Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vaikų ligoninėje atsiskleidžia tikras Rusijos karo Ukrainoje siaubas

Ligoninės lovoje gulintis mažasis Artiomas žvelgia į erdvę. Jis rankoje laiko mažą geltoną žaislinį traktoriuką ir tyli. Slaugytojos stebi jo būklę. Sprogęs rusų karių sviedinys, kurio šrapnelis pataikė jam į pilvą, taip pat sunkiai sužeidė jo tėvus ir senelius, kurie bandė pabėgti iš Mariupolio. Artiomas – Rusijos agresijos prieš Ukrainą auka, nors jam dar nėra trejų metų, – taip pradeda savo reportažą iš ligoninės britų nacionalinio transliuotojo BBC žurnalistai Ukrainoje.
Sunkiai sužeistas mažasis Artiomas Zaporižios ligoninėje
Sunkiai sužeistas mažasis Artiomas Zaporižios ligoninėje / Nuotr. iš Sviatoslavo Vakarčuko „Facebook“ profilio

Gretimoje lovoje šalia Artiomo guli penkiolikmetė Maša, taip pat kilusi netoli nuo Mariupolio. Jai amputuota dešinioji koja. Praėjusį antradienį Mašos koją suplėšė rusiško sviedinio sprogimas.

Pačią blogiausią V.Putino karo Ukrainoje pusę ir tai, ką nesiliaujantis Rusijos bombardavimas padarė apgultame Mariupolio mieste įstrigusiems žmonėms, galima pamatyti regioninėje vaikų ligoninėje, esančioje Zaporižios mieste, rašo BBC.

Nuotr. iš Sviatoslavo Vakarčuko „Facebook“ profilio/Zaporižios vaikų ligoninėje
Nuotr. iš Sviatoslavo Vakarčuko „Facebook“ profilio/Zaporižios vaikų ligoninėje

Vaikų ligoninės direktorius: „Nekenčiu Rusijos.“

Čia evakuota šimtai žmonių. Jų fizinės žaizdos iš dalies ar visiškai gali užgyti, bet psichologinės traumos liks visam gyvenimui.

Vaikų ligoninės vadovas gydytojas Jurijus Borzenko neslepia paniekos tam, ką padarė Rusija.

„Nekenčiu Rusijos“, – sako gydytojas J.Borzenko, jo veide nematyti nė menkiausios emocijos. „Kojos netekusi mergaitė (Maša) buvo taip traumuota, kad kelias dienas nevalgė ir negėrė. Ji negalėjo psichologiškai suvaldyti to, kas nutiko. Turėjome ją maitinti į veną.“

„Kitas berniukas, – sako gydytojas, – šešiametis, su šrapneliu kaukolėje, be jokių ašarų ar emocijų pasakojo stebėjęs, kaip jo motina sudegė automobilyje, į kurį buvo pataikyta. Po dviejų dienų jis pasakė: „Tėti, nupirk man naują mamą, man reikia, kad kas nors mane palydėtų į mokyklą.“

Tai, kas vyksta Mariupolyje, yra humanitarinė katastrofa, netgi – galbūt – karo nusikaltimas, teigia BBC. Apskaičiuota, kad 90 proc. miesto pastatų apgadinta arba sugriauta. Po to, kai praėjusią savaitę buvo sugriautas teatras, kuriame slėpėsi daugiau kaip 1 000 žmonių, šiandien pranešta, kad taip pat buvo atakuota meno mokykla, kurioje nuo apšaudymų slėpėsi 400 žmonių.

Iš šios ligoninės prieš kelias dienas jaudinantį videoįrašą paskelbė garsus ukrainiečių muzikantas Sviatoslavas Vakarčukas:

Likti Mariupolyje reiškia mirti

Tie, kuriems pavyko pabėgti iš Mariupolio, pasakoja apie neįsivaizduojamus siaubus. Pabėgėliai pasakoja apie gatvėse gulinčius kūnus, sugriautus namus. Nešiodamiesi šiuos prisiminimus, jie kuo labiau fiziškai atsiriboja nuo to, ką išgyveno.

Be abejo, mes rizikavome, bet tuo metu man nerūpėjo, ar mirsiu Mariupolyje, ar bandydama ištrūkti.

Centrinio Dniepro miesto kavinėje, kuri pati buvo apšaudoma Rusijos, susitikome su Oksana Gusak. Kartu su vyru Andrijumi ir tėvais Oksana praėjusią savaitę pabėgo iš Mariupolio per užminuotus kelius ir dešimtis priešiškų Rusijos kariuomenės kontrolės punktų.

Dabar Oksanai vien išgerti stiklinę vandens atrodo prabanga, nes Mariupolyje jiems trūko visko. Jie visi mandagiai atsisako mūsų pasiūlymo išgerti kavos, sakydami, kad tai būtų įžeidimas šeimos nariams, kuriuos jie paliko tose Mariupolio dalyse, iš kurių buvo neįmanoma pabėgti.

Jos vyras Andrijus pasakojo, kad mieste nebuvo vandens tiekimo, elektros, šildymo ir ryšio, todėl jie neturėjo kito pasirinkimo – tik išvykti.

„Be abejo, mes rizikavome, bet tuo metu man nerūpėjo, ar mirsiu Mariupolyje, ar bandydama ištrūkti“, – sako Oksana.

„Mes žinojome, kad yra tikimybė, kad į mus bus nusitaikyta, ir supratome, kad turime rizikuoti. Jei būtume likę, tikimybė išgyventi būtų lygi nuliui“, – sakė ji.

Andriui ir Oksanai pasisekė, kad jiems pavyko ištrūkti nenukentėjusiems.

Vyras, kurio akyse žuvo jo dukra ir anūkė

Zaporižios vaikų ligoninėje BBC žurnalistas susidūrė su sielvarto apimtu, neviltį išgyvenančiu tėvu, kurio šeima buvo visiškai sunaikinta.

Jo 26 metų dukra Nataša ir ketverių metų anūkė Dominyka žuvo, kai rusų sviedinys nukrito netoli slėptuvės, kurioje visa šeima ieškojo prieglobsčio nuo Mariupolio bombardavimo.

„Pažvelgiau į žemę, o ten gulėjo mano mažoji anūkė su visiškai suplėšyta galva, – pasakoja Vladimiras. – Ji gulėjo ir nebekvėpavo, o visai šalia gulėjo mano dukra su sulaužytomis kojomis, atvirais lūžiais.“

Dominyka, kurios nuotraukas senelis beveik glosto savo telefone, žuvo iš karto. Jos motina nuo patirtų sužalojimų mirė kitą dieną.

Kad ir koks palūžęs, Vladimiras stengiasi išlikti stiprus dėl savo antrosios dukters Dianos. Ji taip pat buvo sunkiai sužeista per sprogimą ir netrukus turėjo būti operuota.

Tačiau jis negalėjo nuslėpti savo skausmo. „Dieve, kodėl tu visa tai užtraukei ant manęs? Aš neturėjau palaidoti savo vaikų, mano mielos mergaitės, aš nesugebėjau jūsų apsaugoti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius