Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės skolas restruktūrizavusi Argentina tvirtina išvengsianti naujo nemokumo

Argentinos prezidentė Cristina Kirchner pirmadienį pareiškė, kad jos šalis netaps nepajėgia grąžinti savo restruktūrizuotų skolų, kai JAV Aukščiausiasis Teismas padidino spaudimą Buenos Airių finansams.
Argentinos prezidentė Cristina Fernandez de Kirchner Elisabet
Argentinos prezidentė Cristina Fernandez de Kirchner Elisabet / „Scanpix“ nuotr.

C.Kirchner taip pat piktinosi dėl „pinigų prievartavimo“, kai teismas atmetė Argentinos apeliaciją dėl įpareigojimo sumokėti bent 1,3 mlrd. JAV dolerių (3,3 mlrd. litų) ribotos rizikos fondų investuotojams, pirkusiesiems šios šalies obligacijų prieš vyriausybei pasiskelbiant nemokia 2001 metais.

„Argentina pademonstravo daugiau nei aiškią valią sumokėti, tačiau yra skirtumas tarp derybų ir pinigų prievartavimo“, – C.Kirchner sakė savo kalboje, kurią transliavo nacionalinė televizija.

Pripažindama, kad JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimas „kelia nerimą“, C.Kirchner sakė, kad jo nutartis „prieštarauja 92 proc. obligacijų savininkų interesams“.

„Argentina pademonstravo daugiau nei aiškią valią sumokėti, tačiau yra skirtumas tarp derybų ir pinigų prievartavimo“, – C.Kirchner sakė savo kalboje, kurią transliavo nacionalinė televizija.

Buenos Airės teisme argumentavo, kad sprendimas dėl ribotos rizikos fondų priverstų vyriausybę dar kartą paskelbti nemokumą.

Teismas atmetė jau dvi Argentinos apeliacijas.

Viena iš jų buvo susijusi su įpareigojimu sumokėti visas numatytas sumas „NML Capital“ ir kitiems ribotos rizikos fondams, kurie atsisakė prisidėti prie Argentinos skolų restruktūrizavimo, kai Buenos Airės 2001 metais paskelbė nebegalinti vykdyti savo įsipareigojimų obligacijų savininkams. Vertybinių popierių mainų programos dalyviams, sutikusiems prisidėti prie 2005-ųjų ir 2010-ųjų restruktūrizavimo planų, buvo sumokėta daug mažiau negu jie planavo gauti.

Antroji apeliacija buvo susijusi su klausimu, ar Argentina pagal JAV įstatymus gali neatskleisti skolintojams informacijos apie Buenos Airių vyriausybės aktyvus Jungtinėse Valstijose ir už jų ribų, jeigu kreditoriai siektų areštuoti tą turtą.

Gegužės 29 dieną Argentina, siekdama stabilizuoti savo ekonomiką, užsitikrino susitarimą, pagal kurį likviduos beveik 10 mlrd. dolerių uždelstų skolų „Paryžiaus klubo“ oficialiesiems kreditoriams.

Tačiau analitikai perspėja, kad Argentinos pastangos išspręsti ribotos rizikos fondų problemą yra daug reikšmingesnės, vertinant, ar Buenos Airės tampa patikimesne partnere.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius