-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

V.Zelenskis: aneksija reikš, kad su šiuo Rusijos prezidentu nėra apie ką kalbėti

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino tarptautinę bendruomenę atimti iš Rusijos nuolatinę narystę JT Saugumo Taryboje ir pašalinti ją iš visų tarptautinių organizacijų. Tai jis pasakė nuotoliniu būdu kalbėdamas JT Saugumo Tarybos posėdyje.
Volodymyro Zelenskio kreipimasis į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą
Volodymyro Zelenskio kreipimasis į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

V.Zelenskis pirmiausia įvardijo penkis faktus apie Rusijos vykdomus tarptautinės teisės ir tvarkos pažeidimus.

„Pirma, Rusija ignoravo TATENA raginimą nedelsiant deokupuoti Zaporižios atominę elektrinę ir nutraukti bet kokius priešiškus veiksmus prieš bet kokius branduolinius objektus Ukrainoje. Šis faktas dar kartą įrodo, kad Rusija sąmoningai laiko pasaulį ant radiacinės katastrofos slenksčio“, – sakė prezidentas.

„Antrasis – branduolinis šantažas. Grasinimai panaudoti branduolinį ginklą tapo nuolatiniu Rusijos pareigūnų ir propagandistų naratyvu. Tai įrodo, kad Rusija neturi teisės turėti branduolinių ginklų, nes ji nepajėgi užtikrinti pasaulio saugumo net ir nuo branduolinio ginklo panaudojimo grėsmės“, – sakė prezidentas.

„Trečia, praėjusią savaitę JT Generalinei Asamblėjai pristačiau Ukrainos taikos formulę. Rusijos atsakas į šį realų kelią į taiką buvo paskelbta mobilizacija. Rusija sąmoningai sutelkia dėmesį į jos kontroliuojamų teritorijų vietinius gyventojus. Ir tai ne tik Kaukazo ar Sibiro teritorijos, kur daroma viskas, kad būtų mobilizuota kuo daugiau vietinių tautų vyrų. Tai taip pat Krymas, kurį Rusija užgrobė 2014 m.“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Kaip pažymėjo Ukrainos prezidentas, iš visų Krymo etninių grupių būtent Krymo totorių vyrai yra gavę neproporcingai daugiau Rusijos mobilizacinių šaukimų.

„Tai akivaizdžiai genocidinė politika!“ – pabrėžė V.Zelenskis.

„Ketvirtas punktas – viso pasaulio akivaizdoje Rusija vykdo akivaizdų farsą, vadinamą “referendumu„ okupuotoje Ukrainos teritorijoje. Grasinant ginklu, žmonės verčiami užpildyti kažkokius popierėlius – dėl televizijos vaizdelio. Tariamų pseudoreferendumo rezultatų skaičiai buvo parengti iš anksto. Taip pat iš anksto vykdytas prievartinis pasų išdavimas okupuotų teritorijų gyventojams. Kokiu tikslu? Atsakymas kitame punkte“, – sakė V.Zelenskis.

„Penkta – okupuotų teritorijų aneksija. Tai pats šiurkščiausias JT Chartijos pažeidimas“, – pabrėžė prezidentas.

Jis pabrėžė, kad tai yra Rusijos bandymas pavogti kitos valstybės teritoriją ir ištrinti tarptautinės teisės normas. „Ir tai yra labai ciniškas bandymas priversti okupuotos Ukrainos teritorijos vyrus mobilizuotis į Rusijos kariuomenę, kad būtų galima mesti juos kovoti prieš savo tėvynę!“ – sakė prezidentas.

Kartu V.Zelenskis pabrėžė, kad yra tik vienas būdas visa tai sustabdyti.

„Pirma – visiška Rusijos izoliacija, reaguojant į viską, ką ji daro“, – sakė jis.

Prezidentas pabrėžė, kad valstybė, kuri šiuo metu vykdo genocido politiką, laiko pasaulį per žingsnį nuo radiacinės katastrofos ir dar grasina branduoliniais smūgiais, negali likti nuolatine JT Saugumo Tarybos nare, turinčia veto teisę.

„Rusija turi būti pašalinta iš visų tarptautinių organizacijų. Jei toks pašalinimas yra procedūriškai sudėtingas, jos dalyvavimas turėtų būti sustabdytas“, – pridūrė jis.

„Antra, reikia naujų ir griežtų pasaulinių sankcijų Rusijai. Bet kokia aneksija šiuolaikiniame pasaulyje yra nusikaltimas prieš visas valstybes, kurioms sienų neliečiamumas yra gyvybiškai svarbus“, – pridūrė V.Zelenskis.

„Trečia, bet kokie Rusijos nusikalstami veiksmai mums nieko nekeičia. Nepasiduodame teroristų šantažui. Būtent Ukrainoje ir šiame kare ginama ne tik mūsų nepriklausomybė, ne tik mūsų žmonių teisė į gyvybę, bet ir pati tarptautinė teisė“, – sakė Ukrainos lyderis.

Jis taip pat sakė, kad Ukraina turi gauti visą karinę ir finansinę pagalbą, kurios jai reikia agresoriui nugalėti.

„Ketvirta, Ukrainai turėtų būti suteiktos aiškios ir teisiškai privalomos kolektyvinio saugumo garantijos. Kadangi būtent mūsų valstybės nepriklausomybė yra labai svarbi daugeliui pasaulinio saugumo elementų, pasauliui taip pat reikia atitinkamos saugumo architektūros“, – pabrėžė prezidentas.

„Ir penkta, noriu, kad visi tai suprastų. Rusijai pripažinus šiuos pseudoreferendumus kaip normalius, įgyvendinus vadinamąjį Krymo scenarijų ir dar vieną kartą pabandžius aneksuoti Ukrainos teritoriją, reikš, kad su šiuo Rusijos prezidentu nėra apie ką kalbėti. Aneksija yra toks žingsnis, kuris jį pastato vieną prieš visą žmoniją. Būtent tokį aiškų signalą šiuo metu turi pasiųsti kiekviena pasaulio valstybė. Tikiu jūsų gebėjimu veikti!“ – apibendrino V.Zelenskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius