-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vašingtonas įvedė naujas sankcijas Rusijos ir Irano tarnyboms dėl JAV piliečių paėmimo įkaitais

JAV ketvirtadienį įvedė naujas sankcijas Rusijos federalinei saugumo tarnybai (FSB) ir Irano Islamo revoliucinės gvardijos korpusui (IRGC) dėl Jungtinių Valstijų piliečių paėmimo įkaitais.
Rusijoje neteisėtai sulaikytas Paulas Wheelanas
Rusijoje neteisėtai sulaikytas Paulas Wheelanas / „Reuters“/„Scanpix“

Vienas aukšto rango JAV pareigūnas nurodė, kad Vašingtonas negali nereaguoti į situacijas, kai šalies piliečiais yra naudojamasi kaip derybų koziriais.

JAV Valstybės ir Iždo departamentai jau anksčiau ėmėsi baudžiamųjų priemonių prieš FSB ir IRGC.

Pasak minėto pareigūno, naujos sankcijos dar kartą parodys JAV požiūrį į tai, kas pagal jį yra vis dažniau pasitaikantys reiškinys, kai vyriausybės, siekdamos politinės naudos, sulaiko užsienio piliečių.

„Naudojimasis žmonėmis kaip politiniais įrankiais, kaip derybų koziriais... yra praktika, kuri, atrodo, krypsta klaidinga linkme“, – teigė pareigūnas.

Jis nurodė, kad taikant sankcijas siekiama kaltininkų atsakomybės ir norima užkirsti kelią kitiems tokiems atvejams.

Naujos sankcijos paskelbtos praėjus mėnesiui po to, kai Rusijoje buvo sulaikytas leidinio „The Wall Street Journal“ reporteris Evanas Gershkovichas.

FSB teigė, kad 31-erių žurnalistas bandė gauti slaptos gynybos informacijos JAV vyriausybei, tačiau bylos detalės laikomos visiškoje paslaptyje.

E.Gershkovichas kategoriškai atmeta kaltinimus.

Vašingtonas siekia, kad jis ir buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas, kuris buvo suimtas 2018 metais ir nuteistas 16 metų kalėti dėl kaltinimų šnipinėjimu, būtų paleisti į laisvę.

Amerikiečių moterų krepšinio lygos WNBA superžvaigždė Brittney Griner pernai Rusijoje buvo suimta dėl kaltinimų vežus narkotines medžiagas, o gruodžio mėnesį buvo paleista per apsikeitimą kaliniais, kai JAV grąžino Rusijos ginklų prekeivį Viktorą Butą.

Kitas JAV pilietis, buvęs jūrų pėstininkas Trevoras Reedas, 2019 metais buvo suimtas už tai, kad būdamas neblaivus įsivėlė į peštynes ir neva sudavė dviem Rusijos policijos pareigūnams. Jis buvo nuteistas kalėti devynerius metus, bet balandį Vašingtonas jį iškeitė į rusų pilotą, JAV kalintą nuo 2010 metų.

Šiuo metu Irano kalėjimuose laikomi mažiausiai trys JAV piliečiai, įskaitant verslininką Siamaką Namazi, kuris nuo 2015-ųjų laikomas Teherano Evino kalėjime.

JAV iždo departamentas taip pat įvedė sankcijas keturiems aukščiausio rango IRGC žvalgybos pareigūnams.

„Šiandienos veiksmai nukreipti prieš Irano ir Rusijos aukšto rango pareigūnus ir saugumo tarnybas, atsakingus už įkaitų paėmimą ar neteisėtą JAV piliečių sulaikymą užsienyje“, – teigė iždo sekretorės pavaduotojas Brianas Nelsonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius