kartu su juo statyti šviesią bei džiaugsmingą ateitį Rusijos vaikams.

Legendines sovietų propagandos tradicijas priminusiame renginyje V.Putinas išdidžiai kartojo: „Čia gyveno mūsų protėviai, čia gyvename mes, čia gyvens mūsų vaikai ir anūkai. Ir mes padarysime viską, kad jie būtų laimingi!“

Tai buvo vienintelis V.Putino kampanijos renginys, o prezidentą buvo apspitęs garsenybių būrys, tarp jų – auksą žiemos olimpiadoje laimėję ledo ritulininkai.

Policijos duomenimis, į stadioną susigrūdo 80 tūkst. žmonių, o dar 50 tūkst. renginį stebėjo dideliuose ekranuose prie Lužnikų.

Atrodytų, nuostabu – kaip kitaip parodysi, kad V.Putinas Rusijoje išlieka be galo populiarus ir šalį dar šešerius metus valdys visiškai teisėtai?

Tačiau nepriklausomoje Rusijos žiniasklaidoje dar prieš šeštadienio renginį pasirodė daugybė pranešimų, paliudijusių, kad dešimtys tūkstančių rusų buvo tiesiog priversti jame dalyvauti. Kiti į stadioną atėjo už piniginį atlygį – tikrai ne dėl V.Putino.

Dalino šalikus ir vėliavas

Socialinėje žiniasklaidoje mirgėjo pasisakymai, kad atvykti į Lužnikų stadioną ir suvaidinti paramos V.Putinui spektaklyje buvo spaudžiami ir valstybės tarnautojai, ir studentai, ir privačių kompanijų darbuotojai.

Maskvietis Pavelas: „Dinkime iš čia. Aš palaikau Putiną, bet nesiruošiu praleisti čia visą dieną.“

Viename laiške, kuris buvo nusiųstas Maskvoje įsikūrusios bendrovės darbuotojams buvo rašoma: „Susiburkite į grupes mažiausiai po keturis ir nusifotografuokite, kai atvyksite į stadioną. Nepamirškite penktadienį pasiimti plakatų!“

Šioje kompanijoje dirbantis maskvietis „The Guardian“ teigė išsigandęs, kad jam bus sumažintas atlyginimas, jei jis nenukeliaus pagerbti V.Putino.

Pastarojo kampanijos atstovas Andrejus Kondrašovas neigė, kad žmonės buvo verčiami dalyvauti renginyje. Bet šeštadienį, kai stadione prasidėjo šventė, bet V.Putinas dar nebuvo pasakęs kalbos, tūkstančiai žmonių jau suko atgal prie artimiausios metro stoties.

„Dinkime iš čia, – pratarė su kolegomis nuotraukai papozavęs vidutinio amžiaus maskvietis Pavelas. – Aš palaikau Putiną, bet nesiruošiu praleisti čia visą dieną.“

Kitiems už pasirodymą stadione buvo sumokėta. Praėjusią savaitę gana populiariame tinklalapyje, kuriame galima „išsinuomoti minią“, pasirodė toks skelbimas: „Vyrai ir moterys. 20-55 metų. Kovo 3-oji, renginys/koncertas „Už stiprią Rusiją“ palaikant Vladimirą Putiną. Atlygis – 500 rublių (7,1 euro).“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas kreipėsi į dešimtis tūkstančių gerbėjų Maskvos Lužnikų stadione
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas kreipėsi į dešimtis tūkstančių gerbėjų Maskvos Lužnikų stadione

Žmones, atsiliepusius į skelbimą, prie Lužnikų stadiono pasitiko „Rodionas“. Išdalinęs Rusijos ekologinės partijos „Žalieji“ vėliavas ir šalikus, vyras pamokė susirinkusiuosius: „Į stadioną eisime visi kartu. Tada susitiksime čia ir gausite savo pinigus.“

Nė vienas atėjusysis nebuvo kaip nors susijęs su Rusijos žaliaisiais – šios partijos lyderiai turbūt nė nežinojo, kad vykdoma tokia schema. Gali būti, kad politiniai technologai taip siekia sukurti įspūdį, kad V.Putiną palaiko įvairios visuomenės grupės.

„Koks skirtumas, jei apsimesiu Ekologinės partijos nariu? Juk aš ir Putino iš tiesų nepalaikau“, – pareiškė vienas jaunas vyras.

Net nepristatė rinkimų programos

Aišku, stadione netrūko ir tikrų V.Putino šalininkų. Čia susirinko tikrai daug aktyvistų iš ultranacionalistinės grupuotės „Nacionalinis išsilaisvinimo judėjimas“.

„Putinas yra išskirtinis prezidentas, kuris stengiasi pagerinti mūsų gyvenimą, – teigė su V.Putino portretu į renginį atėjusi vidutinio amžiaus moteris Irina Vasiljeva. – Mes visi turime jį besąlygiškai palaikyti.“

„Scanpix“/AP nuotr./V.Putinas kreipėsi į dešimtis tūkstančių gerbėjų Maskvos Lužnikų stadione
„Scanpix“/AP nuotr./V.Putinas kreipėsi į dešimtis tūkstančių gerbėjų Maskvos Lužnikų stadione

Policija šeštadienį sulaikė kelis opozicijos aktyvistus. Prie stadiono buvo areštuota Jelena Zacharova, kuri dar spėjo išvynioti plakatą, smerkiantį Rusijos karines kampanijas Ukrainoje ir Sirijoje. Moteris vėliau buvo paleista.

Pats renginys buvo pompastiškas. Pavyzdžiui, verslininkas Igoris Ašmanovas griaudėjo: „Mes esame kariaujanti šalis. Turime vyriausiąjį pajėgų vadą. Jis renka teritorijas, laimi karus, pristato naujus ginklus. Kaip kariaujanti šalis gali keisti savo pajėgų vadą?“

Tiesa, paties V.Putino kalba buvo trumpa ir neįkvepianti – jis tiesiog pažėrė miglotų pažadų apie ateities pergales, nors, tarkime, 2012 metais, kai Maskvoje triukšmavo opozicija, tame pačiame stadione ugningai ragino gerbėjus padėti jam „kovoti už Rusiją“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas kreipėsi į dešimtis tūkstančių gerbėjų Maskvos Lužnikų stadione
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas kreipėsi į dešimtis tūkstančių gerbėjų Maskvos Lužnikų stadione

Rusijos prezidentas niekada nemėgo rinkimų kampanijų, tačiau šiais metais jis kaip niekada anksčiau rodo, kad kovo 18-osios balsavimą laiko kone nereikalingu formalumu.

V.Putinas atsisakė dalyvauti debatuose su kitais kandidatais, be to, jis net nepaskelbė rinkimų programos.

Nepaisant to, apklausos rodo, kad už mažiau nei dviejų savaičių už jį balsuos 69 proc. rusų. Antroje vietoje – naujas Komunistų partijos kandidatas Pavelas Grudininas, kuriam prognozuojama 7 proc. rinkėjų parama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius