Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti
2022 09 04 /21:42

Vakarų Krante užpuolikams apšaudžius Izraelio autobusą, sužeisti šeši kariai ir civilis

Užpuolikams sekmadienį apšaudžius Izraelio autobusą okupuotame Vakarų Krante, buvo sužeisti šeši kariai, vienas iš jų – sunkiai, ir dar vienas civilis, pranešė kariuomenė.
Izraelio kariai Vakarų Krante
Izraelio kariai Vakarų Krante / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Išpuolis Jordano slėnyje, netoli Tubaso miesto, įvyko po virtinės pastarojo meto incidentų Vakarų Krante, taip pat kelios savaitės po įvykdyto išpuolio prieš Izraelio autobusą aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Be to, pastaraisiais mėnesiais Izraelio kariuomenė vykdo reidus Vakarų Krante, kurių daugelis nukreipti prieš palestiniečių kovotojus Nabluso ir Dženino rajonuose, esančiuose netoli Tubaso. Neretai tie reidai pareikalauja gyvybių.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai sakė, kad sekmadienio išpuolį įvykdė trys vyrai – du Dženino okupuotame Vakarų Krante gyventojai palestiniečiai ir vienas Izraelio pilietis arabas.

Du įtariamieji buvo suimti netrukus po atakos prie sudegusio automobilio, kuriuo, kaip manoma, jie naudojosi, liekanų, o netoliese ant kelio buvo rasta ginklų. Autobuso priekinis stiklas buvo nusėtas dešimtimis kulkų skylių, o šoninis langas išdaužtas.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad vienas karys buvo sunkiai sužeistas, o dar penki kariai ir vienas civilis patyrė lengvesnių sužalojimų.

Sunkiai sužeisto kario būklė stabilizavosi ir dabar yra vidutinio sunkumo, vėliau informavo kariuomenės atstovas spaudai. Pasak jo, tas autobusas buvo civilinė transporto priemonė, naudota naujokams pervežti.

Greitosios medicinos pagalbos tarnyba „Magen David Adom“ (MDA) informavo, kad du žmonės dėl šautinių žaizdų išskraidinti į Rambamo ligoninę Izraelio Haifos mieste.

Pasak MDA, dar trys žmonės, sužeisti stiklo šukių, buvo nugabenti į kitą ligoninę Izraelio šiaurėje.

Du įtariamieji sulaikyti

Izraelio kariuomenė pranešė, kad sulaikė du palestiniečius, įtariamus vidurdienį įvykdžius ataką pagrindiniame Vakarų Kranto greitkelyje.

Įtariamieji iš įvykio vietos pabėgo automobiliu, kuris netrukus po šaudymo užsiliepsnojo, rodo Izraelio žiniasklaidoje paskelbti stebėjimo kamerų įrašai. Vyrai išlipo iš degančio automobilio ir vėliau buvo sulaikyti.

Kariuomenės atstovas sakė, kad mašina „užsidegė, tikriausiai nuo automobilyje buvusio Molotovo kokteilio“, ir pažymėjo, kad du sulaikyti įtariamieji gydomi dėl nudegimų.

Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas sakė, kad saugumo pajėgos „nedelsdamos ėmėsi paieškų ir sulaikė įtariamuosius dėl išpuolio“.

Kariuomenė pranešė, kad sulaikius du ginkluotus įtariamuosius saugumo pajėgos „tęsia paieškas“.

Ministras pirmininkas Yairas Lapidas socialiniame tinkle „Twitter“ gyrė gelbėtojus ir saugumo pajėgas, kurios „veikė greitai ir ryžtingai“, suteikdamos pagalbą nukentėjusiesiems ir sulaikydamos įtariamuosius.

Tuo metu Gazos Ruožą valdanti palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ gyrė šaudymą kaip „didvyrišką“ operaciją.

Incidentas įvyko 90-ojoje magistralėje, svarbiame kelyje, besidriekiančiame per Jordano slėnį Vakarų Krante. Palei šį kelią įsikūrusios žydų nausėdijos ir palestiniečių gyvenvietės.

Praėjusį mėnesį buvo apšaudytas autobusas Rytų Jeruzalėje; per tą incidentą buvo sužeisti aštuoni žmonės. Tarp nukentėjusiųjų buvo JAV piliečių.

Po kelias valandas trukusių gaudynių policija pranešė, kad įtariamasis pasidavė pats.

Vakarų Krantą ir Rytų Jeruzalę, kuriuos anksčiau kontroliavo Jordanija, Izraelis užėmė per 1967 metų Šešių dienų karą.

Izraelis Vakarų Kranto teritorijoje įkūrė dešimtis nausėdijų. Dauguma šalių šias gyvenvietes laiko neteisėtomis pagal tarptautinę teisę ir trukdančiomis taikai su palestiniečiais, kurie savo ruožtu nori, kad Vakarų Krantas sudarytų pagrindinę jų būsimos valstybės dalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius