Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

V.Zelenskis: uždarykite mūsų oro erdvę, kitaip Rusijos raketos kris ir ant NATO šalių gyventojų namų

Vidurnaktį, besibaigiant sekmadieniui, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis socialiniuose tinkluose paskelbė dar vieną vaizdo įrašą. Jame jis, be kita ko, įspėjo, kad jeigu nebus uždaryta Ukrainos oro erdvė, tik laiko klausimas, kada Rusijos raketos ims kristi ir ant NATO šalių gyventojų namų.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

V.Zelenskis priminė, kad tai 18 karo dėl savo gyvybių, dėl Ukrainos, dėl nepriklausomybės diena.

Jis kalbėjo apie tai, kad vėl visoje Ukrainoje sproginėjo bombos, raketos.

„Šios dienos pradžia buvo juoda. Rusiškos raketos ir aviacinės bombos vėl krito ant mūsų šalies – nuo rytų ir vakarų. 30 raketų vien ant Lvivo srities.

Tarptautinio taikos palaikymo ir saugumo centro apšaudymo metu žuvo 35 žmonės, dar 134 buvo sužeisti. Ten nevyko nieko, kad galėtų kelti grėsmę Rusijos Federacijos teritorijai. Ir vos už 20 km nuo ten – NATO siena.

Pernai aš įspėjau NATO lyderius: jeigu nebus griežtų prevencinių priemonių Rusijai, ji imsis karo. Mes buvome teisūs.

Aš ilgą laiką kalbėjau: „Šiaurinė srovė“ – tai ginklas, kuris smogs visai Europai. Dabar tai akivaizdu.

Ir dabar aš vėl kartoju: jeigu jūs neuždarysite mūsų oro erdvės, tai tik laiko klausimas, kada rusiškos raketos kris jau jūsų teritorijoje, NATO teritorijoje, ant NATO šalių gyventojų namų“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

V.Zelenskis paminėjo ir žuvusį amerikiečių žurnalistą Brentą Renaudą, jo sužeistus kolegas. Tai, anot prezidento, buvo kryptingas Rusijos karių išpuolis.

„Jie žinojo, ką daro. Bet, panašu, ne visi Vakaruose žino, ką jie daro“, – pabrėžė prezidentas.

Smūgio metu vienuolyno teritorijoje buvo tik vienuoliai ir šimtai pabėgėlių. Vienuolyne ar šalia jo nėra jokio karinio taikinio.

Toliau jis ironiškai kalbėjo, kad Ukrainos rytuose įsibrovėliai nusprendė „demilitarizuoti“ ir „denacifikuoti“ Maskvos patriarchato Ukrainos stačiatikių bažnyčios Sviatohirsko vienuolyną.

„Smūgio metu vienuolyno teritorijoje buvo tik vienuoliai ir šimtai pabėgėlių. Vienuolyne ar šalia jo nėra jokio karinio taikinio. Tačiau Rusijos kariuomenė nesustoja net prieš smūgius vienuolynui“, – sakė V.Zelenskis, pabrėždamas, kad šis faktas aiškiai parodo, jog visa Rusijos skelbiama ideologija yra paprasčiausias melas.

Ukrainos lyderis taip pat pasakojo apie savo apsilankymą Kyjivo ligoninėje, kur gydomi mūšiuose sužeisti Ukrainos kariai, o kartu – ir sužeisti Rusijos kareiviai. Esą gydytojai gelbėja ir jų gyvybes, nes yra žmonės, o ne žvėrys. Jis palinkėjo, kad ir šiam karui pasibaigus visi išliktų žmonėmis.

Ukrainos prezidento biuro nuotr./V.Zelenskis lanko sužeistus karius
Ukrainos prezidento biuro nuotr./V.Zelenskis lanko sužeistus karius

„Apie derybas su Rusijos Federacija. Kiekvieną dieną mūsų šalių atstovai kalbasi vaizdo susitikimuose. Mūsų delegacijos tikslas aiškus – padaryti viską, kad įvyktų prezidentų susitikimas. Susitikimas, kurio, aš esu tikras, laukia žmonės.

Žinoma, tai sunki istorija, sunkus kelias. Nes jis reikalingas. Ir mūsų tikslas – kad šitoje kovoje, šitame sunkiame derybų darbe Ukraina gautų būtinus rezultatus. Būtinus mums, taikai ir saugumui.

Kad mes gautume garantijas – normalias, veikiančias. Tokias, kad ukrainiečiai galėtų sakyti: štai tai veikia, tai tikros garantijos. Kalbėtis reikia“, – apie derybas su Rusija sakė V.Zelenskis.

Jis pabrėžė ir tai, kad Ukraina jaučia ir kitų šalių palaikymą.

„Mes išgyvensime bet kokias juodas dienas, nes esame kartu. Mes visada giname savus ir tai, kas mūsų. Ne dėl pinigų, be prievartos. Ne taip, kaip tie, kurie atėjo pas mus, nes mes ukrainiečiai...

Mes išgyvename pačius baisiausius išbandymus mūsų istorijoje, mūsų gyvenime. Mes privalome laikytis, privalome kovoti. Ir mes nugalėsime. Aš tai žinau, aš tuo tikiu“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius