-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarų žvalgyba: smūgis Krymo bazei išvedė iš rikiuotės pusę Rusijos karinės jūrų aviacijos Juodojoje jūroje

Vakarų žvalgybos pareigūnas spaudos konferencijoje sakė, kad praėjusią savaitę per Ukrainos reidą į Sakų oro pajėgų bazę okupuotame Kryme iš rikiuotės buvo išvesta daugiau nei pusė Rusijos karinių jūrų pajėgų lėktuvų Juodojoje jūroje, skelbia BBC.
Sakų karinė aviacijos bazė Kryme prieš ir po sprogimo
Sakų karinė aviacijos bazė Kryme prieš ir po sprogimo / „Scanpix“/AP nuotr.

Neįvardyto „Vakarų pareigūno“ (paprastai šia formuluote vadinamas britų žvalgybos atstovas) žodžius citavo tarptautinės žiniasklaidos korespondentai.

„Tokie reidai daro teigiamą poveikį ukrainiečių moralei, tačiau apskritai išlieka „kovinis sąstingis“, – dėsto „Guardian“ gynybos ir saugumo redaktorius Danas Sabbahas, dalyvavęs pasitarime.

Žvalgybos pareigūnas taip pat teigė, kad išpuoliai Chersone ir Kryme yra Ukrainos specialiųjų pajėgų arba partizanų darbas, tačiau išsamiau apie tai nekalbėjo.

„Tai neįtikėtinos žmonių drąsos ir naujų galimybių derinys, – jo žodžius citavo ITN naujienų redaktorė Emma Burrows. – Manau, kad galime sutikti, jog ukrainiečiai smogė giliai už priešo linijos. Tokie taikiniai kaip Belgorodas yra teisėti taikiniai, kurie nekelia grėsmės Rusijos teritoriniam vientisumui“.

Kalbėdamas apie situaciją pietuose, pareigūnas sakė, kad Rusijai trūksta karinių pajėgų Chersone ir dešiniajame Dniepro krante.

„Rusija turi pontoninius tiltus ir dvi keltų perkėlas, kad galėtų pristatyti pastiprinimą, ir taip pakeistų sugadintus pagrindinius tiltus. Tačiau jie nėra tokie veiksmingi kariuomenės aprūpinimui“, – sakė žvalgybos pareigūnas.

Kalbant apie Zaporižios atominę elektrinę, kuri dabar yra dėmesio centre, „Vakarų pareigūnas“ patikino, kad Ukraina ir Rusija ją naudoja „informaciniam fonui kurti“ ir kad šis objektas yra pakankamai stiprus, kad atlaikytų net numuštą civilinį lėktuvą. „Tiesioginiai apšaudymai mums nekelia nerimo“, – sakė jis.

Tačiau jis pridūrė: „Problema, dėl kurios esame rimtai susirūpinę [Zaporižios AE], yra reaktorių aušinimas vandeniu. Jei nutrūktų elektros tiekimas, reikės naudoti avarinius generatorius. Jei jiems kas nors atsitiks..., atsidursime dar rimtesnėje padėtyje“.

Zaporižios atominė elektrinė apšaudoma nuo kovo mėnesio, kai Rusijos kariuomenė užėmė didžiausios Europoje atominės elektrinės teritoriją. Tačiau jį vis dar prižiūri Ukrainos inžinieriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius