Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putino „virėjas“ J.Prigožinas pastebėtas Rusijos kalėjimuose: verbuoja kalinius karui su Ukraina

Rusijos kalėjimuose kalinami nusikaltėliai sako, kad gavo pasiūlymus kariauti fronte mainais į išankstinį paleidimą į laisvę bei pinigus. Vyrai tikina, kad tai jiems siūlė Vladimiro Putino virėju vadinamas Jevgenijus Prigožinas, oligarchas, susijęs su samdinių kuopa „Wagner Group“. Taip skelbia Rusijoje užsienio agentu paskelbtas žiniasklaidos portalas „Mediazona“.
Sunaikintų „Wagner“ karių antsiuvai
Sunaikintų „Wagner“ karių antsiuvai / Nuotr. iš 58-osios atskirosios motorizuotosios pėstininkų brigados „Facebook“ puslapio

„Pirmiausia domina žudikai ir plėšikai – jums pas mus patiks“, – esą taip verbuojami kaliniai, rašo „Mediazona“.

Kalbos sklido jau kurį laiką

Į portalo žurnalistus kreipėsi nuteistieji iš Jaroslavlio ir Tulos sričių, kurie pasakojo, kad kolonijas lanko neaukštas, plikas vyras su krūtine puošiančia „Rusijos didvyrio“ žvaigžde ir siūlo laisvę bei pinigų mainais į dalyvavimą kare su Ukraina. Kaliniai tvirtina pažinę jį – esą tai V.Putino virėju vadinamas J.Prigožinas.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas

Apie tai, kad „Wagner Group“ verbuoja nuteistuosius Leningrado srityje dalyvauti kare prieš Ukrainą, jau skelbta – liepos 2 dieną apie tai rašė žmogaus teisių gynėjų projektas gulagu.net. Taip pat – leidinys „Svarbios istorijos“. Per kelias savaites viešumoje pasklido informacija apie tai, kad samdinių ieškoma tarp nuteistųjų ir kituose Rusijos regionuose.

Liepos pabaigoje kolonijose ir pastebėtas V.Putinui artimas verslininkas J.Prigožinas, kuris vadinamas ir „Wagner Group“ savininku ar bent globėju. Anot gulagu.net steigėjo Bladimiro Osečkino, J.Prigožinas pradėjo „verbavimo turą“ pirmiausia kolonijose buvusiems pareigūnams, o paskui – ir griežto režimo įkalinimo įstaigose.

Leidinys „Verstka“ netgi nusiuntė J.Prigožino kompanijai „Konkord“ oficialią užklausą apie tai ir gavo štai tokį atsakymą: „Taip, nuo jūsų nieko nenuslėpsi. Užtikrintai galiu pasakyti, kad aš lankiausi kolonijose devintame dešimtmetyje. Visko jau neatsiminsiu, praėjo daugiau nei 40 metų. Bet tikrai buvau Leningrado, Komi, Vetlugos kolonijose. Rusijoje daug kas pabuvojo kalėjimuose, kai kurie prapuolė, kiti štai išminties įgavo ir dirba savo šalies gerovei.“

Anot šio leidinio, verbuotojų grupė jau apsilankė mažiausiai 17-oje kolonijų dešimtyje regionų.

Su „Rusijos didvyrio“ žvaigžde

„Mediazona“ savo ruožtu pateikė dviejų tarpusavyje nepažįstamų kalinių liudijimus. Vienas – iš Jaroslavlio, kitas – Tulos sričių kalėjimų. Jie smulkmeniškai nupasakojo susitikimus su „Vagner Group“ verbuotojais ir tikina, kad pagrindinis atstovas esąs ne kas kitas, kaip J.Prigožinas.

„Atvažiavo ponas Prigožinas su Rusijos žvaigžde. Pasakė, kad atstovauja įteisintai „Wagner Group“ ir turi įgaliojimus mums pasiūlyti dalyvauti kare“, – „Mediazonai“ parašė kalinys iš vienos Jaroslavlio srities kolonijos Rybinske.

Portalo tekste pabrėžiama, kad tas pats laiškas nukeliavo ir kitiems adresatams, informacija iš jo buvo jau paviešinta ne viename šaltinyje. O pats kalinių susitikimas su J.Prigožinu įvykęs rugpjūčio 1 dieną.

Atvažiavo ponas Prigožinas su Rusijos žvaigžde. Pasakė, kad atstovauja įteisintai „Wagner Group“ ir turi įgaliojimus mums pasiūlyti dalyvauti kare.

„Mus visus išvedė į aikštę, tai yra visą koloniją, įskaitant neįgaliuosius ir apskritai visus tuos, kurie dėl įvairių priežasčių neturėtų eiti į aikštę – senukus, ligonius iš medicinos skyriaus. Visus, kas fiziškai galėjo patekti į aikštę. Atšaukė visus iš darbų pramonės zonoje ir taip pat išvarė į aikštę. Neišvedė tik atliekančiųjų bausmes už nusižengimus kolonijoje“, – pasakojo nuteistasis.

Verbuotojų buvo aštuoni, jie atvažiavo baltu mikroautobusu, apsirengę buvo ne kaip kariškiai. Keturi liko nuošaliau, kiti priėjo arčiau, trise laikė lagaminus, o štai ketvirtas buvęs vyresnis, plikas, neaukštas, o ant jo krūtinės švytėjo „Rusijos didvyrio“ žvaigždė – jį nuteistasis ir atpažino kaip J.Prigožiną.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas

„Kai jo paklausė kažkas, kas jis toks, jis atsakė, kad esą „paguglinsite internete paskui“. Aš tūkstančiu procentų tikras, kad tai buvo Prigožinas“, – tikino į „Mediazoną“ kreipęsis vyras.

„Tai sandoris su velniu“

Susirinkę buvo apie pusantro tūkstančio žmonių – nuteistųjų ir darbuotojų, jiems buvo paaiškinta, kad „vyksta trečiasis pasaulinis karas“, kuriame galima sudalyvauti Rusijos pusėje.

„Mes ne ginkluotosios pajėgos, mes pati tikriausia karinė struktūra. Mano vyrukai atvyksta į Afrikos šalis ir per dvi dienas nepalieka ten nieko gyvo, o dabar taip pat taško priešus Ukrainoje. Jūsų sprendimas tarnauti mūsų grupėje – tai sandoris su velniu. Jeigu išeisite iš čia su manim, tai arba grįšite laisvais žmonėmis, arba mirsite. Jūs privalėsite žudyti priešus ir vykdyti vadų įsakymus.

Tų, kurie apsigręš, lauks sušaudymas vietoje“, – iš atminties citavo kalinys vyro, kurį jis atpažino kaip J.Prigožiną, kalbą.

Jūsų sprendimas tarnauti mūsų grupėje – tai sandoris su velniu. Jeigu išeisite iš čia su manim, tai arba grįšite laisvais žmonėmis, arba mirsite.

Sutikusiems jis esą žadėjo po 100 tūkst. rublių (bankai.lt skaičiuoklės skaičiavimais, apie 1600 eurų) per mėnesį ir maždaug tiek pat premijų, jeigu „garbingai žus“, šeima gaus 5 mln. rublių (apie 81 tūkst. eurų). Tvirtino, kad sutartis būsianti oficiali.

„Sakė, kad mes ne patrankų mėsa. Šansus žūti vertino 15 proc., būti sužeistam – 25 proc. Už dezertyravimą, kaip sakė, sušaudymas, tas pats už plėšimus ir narkotikus“, – pasakojo kalinys.

Esą jau buvo eksperimentas – 42 nuteistieji iš Peterburgo kovojo liepos 12 dieną, žuvo esą tik penki.

„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai
„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai

Domina žudikai ir plėšikai

„Pirmiausia juos domina žudikai ir plėšikai, narkomanus vertina atsargiai, kaip ir prievartautojus. Geriau, kad ne buitiniai žudikai būtų, o tokie kryptingi – jums, sakė, pas mus patiks. Iš viso jis sudarė maniako įspūdį. Jokios prievartos tuo metu nebuvo. Jūs, sakė, turite patys suprasti, ko jums reikia.

Ir iš tikrųjų nuėjo užsirašinėti daug kas, labai daug kas, ne mažiau nei 200 žmonių“, – pasakojo nuteistasis, tikindamas, kad pirmiausia tai ilgas bausmes atliekantys, bet esą buvo ir daug „idėjinių“.

Sutikusiųjų kovoti prieš Ukrainą dar esą laukia įvairūs patikrinimai – pokalbiai, fiziniai testai, melo detektorius ir t. t. Atrinkti būsią išgabenti į artimiausią aerodromą, iš ten – į „tylią vietą netoli sienos“, kur vyks pasiruošimas ir ten kaliniai jau taps kovotojais.

Pirmiausia juos domina žudikai ir plėšikai, narkomanus vertina atsargiai, kaip ir prievartautojus.

„Po paruošiamųjų kursų jūs kirsite Ukrainos sieną sraigtasparniu, tapsite tikrais sėkmės kariais ir tik nuo tos akimirkos prasidės pusmetis iki malonės jums suteikimo“, – toks būsiąs planas.

Verbuotojams išvykus iš kolonijos, nuteistieji neteko galimybės naudotis internetu, esą teliko nelegalūs būdai.

Kito kalinio iš Tulos srityje, Plavske, esančios kolonijos pasakojimas iš esmės sutampa su prieš tai cituoto kalinio žodžiais. Esą kai vienas kalinys pasakė, kad praėjo Čečėniją, jam buvo atsakyta, kad specai jų nedomina, jie turi savų, jiems reikia pėstininkų.

Kalinio teigimu, J.Prigožinas pasakęs: „Aš turiu prezidento suteiktus įgaliojimus, man p**** visi, man reikia laimėti šitą velnišką karą bet kokia kaina.“

Jevgenijus Prigožinas (antras iš kairės)
Jevgenijus Prigožinas (antras iš kairės)

Už dalyvavimą kare jis žadėjo ir pinigų, ir malonę, panaikintą teistumą, o tiems, kas neturi Rusijos pilietybės, ir pasus. „Aš pats sėdėjau kalėjime 10 metų, taigi galvoju, kad jums patiks mano pasiūlymas“, – kalbėjo svečias, tvirtindamas, kad šis karas – ilgam, o tie, kurie to nesupranta, „skraido padebesiais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius