-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 06 21 /2022 06 22

V.Zelenskis teigia, kad stiprina Luhansko gynybą ir pamažu vaduoja okupuotą Chersono sritį

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis antradienį vakare pranešė, kad šalies ginkluotosios pajėgos stiprina gynybą Luhansko srityje ir pamažu išvaduoja Chersono sritį.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Situacija fronto linijoje be esminių pokyčių. Taktinių judesių pagalba Ukrainos kariuomenė stiprina gynybą Luhansko srityje. Tai tikrai dabar pats sunkiausias dalykas. Okupantai daro didelį spaudimą. Jie taip pat veržiasi Donecko kryptimi, Charkivo srityje“, – vaizdo įraše pasakojo šalies lyderis.

Vakariniame kreipimesi jis taip pat nurodė, kad auga pritariančiųjų Ukrainos kandidatūrai ES skaičius, todėl stiprėja ir įsitikinimas, kad Europos Vadovų Tarybos (EVT) sprendimas bus teigiamas.

„Esu vienareikšmiškai įsitikinęs, kad Europos Sąjungai reikia kuo greičiau taikyti visą sankcijų paketą. Rusija turi jausti nuolatinį spaudimą dėl karo“, – taip pat nurodė V.Zelenskis.

V.Zelenskis padėkojo Europos lyderiams, palaikantiems Ukrainą. Padėką jis išreiškė ir Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai.

Visą V.Zelenskio kalbą originalo kalba žiūrėkite žemiau:

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis pirmadienį sakė, kad vėliau šią savaitę vyksiančiame Europos Sąjungos viršūnių susitikime paragins Bendrijos lyderius suteikti Ukrainai ir Moldovai kandidačių į ES nares statusą.

Praėjusį penktadienį Europos Komisija rekomendavo suteikti Ukrainai ir Moldovai ES kandidačių statusą. Komisija vertino ir Sakartvelo paraišką, tačiau dėl šios šalies buvo nuspręstą rekomenduoti suteikti jai kandidatės statusą po to, kai Tbilisis įgyvendins numatytas išankstines sąlygas.

„Dabar atėjo laikas pripažinti, kad Ukrainos, Moldovos ir Sakartvelo ateitis yra ES. Kviesiu jus suteikti Ukrainai ir Moldovai kandidačių statusą“, – rašė Ch.Michelis kvietime Europos Vadovų Tarybos nariams į ketvirtadienį ir penktadienį vyksiantį viršūnių susitikimą.

Penktadienį paskelbdama Europos Komisijos rekomendaciją, jos vadovė Ursula von der Leyen aiškiai išreiškė savo poziciją vilkėdama Ukrainos nacionalinių spalvų švarkelį ir marškinius.

„Visi žinome, kad ukrainiečiai pasirengę mirti už europinę perspektyvą. Mes norime, kad jie gyventų su mumis europietiškos svajonės labui“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius