Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 03 01 /14:18

V.Putino metinis pranešimas: Rusijos karinė galia atneš stabilumą pasauliui

Akivaizdžiai negaluojantis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, skaitydamas metinį pranešimą, žadėjo per artimiausius šešerius metus šalyje perpus sumažinti skurdo lygį. Jis teigė, kad technologinis atsilikimas gali nulemti suvereniteto praradimą.
Vladimiras Putinas skaito metinį pranešimą
Vladimiras Putinas skaito metinį pranešimą / „Scanpix“/AP nuotr.

Vladimiras Putinas iškėlė tikslą per artimiausius šešerius metus dvigubai sumažinti skurdo lygį Rusijoje, o per 10 metų – užtikrinti piliečių pajamų augimą.

„Mums būtina rimtai atnaujinti užimtumo struktūrą, kuri šiandien daugeliu atžvilgių neefektyvi ir archajiška; duoti žmonėms gero darbo – motyvuojančio, nešančio gerovę ir leidžiančio save realizuoti; kurti šiuolaikines, oriai apmokamas darbo vietas“, – ketvirtadienį sakydamas metinį pranešimą Federaliniam Susirinkimui pareiškė V.Putinas.

„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas skaito metinį pranešimą
„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas skaito metinį pranešimą

„Tuo remdamiesi privalome išspręsti vieną pagrindinių uždavinių būsimam dešimtmečiui – užtikrinti tvirtą ilgalaikį piliečių realių pajamų augimą, o per šešerius metus – mažiausiai dukart sumažinti skurdo lygį“, – sakė Rusijos prezidentas.

V.Putinas: „Mes daug apie tai kalbame, bet tai reikia galų gale padaryti. Ją turi gauti piliečiai, šeimos, kuriems to to tikrai reikia.“

Pasak jo, remiantis teisingumo ir tikslingumo principais būtina sukurti visą socialinės pagalbos sistemą.

„Mes daug apie tai kalbame, bet tai reikia galų gale padaryti. Ją turi gauti piliečiai, šeimos, kuriems to to tikrai reikia“, – pabrėžė V.Putinas.

Pasak jo, ankstesniais metais aktyviai remdami šeimą, motinystę, vaikystę „mes sugebėjome pakeisti neigiamas demografines tendencijas, pasiekėme gimstamumo augimą ir mirtingumo sumažėjimą, sugebėjome neutralizuoti padarinius dviejų sunkiausių, viena po kitos ėjusių demografinių duobių – Didžiojo Tėvynės (Antrojo pasaulinio) karo periodo ir praėjusio amžiaus pabaigos“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skurdas Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skurdas Rusijoje

Valstybės vadovas priminė, kad 2000 metais žemiau skurdo ribos Rusijoje gyveno 42 mln. žmonių, beveik 30 proc. visų gyventojų. 2012 metais šį skaičių pavyko sumažinti iki 10 proc., o dėl ekonominės krizės skurdas vėl išaugo ir „šiandien su juo susiduria 20 mln. piliečių“, nurodė jis.

Akivaizdu, kad V.Putinas negaluoja. Prezidentas nuolat kosti, vis išsitraukia nosinę nusivalyti nosį. Informaciją apie Krymo tilto statybų užbaigimą jam pavyko pasakyti tik iš trečio karto.

Pasak V.Putino, net kai kurie dirbantys žmonės gyvena labai kukliai.

Tuo pačiu prezidentas pažymėjo, kad „pirmą kartą per naujausią istoriją sugebėjome prilyginti minimalų darbo užmokestį pragyvenimo minimumui“.

Ši norma ims veikti 2018 metų gegužės 1 dieną ir teigiamai paveiks maždaug 4 mln. žmonių pajamas, sakė prezidentas.

„Tai svarbus žingsnis, bet ne fundamentalus problemos sprendimas“, – pridūrė jis.

Akivaizdu, kad V.Putinas negaluoja. Prezidentas nuolat kosti, vis išsitraukia nosinę nusivalyti nosį. Informaciją apie Krymo tilto statybų užbaigimą jam pavyko pasakyti tik iš trečio karto.

Neseniai buvo pranešta, kad Rusijos vadovas susirgo, todėl atšaukė dalyvavimą keliuose renginiuose.

Technologijų svarba

V.Putinas šalies sugebėjimą reaguoti į technologijų revoliucijos iššūkius ketvirtadienį pavadino itin svarbiu jos saugumui ir suvereniteto išsaugojimui.

„Šia prasme ateinantys keleri metai bus lemiami šalies ateičiai. Tai, ką dabar pasakysiu, absoliučiai nesusiję su vidaus politikos ciklu ir prezidento rinkimais. Kas bebūtų išrinktas prezidentu, kiekvienas Rusijos pilietis turi suprasti, kas vyksta pasaulyje, su kokiais iššūkiais susiduriame“, – pabrėžė V.Putinas, sakydamas metinį pranešimą Federaliniam Susirinkimui.

„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas po metinio pranešimo
„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas po metinio pranešimo

Jis paaiškino, kad „technologinių permainų greitis sparčiai auga, staigiai kyla aukštyn (ir) tas, kas sugebės pasinaudoti šia technologijų banga, išsiverš toli į priekį, (o) tuos, kas nesugebės to padaryti, ji užlies, paskandins“.

„Technologinis atsilikimas, priklausomybė reiškia šalies saugumo ir ekonominių galimybių sumažėjimą. O galiausiai – suvereniteto praradimą. Būtent tokie ... yra reikalai“, – pabrėžė V.Putinas.

„Sankcijos neveikia“

Kalbėdamas apie Rusijos karinės pramonės naujoves, prezidentas teigė, kad nauji ginklai ir įranga niekam nekelia grėsmės.

V.Putinas: „Mes niekam negrasiname, nieko nesiruošiame užpulti, iš nieko nenorime atimti ginklų – mes viską turime“

„Mes niekam negrasiname, nieko nesiruošiame užpulti, iš nieko nenorime atimti ginklų – mes viską turime“, – teigė V.Putinas.

Anot prezidento, Rusijos karinė galia yra faktorius, galintis atnešti stabilumą pasauliui. „Rusijos karinė jėga – taikos garantas planetoje“, – pridūrė jis.

Rusijos vadovas tikino, kad Vakarų sankcijos, skirtos pažaboti Rusiją, yra neveiksmingos, o NATO ekspancija ir priešraketinė sistema yra „neefektyvi“, „pinigų švaistymas“ bei apskritai „beprasmiška“.

Kalbėdamas apie JAV branduolinių ginklų strategiją, prezidentas teigė, kad bet kuri šalis, panaudojusi branduolinius ginklus prieš Rusiją arba jos sąjungininkes, sulauks atsako.

Hipergarsinių sparnuotųjų raketų

V.Putinas paskelbė, kad Rusija sėkmingai baigė hipergarsinio aviacijos ir itin tiksliai nutaikomų raketų komplekso bandymus ir jau priėmė į ginkluotę.

„Šiuolaikinių ginkluotės sistemų kūrimo svarbiausiu etapu tapo itin tiksliai nutaikomo hipergarsinio aviacijos raketų komplekso sukūrimas. Tikriausiai jau supratote, kad jis neturi analogų pasaulyje. Jo bandymai sėkmingai baigti“, – sakydamas metinę kalbą parlamento aukštiesiems rūmams pareiškė V.Putinas.

V.Putinas: „Šiuolaikinių ginkluotės sistemų kūrimo svarbiausiu etapu tapo itin tiksliai nutaikomo hipergarsinio aviacijos raketų komplekso sukūrimas. Tikriausiai jau supratote, kad jis neturi analogų pasaulyje. Jo bandymai sėkmingai baigti.“

„Dar daugiau, nuo praeitų metų gruodžio 1 dienos pradėtas šio komplekso bandomasis kovinis budėjimas Pietų karinės apygardos aerodromuose“, – pridūrė prezidentas.

Valstybės vadovas sakė, kad itin dideliu greičiu galintis skristi lėktuvas nešėjas galėtų per kelias minutes nugabenti raketą į paleidimo vietą. Be to, šio komplekso raketos gali skristi 10 kartų didesniu negu garso greičiu ir manevruoti viso skrydžio metu.

V.Putinas pažymėjo, kad šios charakteristikos užtikrina, jog naujasis kompleksas galėtų įveikti visas egzistuojančias ir kuriamas priešlėktuvinės bei priešraketinės gynybos sistemas. Prezidentas pridūrė, kad naujoji sistema galėtų smogti taikiniams esantiems toliau kaip už 2 000 km ir nešti branduolines arba įprastas kovines galvutes.

„Tokio ginklo turėjimas, be abejo, suteikia rimtą pranašumą ginkluotos kovos srityje. Jo galia ir pajėgumai, pasak karinių ekspertų, gali būti milžiniški. Greitai (naujosios raketos) taps nepažeidžiamos dabartinių priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemų, kadangi raketų gaudyklės jų tiesiog nepavys“, – tęsė V.Putinas.

Nori konstruktyvaus bendradarbiavimo

Be to, jis pareiškė, kad Rusija suinteresuota partneriškais santykiais su Jungtinėmis Valstijomis ir Europos Sąjunga.

„Mes suinteresuoti normaliu konstruktyviu bendravimu su JAV ir Europos Sąjunga. Tikimės, kad viršų paims sveikas protas ir mūsų partneriai pasirinks garbingą, lygiateisišką bendradabiavimą“, – teigė V.Putinas.

„Net jeigu mūsų pozicijos kai kur nesutampa, vis tiek liekame partneriai, todėl kad drauge turime atsakyti už sudėtingiausius iššūkius, užtikrinti visuotinį saugumą, kurti pasaulio, kuriame aktyviai didėja integracinių procesų dinamika, ateitį“, – pabrėžė Rusijos vadovas.

Jis taip pat sakė, kad Rusija drauge su partneriais Eurazijos Ekonominėje Sąjungoje ketina „paversti ją pasauliniu mastu konkurencingu integraciniu susivienijimu“.

VIDEO: Vladimiras Putinas – KGB agentas, tapęs galingiausiu žmogumi Rusijoje

Prioritetas aplinkosaugai

V.Putinas pareiškė, kad ateinančius kelerius metus jo prioritetas bus aplinkosaugos šalyje gerinimas.

Per ateinančius rinkimus V. Putino valdymas tikriausiai bus pratęstas iki 2024 metų.

„Sunku kalbėti apie ilgą ir sveiką gyvenimą, kai iki šios dienos milijonai žmonių yra priversti gerti standartų neatitinkantį vandenį“, – per metinį pranešimą Federaliniame Susirinkime sakė V. Putinas.

V.Putinas: „Sunku kalbėti apie ilgą ir sveiką gyvenimą, kai iki šios dienos milijonai žmonių yra priversti gerti standartų neatitinkantį vandenį.“

Tas pat pasakytina, „jei krinta juodas sniegas, kaip Krasnojarske, kai žmonės pramonės centruose dėl smogo gali savaites nepamatyti Saulės“, susirinkusiems įstatymų leidėjams, vyriausybės aukščiausio rango pareigūnams ir garsiems žmonėms kalbėjo prezidentas.

„Sugriežtinome reikalavimus įmonėms dėl aplinkosaugos, kad sumažintume pramoninę taršą“, – sakė jis ir paminėjo naujas priemones, kurios turi įsigalioti 2019 ir 2021 metais.

Metinis pranešimas pateikė informacijos apie V.Putino politikos prioritetus laukiamai naujai kadencijai po kovo 18-osios rinkimų, kuriuos jis beveik neabejotinai laimės.

Smogas yra didelė problema tokiuose pramoniniuose miestuose kaip Krasnojarskas Sibire, kur giliai į plaučius patenkančių kietųjų dalelių koncentracija gerokai viršija Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojamą limitą.

Be to, yra iškilusi grėsmė gamtos perlams, įskaitant Baikalo ežerą, kuris, pasak ekspertų, išgyvena didžiausią krizę per visą pastarojo meto istoriją.

Aplinkosaugos aktyvistai Rusijoje neretai susiduria su puldinėjimu ir įkalinimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius