-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 06 27 /23:39

Vakarai pasibaisėję Rusijos ataka prieš Ukrainos prekybos centrą

Pirmadienį Rusijai įvykdžius kruviną ataką prieš sausakimšą prekybos centrą Ukrainos Kremenčuko mieste, per kurį žuvo mažiausiai 13 žmonių, į išpuolį sureagavo Vakarų politikai.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį išreiškė pasibaisėjimą kruvinu Rusijos smūgiu sausakimšam parduotuvių centrui Kremenčuko mieste centrinėje Ukrainoje ir pažadėjo patraukti Maskvą atsakomybėn.

„Pasaulis yra pasibaisėjęs šiandieniniu Rusijos raketų smūgiu, kuris pataikė į sausakimšą Ukrainos prekybos centrą – tai naujausias iš virtinės žiaurumų“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė A.Blinkenas.

„Toliau remsime savo partnerius Ukrainoje ir reikalausime, kad Rusija, įskaitant už žiaurumus atsakingus asmenis, atsakytų“, – pridūrė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Smūgis sausakimšam parduotuvių centrui Ukrainos Kremenčuko mieste parodo Rusijos lyderio Vladimiro Putino „žiaurumo ir barbariškumo gelmes“, pirmadienį sakė Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.

„Putinas privalo suprasti, kad jo elgesys tik dar labiau sustiprins ryžtą JK ir visoms kitoms G-7 (Didžiojo septyneto) šalims palaikyti Ukrainą tiek ilgai, kiek reikės“, – pabrėžė jis.

VIDEO: Nauji vaizdo įrašai: po rusų atakos – milžiniškas gaisras prekybos centre

Europos Vadovų Tarybos vadovas Charles'is Michelis pasmerkė Rusijos raketų ataką Kremenčuke ir pavadino ją „siaubingu beatodairišku smūgiu“.

„Rusijos gąsdinimo ir bauginimo taktika niekada nepasiteisins. Ukraina nugalės remiama savo partnerių G7 ir kitose šalyse. Reiškiu gilią užuojautą aukų šeimoms“, – sakė jis.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Kremlius „turi atsakyti už savo veiksmus“.

Pareiškime ministerija teigė: „Rusija, beatodairiškai bombarduodama civilius gyventojus ir civilinę infrastruktūrą visoje Ukrainoje toliau siaubingai pažeidinėja tarptautinę humanitarinę teisę.

Rusija turi atsakyti už savo veiksmus. Prancūzija remia kovą su nebaudžiamumu Ukrainoje.“

Jungtinės Tautos taip pat pasisakė dėl raketų atakos prieš Kremenčuko prekybos centrą.

„Tai, švelniai tariant, pasibjaurėtina“, – sakė JT atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas.

„Bet kokia civilinė infrastruktūra, kuri, be abejo, apima ir prekybos centrus, ir civiliai gyventojai niekada neturėtų būti taikiniu“, – sakė jis.

Rusija pirmadienį atakavo prekybos centrą Kremenčuko mieste Poltavos srityje Ukrainoje. Dėl rusų smūgio žuvo mažiausiai 13 žmonių, dar dešimtys sužeistų.

Užsienio reikalų ministro pirmoji pavaduotoja Eminė Džaparova pranešė, kad raketos pataikė į prekybos centrą „Amstor“, esantį už 300 metrų nuo geležinkelio stoties. Jos teigimu, ten buvo nemažai žmonių, atėjusių nusipirkti maisto.

Kremenčukas yra Poltavos regione. Jame iki Rusijos invazijos į Ukrainą gyveno 217 tūkst. gyventojų, mieste veikia didžiausia šalies naftos perdirbimo gamykla.

Į Kremenčuke esančią naftos perdirbimo gamyklą ne kartą buvo nutaikytos Rusijos raketos. Tai yra dalis Maskvos strategijos, kuria siekiama sunaikinti šalies degalų gamybos ir saugojimo infrastruktūrą.

Smūgis Kremenčiuke buvo suduotas po to, kai šeštadienį ir sekmadienį Rusija į Ukrainą paleido daugiau kaip 65 raketas, įskaitant smūgį sostinėje Kyjive, per kurį žuvo vienas žmogus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius