Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vakarų Kranto vietos rinkimuose tvirtai pirmauja „Fatah“

Palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso „Fatah“ tvirtai pirmauja daugelyje Vakarų Kranto miestų per vietos rinkimus, kurie išryškino išlikusius šios politinės partijos nesutarimus su palestiniečių islamistų judėjimu „Hamas “.
Rinkimai Vakarų Krante
Rinkimai Vakarų Krante / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vietos rinkimai šeštadienį vyko tik okupuotame Vakarų Krante, kurį kontroliuoja nuosaikesnė „Fatah“. Gazos Ruože – „Hamas“ kontroliuojamame palestiniečių anklave – rinkimai nevyko.

Bandymai organizuoti pirmuosius bendrus rinkimus Vakarų Krante ir Gazos Ruože nuo 2006 metų žlugo, „Hamas“ ir „Fatah“ nesugebėjus pasiekti susitarimo. „Hamas“ nepateikė savo kandidatų dalyvauti rinkimuose sąrašo.

Oficialūs duomenys rodo, kad šeštadienį rinkėjų aktyvumas siekė 53,4 procento. Panašus aktyvumas buvo ir 2012-ųjų vietos rikimuose Vakarų Krante, žurnalistams Ramalos mieste sakė Rinkimų komisijos vadovas Hanna Nasseras.

Tačiau didesniuose miestuose rinkėjai buvo gerokai pasyvesni. Mažiausias aktyvumas užfiksuotas didžiausiame Vakarų Kranto Nabulaus mieste – čia balsavo vos 21 proc. rinkėjų.

Palestiniečių politinėje sostinėje Ramaloje aktyvumas buvo mažesnis nei 40 nuošimčių.

„Fatah“ kandidatų sąrašas atsidūrė pirmoje vietoje ir tokiuose mistuose kaip Dženinas, Jerichas ir Hebronas. Daugiau nei pusė iš 536 sąrašų, dalyvavusių rinkimuose, buvo nepartiniai.

„Hamas“ neiškėlė savo kandidatų rinkimuose. Tuo tarpu kairiosios pakraipos Palestinos išvadavimo liaudies frontas paragino boikotuoti rinkimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mahmudas Abbasas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mahmudas Abbasas

Jis pareiškė atsisakantis dalyvauti rinkimuose, kol badauja šimtai Izraelio kalėjimuose kalinčių palestiniečių. Kaliniai balandžio 17 dieną paskelbė bado streiką, reikalaudami geresnių sąlygų.

Tebesitęsianti „Hamas“ ir „Fatah“ priešprieša laikoma rimta kliūtimi pastangoms užbaigti Izraelio ir palestiniečių konfliktą.

Bendri rinkimai Vakarų Krante ir Gazos Ruože nevyksta nuo 2006 metų, kai „Hamas“ triumfavo palestiniečių parlamento rinkimuose ir pakurstė konfliktą, kuris 2007-aisiais Gazoje vos neperaugo į pilietinį karą.

„Hamas“ jėga išstūmė „Fatah“ iš Gazos Ruožo. M.Abbaso judėjimui liko Vakarų Kranto kontrolė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius