-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vašingtonas ir Varšuva aptarė galimybę sustiprinti JAV pajėgas Lenkijoje

JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas Johnas Roodas ir Lenkijos gynybos ministerijos pareigūnai trečiadienį aptarė galimybes sustiprinti šioje šalyje dislokuotas amerikiečių pajėgas, pranešė gynybos naujienų portalas „Defense One“ ir Varšuvos vyriausybė.
JAV kariai Lenkijoje
JAV kariai Lenkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Defence One“ pažymėjo, kad galimybė įkurti Lenkijoje JAV karinę bazę svarstoma nuo pat šalies įstojimo į NATO prieš 20 metų. Vis dėlto šis sumanymas sulaukė svaresnio palaikymo po rugsėjį įvykusio JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos susitikimo.

„Pateikėme, kaip mums atrodo, labai rimtą, svarų pasiūlymą ir šią savaitę sprendėme kai kuriuos techninius klausimus. Tikimės per šį susitikimą sukurti tvirtą pagrindą tolesniam darbui“, - portalas citavo J. Roodo padėjėjos Katie Wheelbarger pasisakymą JAV Atstovų Rūmų ginkluotųjų tarnybų komitete.

„Twitter“ nuotr./ Andrzejus Duda ir Donaldas Trumpas
„Twitter“ nuotr./ Andrzejus Duda ir Donaldas Trumpas

Pasak pareigūnės, jeigu Lenkijos gynybos viceministras Tomaszas Szatkowskis priims J.Roodo pasiūlymą, JAV Valstybės departamentas pradės derybas dėl „techninio susitarimo“. K.Wheelbarger prognozavo, kad galutinis susitarimas gali būti pasiektas maždaug per pusmetį ar metus.

Vis dėlto ji nepateikė detalių, koks pasiūlymas yra pateiktas Lenkijai.

Lenkijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė, jog J.Roodas informavo gynybos ministrą Mariuszą Blaszczaką ir T.Szatkowskį apie „darbų, susijusių su JAV pajėgų mūsų šalyje sustiprinimo projektu, būkle“.

„Padidinti JAV pajėgų dalyvavimą Lenkijoje – vienas mano svarbiausių uždavinių. Šia tema kalbėjausi su Pentagonu, taip pat Kongreso nariais respublikonais ir demokratais. Daugiau amerikiečių karių mūsų šalyje reiškia didesnį saugumą visam regionui“, – sakoma M.Blaszczako „Twitter“ žinutėje.

Lenkijos vyriausybė anksčiau ragino Jungtines Valstijas įkurti šalyje nuolatinę amerikiečių karinę bazę, o rugsėjį siūlė šiam projektui skirti 2 mlrd. JAV dolerių (apie 1,77 mlrd. eurų).

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Lenkijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Lenkijoje

K.Wheelbarger sakė, kad šis Varšuvos pasiūlymas yra „dosnus“. Vis dėlto kai kurie analitikai laikosi nuomonės, kad šių lėšų vadinamojo „Trumpo forto“ iniciatyvai išpildyti nepakaks, rašo „Defence One“.

Tačiau portalo šaltiniai sakė, kad neverta per daug sureikšminti tikimybė, jog Lenkijoje atsiras nuolatinė JAV karinė bazė.

„Tai veikiau ilgalaikis įsipareigojimas tokio paties pobūdžio dalyvavimui, koks jau vykdomas Lenkijoje; tai nėra nauja JAV bazė, kaip galvoja kai kurie žmonės“, – pabrėžė vienas iš jų.

Šaltinis pridūrė, kad JAV ir Lenkijos derybų detalės nebus atskleisto, kol abi šalys pasieks galutinį susitarimą.

Šiuo metu Lenkijoje laikoma 4,5 tūkst. amerikiečių karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius