Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

V.Zelenskis Vokietijos žurnalistams: Ukraina pasirengusi taikai

Karas Rytų Ukrainoje nesiliauja, tačiau naujasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tikisi, kad konfliktui pavyks rasti politinį sprendimą. Duodamas interviu Vokietijos portalui DW, jis taip pat teigė, kad jį remia Vokietijos kanclerė Angela Merkel.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Penktadienį V.Zelenskis pasveikino abiejų pusių – Ukrainos kariuomenės ir separatistų – karių atsitraukimą nuo fronto linijos Stanica Luhanskos gyvenvietėje rytų Ukrainoje. Jis teigė, kad tai žymi naują žingsnį link konflikto pabaigos.

„Kitas žingsnis bus tolimesni pokalbiai Minske. (…) Bus siekiama susitarti, kaip išmontuoti betonines gynybines struktūras abiejose pusėse. Paskutinio susitikimo metu mūsų pusė teigė esanti pasiruošusi viską išmontuoti per vieną dieną. Mes padarėme viską, kad tai galėtų įvykti. Kita pusė mums sakė, kad jiems reikia 8 ar 10 dienų, kad galėtų padaryti tą patį“, – interviu DW sakė V.Zelenskis.

V.Zelenskio teigimu, ukrainiečiai laukia kitos pusės signalo, kad struktūrų išmontavimas galėtų įvykti tuo pačiu metu. Jis taip pat teigė besitikintis, kad kitas klausimas, kuris bus aptartas, bus apsikeitimas karo belaisviais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Separatistų kontroliuojamo Donecko kasdienybė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Separatistų kontroliuojamo Donecko kasdienybė

Paklaustas, ar tai reiškia, kad V.Zelenskis nori užmegzti ryšį su separatistų valdomose teritorijoje gyvenančiais ukrainiečiais, Ukrainos prezidentas atsakė, kad su jais kalbėtis reikia nuolat ir kad tai jau yra daroma.

„Mes siunčiame jiems signalus, mes sakome jiems, kad mes visi esame ukrainiečiai, mes visi esame tos pačios tautos dalis. Mes esame pasiruošę padaryti viską, ko reikalauja Minsko susitarimai. Puikiai žinote, kad nei aš, nei mano komanda nepasirašė Minsko susitarimų. Bet esame pasiruošę žengti visus reikalingus žingsnius, kad susitarimai būtų įgyvendinti ir pasiekta taika“, – sakė V.Zelenskis.

Paklaustas, ar jis išties gali pasiekti Donecke ir Luhanske gyvenančius žmones, V.Zelenskis pripažino, kad tai „sudėtingas klausimas“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ginkluoti kovotojai ir karinė technika Luhanske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ginkluoti kovotojai ir karinė technika Luhanske

„Aš manau, kad daug jų girdi mus. Aš tikiu tuo, arba bent jau labai noriu tuo tikėti. Mes darysime viską, ką galime, kad pasiektume juos, tiek ilgai, kiek tik reikės“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Paklaustas, ar Europa vis dar remia Ukrainą, V.Zelenskis atsakė: „Aš kalbėjausi su Vokietijos kanclere Angela Merkel, Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir, neseniai, su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau. Visi jie man sakė, kad visiškai mus remia“.

„Aš iš tikrųjų tikiuosi, kad mes ateityje pamatysime tikrų darbų, o ne tik paramos žodžių Ukrainai. Ką dar mes galime padaryti? Jei mes norime baigti šį karą diplomatinėmis priemonėmis, o mes norime, mes neturime kito pasirinkimo. Aš tikiuosi, kad kita pusė nesužlugdys sprendimų, dėl kurių jau sutarta. Mes sutarėme, kad pirmas susitikimas po ilgo tylos laikotarpio įvyks liepos 12 dieną, Normandijos formatu“, – sakė V.Zelenskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius