Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 04 23 /2022 04 24

V.Zelenskio spaudos konferencija: paskelbė, dėl kokių Rusijos veiksmų Ukraina pasitrauktų iš bet kokių derybų

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienio vakarą vienoje iš Kyjivo metropoliteno stočių surengė didelę spaudos konferenciją, kurioje atsakė į užsienio ir Ukrainos žurnalistų klausimus. Susitikimo metu jis pareiškė, kad Ukraina pasitrauks iš derybų su Rusija, jei okupantai naikins ukrainiečių gynėjus Mariupolyje arba surengs pseudoreferendumus laikinai okupuotose teritorijose.

Derybų su Rusija klausimas

V.Zelenskis pareiškė, kad Ukraina pasitrauks iš derybų su Rusija, jei okupantai naikins ukrainiečių gynėjus Mariupolyje arba surengs pseudoreferendumus laikinai okupuotose teritorijose.

„Jei mūsų žmonės Mariupolyje bus sunaikinti, jei okupuotose teritorijose bus rengiami pseudoreferendumai, Ukraina pasitrauks iš bet kokių derybų“, – sakė jis.

Paklaustas, ar vis dar nori susitikti su V.Putinu ir ar mano, kad toks susitikimas būtų naudingas, jis atsakė: „Nuo pat pradžių primygtinai reikalavau derybų su Rusijos Federacijos vadovu, nes manau, kad [bet kokie susitikimai per tarpininkus]... neduos norimo rezultato.“

Šeštadienį vykusią spaudos konferenciją galite pamatyti čia:

VIDEO: Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio spaudos konferencija Kyjive

Kalbėdamas apie taikos derybas V.Zelenskis patvirtino, kad Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius jose dalyvauja ir dėl to yra lankęsis Kyjive, tačiau detalių nepateikė.

„Kiek žinau, o žinau gana daug, jis yra Rusijos derybų grupės narys. Kiek žinau, jis buvo Kyjive. Nesu pasirengęs aptarti jo susitikimo formato“, – atsakydamas į žurnalistų klausimus sakė valstybės vadovas.

Apie susitikimą su JAV atstovais: „Jie neturėtų atvykti čia tuščiomis rankomis“

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Pentagono vadovas Lloydas Austinas sekmadienį, kai Rusijos karas prieš Ukrainą įžengs į trečiąjį mėnesį, lankysis Kyjive, pranešė Ukrainos prezidentas V.Zelenskis. JAV šios informacijos nekomentuoja.

„Rytoj mus aplankys amerikiečių pareigūnai. Susitiksiu su gynybos sekretoriumi ir Antony Blinkenu“, – šeštadienį žurnalistams sakė V.Zelenskis.

Paklaustas apie rytoj įvyksiantį vizitą Volodymyras Zelenskis sakė turįs „pragmatišką atsakymą“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Jie neturėtų atvykti čia tuščiomis rankomis. Mes tikimės konkrečių dalykų ir konkrečių ginklų“, – sakė jis.

Tai bus pirmasis oficialus JAV vyriausybės pareigūnų vizitas Ukrainoje nuo invazijos pradžios vasario 24 dieną.

VIDEO: V.Zelenskis surengė spaudos konferenciją itin neįprastoje vietoje – metro stotyje

Karą gali sustabdyti tik tas, kuris jį pradėjo

„Šį karą gali sustabdyti tas, kuris jį pradėjo“, – spaudos konferencijoje pabrėžė V.Zelenskis.

O paklaustas ar nebijotų susitikti su V.Putinu atsižvelgiant į tai, kad neoficialios Rusijos ir Ukrainos derybų grupės nariams pasireiškė apsinuodijimo simptomai, V.Zelenskis tai pavadino „bandymu nužudyti“, tačiau pabrėžė: „Nebijau nei susitikimo su prezidentu, nei bandymų nužudyti.“

„Neturiu teisės bijoti, nes mūsų žmonės parodė, kad jie nieko nebijo. Jie bijo dėl savo vaikų, tai tiesa, bet žmonės plikomis rankomis stabdė tankus“, – kalbėjo jis.

Kalbėdas apie susitikimą su karą pradėjusios Rusijos prezidentu Ukrainos lyderis sakė, kad V.Putino paklaustų, kaip ateityje gyvens Donbasas ir Krymas.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

„Mano klausimai, kuriuos norėčiau aptarti su Rusijos Federacijos prezidentu, yra susiję išimtinai su klausimais, kurie liečia tik mane, kaip Ukrainos prezidentą. Tai teritorinio vientisumo klausimas. Su juo aptarčiau būtent šį klausimą – kaip ateityje gyvens mūsų Ukrainos Donbasas ir kaip ateityje gyvens mūsų Krymas. Kaip mes galime, kokiu momentu, dėl to susitarti ir ar apskritai galime“, – sakė jis.

„Ne taip, kaip mums patinka, bet vis dėlto dialogas prasidėjo. Manau, kad dialogas (su V.Putinu) būtų labai dalykiškas“, – teigė V.Zelenskis.

Jie netiki, kad mes turime teisę į nepriklausomybę, o tai reiškia, kad turime teisę gyventi.

Prezidentas garsiai svarstė priežastis, dėl kurių Rusija pradėjo plataus masto karą prieš Ukrainą.

Pasak jo, Rusija vyriausybiniu lygmeniu ir rusų tauta nelaiko ir nelaikė Ukrainos nepriklausoma valstybe, negerbia ukrainiečių kultūros ir vertybių.

„Jie netiki, kad mes turime teisę į nepriklausomybę, o tai reiškia, kad turime teisę gyventi“, – sakė V.Zelenskis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolis

Nėra pasiruošę atblokuoti Mariupolį – trūksta karinės įrangos

Kalbėdamas apie situaciją Mariupolyje Ukrainos lyderis pasakojo, kad šiuo metu Ukraina nėra pasirengusi karinei operacijai, kuri galėtų Rusijos beveik užimtą miestą išlaisvinti. Pasak jo, Ukrainos pajėgoms vis dar trūksta įrangos karinei operacijai, kuria būtų galima atblokuoti Mariupolį.

V.Zelenskis žurnalistams sakė, kad padėtis Rusijos okupuotame Mariupolyje yra sudėtinga, ir pavadino šią dieną viena iš sudėtingiausių.

Šiandien – viena sunkiausių dienų.

„Šiuo metu Mariupolyje yra sudėtinga situacija. Šiandien – viena sunkiausių dienų. Jie šaudo ir iš jūros, ir iš sausumos, iš tankų, artilerijos, aviacijos, iš visur. Paskutinį signalą iš ten esančių “Azovo„ vaikinų gavau prieš valandą“, – sakė jis.

Jis patikslino, kad Ukraina yra pasirengusi bet kokiam apsikeitimo žmonėmis Mariupolyje formatui ir pabrėžė: „Mes, kaip ir visi civilizuoti žmonės, dar kartą siūlome humanitarinį šio klausimo sprendimą. Keitimasis paprastais civiliais, sužeistaisiais... Mes tik norime išvežti mirusius žmones. Esame pasirengę pakeisti savo karius, kurie gina Mariupolį. Ir tai buvo pasiūlyta“, – pažymėjo prezidentas.

V.Zelenskis spaudos konferencijoje taip pat pabrėžė, kad Ukraina susigrąžins visas Rusijos okupuotas teritorijas, kai tik turės tam pakankamai ginklų. Anot jo, ginkluotųjų pajėgų kariai negali judėti į priekį vietovėse, kuriose neturi partnerių žadamų ginklų, apie kuriuos viešai kalbama jau seniai, o neviešai – dar seniau. Pasak prezidento, kai tik tuos ginklus gaus, kariai atsiims okupuotas teritorijas.

Odesoje žuvo 8 žmonės

Pasak V.Zelenskio, per šeštadienį Rusijos vykdytą raketų ataką Odesoje žuvo 8 žmonės.

„Mirė trijų mėnesių vaikas. Buvo nušautas trijų mėnesių vaikas. Karas prasidėjo, kai vaikui buvo mėnuo. Ar suprantate, kas vyksta? Smirdantys niekšai! Kaip kitaip juos pavadinti? Kitų žodžių nėra!“ – kalbėjo prezidentas.

Žodis „rašizmas“ bus įtrauktas į viso pasaulio istorijos vadovėlius

„Žodis naujas, bet veiksmai tokie patys, kaip ir prieš 80 metų Europoje. Nes per visus šiuos 80 metų, jei analizuotume mūsų žemyną, tokio barbarizmo nebuvo. Taigi, rašizmas yra sąvoka, kuri bus įtraukta į istorijos vadovėlius, bus įtraukta į „Vikipediją“ ir išliks mokyklose“, – sulaukęs Italijos žurnalisto klausimo apie Rusijos karių veiksmų prilyginimą nacizmui, kalbėjo Ukrainos prezidentas.

„Scanpix“/AP nuotr./Karas Ukrainoje. Rusijos kariai Mariupolyje
„Scanpix“/AP nuotr./Karas Ukrainoje. Rusijos kariai Mariupolyje

V.Zelenskis spaudos konferencijoje taip pat sakė neatmetantis tikimybės, kad Rusija galėtų užpulti Moldovą. Jis nepateikė jokių šį pareiškimą pagrindžiančių konkrečių faktų.

Jis taip pat nurodė esąs įsitikinęs, kad tik karinė operacija gali sustabdyti puolimą: „Netikiu, kad šie žmonės patys nusiginkluos“. Prezidentas pridūrė, kad Rusijos Federacijos tikslas Donbase – „sausumos koridorius“ į Krymą.

„Jie turėtų pripažinti, kad yra kalti“

Kalbėdamas apie Rusijos piliečių atsakomybę Ukrainos lyderis sakė, kad „kiekvienas, norintis sužinoti tiesą, gali ją rasti ir kiekvienas, norintis suprasti, kas vyksta aplinkui, neturėtų slėptis.“

„Jie turėtų pripažinti, kad yra kalti – jų valdžia yra kalta, bet jie išrinko šią valdžią“, – sakė jis ir pridūrė, kad Rusijos piliečiai negali teisintis sakydami, kad nėra su tuo susiję.

V.Zelenskis gyvenimą Rusijoje palygino su gyvenimu kompiuteriniame žaidime:

„Gyvenimas Rusijos Federacijoje yra tarsi gyvenimas virtualioje realybėje“, – sakė jis ir paaiškino: „Kaip kompiuteriniame žaidime. <...> Nusiimkite šiuos 3D akinius. Grįžkite į realybę, į civilizuotą pasaulį. Šis pasaulis yra gražus.“

Rusija gali dislokuoti branduolinius ginklus, bet jų nepanaudos

Anot V.Zelenskio, konflikto metu Rusija galėtų dislokuoti branduolinius ginklus, tačiau jis nemano, kad juos ir panaudos.

Šias pastabas jis išsakė baigiantis spaudos konferencijai, kurią šeštadienį vakare surengė Kyjivo metro stotyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius