Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vakarų žvalgyba susekė Katalonijoje veikusį Rusijos GRU agentą

Ispanijos Aukštasis Teismas tiria, ar Rusijos karinės žvalgybos GRU pareigūnas Denisas Sergejevas, anksčiau vykdęs specialias misijas, neveikė ir Katalonijos autonominiame regione 2017-aisiais, kai čia buvo surengtas nelegalus referendumas dėl nepriklausomybės, skelbia „El Pais“.
Denisas Sergejevas
Denisas Sergejevas / „Facebook“ nuotr.

Esą jau nustatyta, kad rusų šnipas, generolas D.Sergejevas buvo atkeliavęs į Barseloną 2017 metų rugsėjo pabaigoje. Spalio 1 dieną Katalonijoje buvo surengtas neteisėtas referendumas dėl regiono nepriklausomybės nuo Ispanijos.

D.Sergejevas esą anksčiau vykdė destabilizavimo operacijas keliolikoje Europos ir Azijos šalių – Jungtinėje Karalystėje, Bulgarijoje.

GRU dalinio Nr. 29155 agentas ten veikė turėdamas netikrą pasą su Sergejaus Fedotovo pavarde, o Vakarų žvalgybos tarnybos jį sieja su keliais pasikėsinimais nužudyti. Dabar D.Sergejevu susidomėjo Ispanijos Aukštasis Teismas.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestas Barselonoje
„Scanpix“/AP nuotr./Protestas Barselonoje

„El Pais“ teigimu, agentas aktyviai veikia jau mažiausiai dešimtmetį ir 2017 metais stengėsi sėti sumaištį Katalonijos regione.

Iš pradžių savo tikrosios tapatybės jis esą neslėpė, bet 2010-aisiais rusui buvo priskirta nauja Sergejaus Fedotovo tapatybė.

2015-aisiais jis viešėjo Bulgarijoje, kur kaip tik tuo metu du kartus bandyta nužudyti ginklų prekeivį Emilianą Gebrevą. Po metų D.Sergejevas jau sukiojosi Jungtinėje Karalystėje, kur vyko „Brexit“ referendumas.

Būtent pagal netikrą S.Fedotovo pavardę įmanoma atsekti, kad GRU agentas dukart keliavo į Barseloną. Pirmą kartą – 2016 metų lapkritį, kai Katalonijoje praleido šešias dienas ir per Ciurichą grįžo į Maskvą.

Antrą sykį – beveik po metų, 2017-ųjų rugsėjį, likus dviem dienoms iki nelegalaus referendumo. Tada Barselonoje D.Sergejevas užsibuvo 10 dienų. Pačioje Ispanijoje jis nekeliavo.

Nuo 2018-ųjų kovo apie D.Sergejevo veiklą beveik nieko nežinoma. Bet būtent tuo metu Anglijoje nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ buvo apnuodytas buvęs rusų dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija. Skripaliai išgyveno.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Žiniasklaida vėliau citavo šaltinius žvalgybos tarnybose, teigusius, kad D.Sergejevas vadovavo tai nepavykusiai operacijai, kurios vykdytojais buvo pasirinkti Anatolijus Čepiga ir Aleksandras Miškinas.

Ispanijoje įvykių Katalonijoje, kai per referendumą ir po jo fiksuoti neramumai, aplinkybes nagrinėjantys tyrėjai, tiesa, linkę manyti, kad Rusijos agentas ar agentai nekoordinavo veiksmų su katalonų aktyvistais.

Esą agentus į Kataloniją pasiuntęs Kremlius stengėsi pasinaudoti proga ir destabilizuoti visą Ispaniją, kartu – ir Europos Sąjungą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius