Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 19 /19:49

Vašingtonas: JAV nepritars Prancūzijos JT rezoliucijos projektui dėl Vidurinių Rytų

Jungtinės Valstijos trečiadienį pareiškė nepalaikysiančios Prancūzijos pasiūlyto Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos projekto, kuriuo raginama paskelbti paliaubas izraeliečių ir palestiniečių konflikte, nes tokia iniciatyva esą gali pakirsti pastangas deeskaluoti krizę Artimuosiuose Rytuose.
Apšaudyta Palestinos teritorija
Apšaudyta Palestinos teritorija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Aiškiai ir nuosekliai leidome suprasti, kad esame sutelkę dėmesį į intensyvias diplomatines pastangas nutraukti smurtą ir kad nepalaikysime veiksmų, kurie, mūsų nuomone, kenkia pastangoms deeskaluoti padėtį“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas JAV pareigūnas Jungtinėse Tautose.

Toks pareikšimas leidžia daryti prielaidą, kad Vašingtonas pasirengęs vetuoti Prancūzijos siūlymą, jei dėl jo bus balsuojama Saugumo Taryboje.

Prancūzų prezidentas Emmanuelis Macronas ir Egipto lyderis Abdel Fattahas al Sisi, kuris lankėsi Paryžiuje per viršūnių susitikimus Afrikos klausimais, susitarė dėl rezoliucijos per vaizdo konferenciją su Jordanijos karaliumi Abdullah II, nurodoma vėlai antradienį paskelbtame pareiškime.

JT Saugumo Tarybai dar nepavyko priimti paprastos deklaracijos dėl konflikto, o Izraelį tvirtai remiančios Jungtinės Valstijos vetavo tris Kinijos, Norvegijos ir Tuniso anksčiau pasiūlytus pareiškimų projektus, kuriais buvo raginama nutraukti kautynes.

Prancūzija, didindama diplomatinį spaudimą Vašingtonui, pasiūlė „trumpą ir paprastą“ rezoliuciją, raginančią nutraukti karo veiksmus bei užtikrinti galimybę gauti humanitarinę pagalbą.

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį pareiškė Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu besitikįs trečiadienį pamatyti „reikšmingą deeskalaciją“ regione.

Remiantis Gazos Ruožo pareigūnais, nuo gegužės 10-osios per Izraelio aviacijos smūgius Gazos Ruože jau žuvo mažiausiai 219 palestiniečių, įskaitant 63 vaikus. Izraelyje nuo palestiniečių raketų žuvo 12 žmonių.

„Prezidentas ministrui pirmininkui pasakė, kad jis šiandien tikisi reikšmingos deeskalacijos, vedančios į paliaubas“, – sakoma Baltųjų rūmų paskelbtame pranešime. Jame nurodoma, kad tai buvo ketvirtas abiejų lyderių pokalbis telefonu nuo krizės pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius