Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vakarų šalys ragina TATENA papeikti Iraną dėl bendradarbiavimo stokos

Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija kartu pateikė Jungtinių Tautų atominės energijos priežiūros institucijai siūlymą pareikšti Iranui papeikimą dėl nepakankamo bendradarbiavimo su šia agentūra, antradienį pranešė du diplomatai.
„Tatena“
„Tatena“ / „Scanpix“ nuotr.

„Tekstas buvo pateiktas naktį“ į antradienį, naujienų agentūrai AFP sakė vienas Europos diplomatas. Antrasis šaltinis patvirtino šią žinią.

Rezoliucija, kuria Iranas raginamas visapusiškai bendradarbiauti su Tarptautine atominės energijos agentūra (TATENA), yra pirmasis nuo 2020 metų birželio toks dokumentas, smerkiantis Irano elgesį.

Šis žingsnis laikomas Vakarų šalių nekantrumo ženklu, nuo kovo stringant deryboms dėl 2015 metų branduolinio susitarimo atgaivinimo.

Tikėtina, kad balsavimas įvyks ketvirtadienį, tęsiantis savaitės trukmės 35 narių TATENA Valdytojų tarybos sesijai, nurodė vienas iš diplomatų.

Praėjusio mėnesio pabaigoje paskelbtoje ataskaitoje TATENA nurodė, kad vis dar turi „neišaiškintų“ klausimų dėl prisodrinto urano pėdsakų. Jų buvo aptikta trijose vietose, kurių Iranas nebuvo deklaravęs kaip objektų, kur vykdoma branduolinė veikla.

TATENA vadovas Rafaelis Grossi, pirmadienį pradėjęs valdytojų posėdį, žurnalistams pareiškė besitikįs „išspręsti šiuos klausimus kartą ir visiems laikams“.

Derybos dėl branduolinio susitarimo atgaivinimo prasidėjo 2021 metų balandį. Jų dalyviai siekia įtikinti Jungtines Valstijas sugrįžti į susitarimą, o Iraną – apriboti savo intensyvėjančią branduolinę veiklą.

2015 metais pasiektas istorinis susitarimas, kuriuo Teheranui buvo pažadėtos švelnesnės sankcijos mainais į jo branduolinės programos apribojimus, pradėjo byrėti 2018 metais, kai tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas iš jo išvedė savo šalį.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh pirmadienį valstybinei televizijai sakė, kad Iranas atmes šią rezoliuciją. Jo teigimu, dokumentas turės „neigiamą poveikį tiek bendrai mūsų bendradarbiavimo su TATENA krypčiai, tiek mūsų deryboms“.

Kinija ir Rusija, kurios kartu su Didžiąja Britanija, Prancūzija ir Vokietija irgi yra branduolinio susitarimo su Iranu šalys, įspėjo, kad bet kokia rezoliucija gali sutrikdyti derybų procesą.

„Rusija neprisidės prie tokios rezoliucijos“, – vėlai pirmadienį tviteryje parašė Rusijos ambasadorius prie JT Vienoje Michailas Uljanovas.

Pasak analitikų, mažai tikėtina, kad Vakarų žingsnis sužlugdys svarbias branduolines derybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius