Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 22 /12:18

P.Porošenką sutriuškinęs V.Zelenskis žada pertvarkyti Ukrainos kariuomenės vadovybę

Išrinktasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad ketina pakeisti šalies ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo vadovybę, bet kol kas negalįs atskleisti, kurie generolai perims postus.
Volodymyras Zelenskis rinkimų štabe
Volodymyras Zelenskis rinkimų štabe / „Scanpix“ nuotr.

Per spaudos konferenciją jo rinkimų štabe V.Zelenskis sakė: „Kalbant apie Generalinį štabą, turime labai rimtų žmonių, turinčių autoritetą kariuomenėje. Tai pareigas einantys generolai – jūs neabejotinai juos pamatysite. Dabar neturiu teisės jų įvardyti – su jais yra susitarta, tai labai rimtas reikalas.“

V.Zelenskis taip pat atsisakė pateikti konkrečių atsakymų, kokie yra jo planai dėl Gynybos ministerijos.

Bet kokių kariuomenės pertvarkymų klausimas labai opus Ukrainoje, nuo 2014 metų įsitraukusioje į konfliktą su Maskvos remiamais separatistais šalies rytuose. Šis karas jau nusinešė apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Maskva: naujasis Ukrainos prezidentas V.Zelenskis gali „atlikti perkrovimą“

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sekmadienį pareiškė, kad naujasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis galėtų atlikti šalies „perkrovimą“.

„Ukraina gali atlikti perkrovimą. Ne pinigų srautų perskirstymo iš vienų kišenių į kitas prasme, o tikrą [perkrovimą], pagrįstą suvokimu, kad būtina konsoliduoti liaudį ne jėgos, o nacionalinės darbotvarkės kūrimo pagrindu“, – savo „Facebook“ paskyroje parašė M.Zacharova.

Ji pridūrė, kad šią išvadą grindžia „visu pasaulio užkulisių supratimu“.

URM atstovė pabrėžė, jog Ukrainai reikalingas „perkrovimas“, kad šaliai „kitą kartą, kitaip nei dabar, netektų atriboti nuo balsavimo milijonus savo piliečių“.

Po V.Zelenskio pergalės ES sveikina Ukrainos „tvirtą prisirišimą“ prie demokratijos

Europos Sąjungos aukščiausi pareigūnai pirmadienį pasveikino komiką Volymyrą Zelenskį su triuškinama pergale per Ukrainos prezidento rinkimus ir pareiškė, kad balsavimas įrodė, jog ši nerami šalis lieka ištikima demokratijos vertybėms.

„Europos Sąjungos vardu norėtume pasveikinti jus su išrinkimu į Ukrainos prezidento postą. Leiskite pareikšti padėką už tvirtą prisirišimą prie demokratijos ir įstatymų viršenybės, kurį Ukrainos žmonės demonstravo per visą rinkimų procesą“, – sakoma Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko ir Europos Komisijos vadovo Jeano-Claude'o Junckerio bendrame laiške V.Zelenskiui.

„Tai yra didelis pasiekimas esant sudėtingai politinei, ekonominei ir saugumo aplinkai, besitęsiančių iššūkių Ukrainos teritoriniam vientisumui fone“, – pridūrė Bendrijos lyderiai.

Kijevo pastangos užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarais ir Europos Sąjunga buvo vienas iš veiksnių, išprovokavusių jau penkerius metus besitęsiantį konfliktą su Rusija, per kurį ES paskelbė Maskvai griežtų ekonominių sankcijų.

Rytų Ukrainą krečiantis karas tarp vyriausybės pajėgų ir Maskvos remiamų separatistų jau nusinešė apie 13 tūkst. gyvybių ir teberusena, nepaisant reguliariai skelbiamų paliaubų susitarimų.

2014 metų pabaigoje tarpininkaujant Europos Sąjungai sudaryti ir 2015 metais pertvarkyti Minsko taikos susitarimai, paremti Maskvos ir Kijevo, yra nuolat pažeidinėjami.

ES taip pat taiko sankcijas Rusijai už 2014 metų kovą įvykdytą Krymo pusiasalio aneksiją.

D.Tuskas ir J.-C.Junckeris taip pat rašo, kad V.Zelenskis „gali tikėtis tolesnės ryžtingos ES paramos Ukrainos suverenumui, nepriklausomybei ir teritoriniam vientisumui“ bei Kijevo vykdomoms reformoms, susijusioms su „teisinės valstybės stiprinimu, kova su korupcija, makroekonominio stabilumo palaikymui ir esminėmis energetikos sektoriaus reformomis“.

ES lyderiai atkreipė dėmesį, kad „per penkerius metus po orumo revoliucijos Ukrainoje buvo pasiekta reikšminga pažanga, bet dar reikia daug nuveikti, kad būtų visiškai realizuota taiki, demokratinė, klestinti Ukraina, kurios reikalavo jos piliečiai“.

„Tvirtai tikime, kad tolesnis ES ir Ukrainos asociacijos sutarties įgyvendinimas, įskaitant glaudžią ir visa apimančią laisvosios prekybos zoną, gali tapti svarbiu įrankiu šioje srityje“, – sakoma laiške.

Europos Tarybos generalinis sekretorius Thorbjornas Jaglandas savo ruožtu irgi pasveikino V.Zelenskį su pergale ir išreiškė viltį, kad bus tęsiamas bendradarbiavimas vykdant reformas.

„Šilti sveikinimai Volodymyrui Zelenskiui su pergale prezidento rinkimuose. Ukraina yra vertinga Europos Tarybos narė. Nekantriai laukiame, kad būtų tęsiamas bendradarbiavimas reformų srityje, įskaitant padorios ir pasitikėjimo vertos teismų sistemos vystymą“, – sakoma Th.Jaglando „Twitter“ žinutėje.

Pasveikino ir D.Grybauskaitė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį taip pat pasveikino Volodymyrą Zelenskį su pergale Ukrainos prezidento rinkimuose.

„Ukrainos piliečių išreikštas didelis pasitikėjimas yra svarbus įpareigojimas atsakingai stiprinti visos šalies ir jos gyventojų gerovę bei vienyti šalį, telkiant Ukrainos žmones dėl taikos, saugumo ir šalies nepriklausomybės užtikrinimo“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

Pasak šalies D.Grybauskaitės, per pastaruosius metus Ukraina ir jos žmonės patyrė daugybę iššūkių, tačiau kartu parodė ir didelį ryžtą, pasiaukojimą ir dvasios stiprybę, gindami savo šalį ir jos laisvę, dirbdami dėl stiprios ir europietiškos valstybės.

Prezidentė tvirtina, kad Lietuva ir jos piliečiai visada bus patikimi Ukrainos žmonių sąjungininkai, remiantys tolesnę visapusių Ukrainos ryšių su Europa ir transatlantine bendruomene plėtrą.

D. Grybauskaitė išrinktajam Ukrainos prezidentui palinkėjo visokeriopos sėkmės ir išminties einant šias labai svarbias pareigas ir dirbant visų Ukrainos žmonių labui, o visiems ukrainiečiams – stiprybės, vienybės, taikos ir klestėjimo.

Įžvelgia galimybių pagerinti santykius su naujuoju Ukrainos prezidentu

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas pirmadienį pareiškė įžvelgiantis galimybių pagerinti Maskvos ir Kijevo santykius, kai į valdžią ateis naujasis prezidentas Volodymyras Zelenskis, bet taip pat sakė neabejojantis, kad naujasis lyderis laikysis retorikos, kurią demonstravo prieš rinkimus.

„Rinkimai Ukrainoje įvyko. Rezultatai parodė aiškų naujų požiūrių poreikį sprendžiant Ukrainos problemas. Akivaizdu, kad naujajam prezidentui iškils uždavinys konsoliduoti šalį, atsižvelgiant į pastaraisiais metais susiklosčiusią tikrovę“, – per „Facebook“ parašė D.Medvedevas.

„Neabejoju: naujasis valstybės vadovas Rusijos atžvilgiu laikysis retorikos, kurią naudojo per rinkimų kampaniją – kartoti pažįstamas ideologines formules, orientuotis į įvairias gyventojų grupes. Dėl to neturiu jokių iliuzijų“, – pridūrė Rusijos vyriausybės vadovas.

„Vis dėlto galimybių pagerinti ryšius su mūsų šalimi esama. Ko tam reikėtų? Sąžiningumo. Ir dar reikalingas pragmatiškas bei atsakingas požiūris“, – rašo D.Medvedevas.

Jis pridūrė, kad šis požiūris turi atsižvelgti į Ukrainoje susiklosčiusią politinę tikrovę, įskaitant konfliktą su separatistais Rytų Ukrainoje.

„Todėl svarbiausia, ko reikėtų palinkėti naujajai Ukrainos vadovybei – blaivaus proto. Ir, aišku, supratimo, kokie vertingi yra mūsų šalių žmonių santykiai, turintys būti aukščiau politinės konjunktūros“, – teigė premjeras.

Suskaičiavus 95,05 proc. balsalapių paaiškėjo, kad jokios politinės patirties neturintis komikas V.Zelenskis surinko 73,17 proc. balsų ir triuškinamai įveikė dabartinį prezidentą Petro Porošenką, gavusį 24,5 proc. balsų, pranešė Ukrainos centrinė rinkimų komisija.

Balsavimas nevyko Rusijos remiamų separatistų kontroliuojamose teritorijose Rytų Ukrainoje. Nuo 2014 metų besitęsiantis konfliktas tarp separatistų ir provakarietiškos Ukrainos vyriausybės nusinešė jau apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

VIDEO: P.Porošenkos ir V.Zelenskio debatai
VIDEO: Debatuose nepasirodžius V.Zelenskiui Ukrainos prezidentas P.Porošenka surengė tikrą šou

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius