TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

V.Zelenskis: G-7 įsipareigojimai Ukrainai nepakeis narystės NATO

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį Vilniuje pasveikino Didžiojo septyneto (G-7) šalių įsipareigojimus Kyjivui, bet perspėjo, kad jie neturėtų tapti pamaina šalies narystei Aljanse.
Volodymyro Zelenskio spaudos konferencija NATO viršūnių susitikime Vilniuje
Volodymyro Zelenskio spaudos konferencija NATO viršūnių susitikime Vilniuje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Bendroje spaudos konferencijoje su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu Ukrainos prezidentas sakė, kad G-7 pažadai turėtų būti vertinami „ne vietoje NATO, o kaip saugumo garantijos mūsų integracijos kelyje“.

„Galime teigti, kad viršūnių susitikimo rezultatai yra geri, bet optimalu būtų, jeigu gautume kvietimą (stoti į NATO)“, – NATO viršūnių susitikime sakė V.Zelenskis.

„Kartais labai sunku tam tikrus dalykus paaiškinti parteriams. Mes kare, o partneriai tikrai mums nori padėti. Bet mes gyvename labai skirtingomis sąlygomis. Mes gyvename sąlygomis, kur reikia išgyventi, o partneriai mums nori padėti gyventi. Bet kad galėtume gyventi, mums reikia išgyventi“, – sakė jis, paklaustas, kaip vertina NATO lyderių susitarimą, jog Ukraina bus pakviesta į Aljansą, kai dėl to sutars bloko valstybės ir Kyjivas įvykdys keliamas sąlygas.

Vilniuje vykstančio NATO viršūnių susitikimo kuluaruose vėliau trečiadienį bus pristatytas planas užtikrinti ilgalaikę G-7 šalių karinę pagalbą Ukrainai.

Kadangi Ukrainai greičiausiai teks ilgai laukti, kol įgyvendins savo siekį tapti NATO nare ir įgyti automatinę Aljanso apsaugą, G-7 šalys pristatys laikiną planą, kuriuo siekiama užtikrinti nuolatinę pagalbą. Pasak amerikiečių pareigūnų, planu siekiama padėti Ukrainai sukurti kariuomenę, kuri galėtų apsiginti ir atgrasyti nuo būsimo užpuolimo.

V.Zelenskis sakė, kad dabartinė Ukrainos padėtis skatina sparčias reformas tarptautinėje saugumo architektūroje.

„Suprantame, partneriai padeda mums ginklais, tai išgyvenimo momentas ir tai mums labai reikalinga. Suprantame, kad kai kas bijo kalbėti apie mūsų narystę NATO dabar, nes niekas nenori, kad kiltų pasaulinis karas“, – sakė V.Zelenskis.

„Esu įsitikinęs, kad po karo Ukraina bus NATO narė. Mes darysime viską, kad tai įvyktų“, – pridūrė jis.

Ukrainos vadovas palygino situaciją su šalies tapimu kandidate į ES.

„Kandidatūra į ES irgi buvo signalas. Kandidatūroje nėra narystės ES, kandidatūroje yra užtikrintumas – tai stipri mobilizacija Ukrainai ir stiprus signalas Rusijai, kad Ukraina ne kažkokios kitos sąjungos narė“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Virtinė susitikimų

NATO viršūnių susitikimo kuluaruose V.Zelenskis trečiadienį surengė susitikimus su Kanados premjeru Justinu Trudeau, Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu, Jungtinės Karalystės premjeru Rishi Sunaku, Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese'iu bei Nyderlandų premjeru Marku Rutte.

Ukrainiečių lyderis po dvišalių susitikimų socialiniuose tinkluose rašė, kad su kanadiečių premjeru aptarė saugumo garantijas Ukrainai jos kelyje į NATO, taip pat susitarė dėl tolesnės karinės pagalbos šarvuočiais.

Su vokiečiais susitarta dėl papildomų „Patriot“ paleidimo įrenginių ir raketų šioms sistemoms.

V.Zelenskis sakė padėkojęs britų lyderiui už ginklus, taip pat ir tolimojo nuotolio ginkluotę, ir nurodė, kad su R.Sunaku aptarė saugumo garantijas Ukrainai pakeliui į NATO. Po derybų su A.Albanese'iu Ukrainos prezidentas sakė, kad užsitikrino naują gynybos paketą, įskaitant 30 šarvuočių „Bushmaster“.

Susitikęs su Nyderlandų ministru pirmininku, Ukrainos vadovas sakė, kad susitarta dėl ukrainiečių karių apmokymo pilotuoti F-16 naikintuvus nuo rugpjūčio bei dėl konkretaus Nyderlandų indėlio stiprinant Ukrainos oro gynybą ir artileriją.

Visiems lyderiams V.Zelenskis dėkojo už paramą Kyjivo kelyje į NATO. „Ilgalaikės paramos programos yra geriausias ženklas pasauliui, kad mūsų Europa išliks saugumo ir taikos erdve“, – parašė jis socialiniame tinkle „Telegram“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius