Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vašingtonas žada toliau spausti „neteisėtą“ Venesuelos prezidentą N.Maduro

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį atsisakė pripažinti antrai kadencijai po kontroversiško perrinkimo prisaikdintą Nicolas Maduro teisėtu Venesuelos prezidentu ir pažadėjo didinti jam spaudimą.
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„JAV nepripažins Maduro diktatūros neteisėtos inauguracijos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas.

„Toliau didinsime spaudimą korumpuotam režimui, remsime demokratišką Nacionalinį Susirinkimą, taip pat raginame užtikrinti Venesueloje demokratiją ir laisvę“, – pridūrė jis.

Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo taip pat paragino venesueliečių pareigūnus bendradarbiauti ne su N.Maduro vyriausybe, o opozicijos kontroliuojamu Nacionaliniu Susirinkimu, kurį neveiksnų padarė N. Maduro vyriausybės neseniai sukurta Konstitucinė Asamblėja.

„Raginame visus, kas palaiko šį režimą – nuo paprastų darbuotojų, sunkiai suduriančių galą su galu ir gaunančius maisto subsidijas, iki Venesuelos saugumo pajėgų, prisiekusių remti konstitucinę santvarką – liautis sudarinėti sąlygas represijoms ir korupcijai, bendradarbiauti su Nacionaliniu Susirinkimu bei jo tinkamai išrinktu lyderiu Juanu Guaido ir taikiai sugrįžti prie demokratijos, remiantis jūsų konstitucija“, – sakoma M.Pompeo pareiškime.

„Venesuelos liaudis ir tarptautinė bendruomenė įsimins ir vertins jūsų veiksmus. Atėjo metas įtikinti Maduro diktatūrą, kad demokratijai laikas sugrįžti į Venesuelą“, – pridūrė JAV diplomatijos vadovas.

Po opozicijos boikotuotų rinkimų N.Maduro buvo prisaikdintas antrajai šešerių metų kadencijai, šalyje neregėtas aukštumas pasiekus infliacijai, stingant pagrindinių maisto produktų ir vaistų bei tęsiantis masiniam išvykimui į kaimynines valstybes.

„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pompeo Irake
„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pompeo Irake

Vadinamoji Limos grupė, kurią sudaro 13 Lotynų Amerikos šalių ir Kanada, paragino N.Maduro atsistatydinti ir perduoti įgaliojimus parlamentui, tačiau šiam blokui priklausančios Meksikos naujoji kairiosios pakraipos vyriausybė išliko šiuo klausimu neutrali.

Europos Sąjunga taip pat paskelbė, kad pernai įvykę rinkimus lydėjo sukčiavimas, ir pratęsė Venesuelai paskelbtas sankcijas.

Jungtinės Valstijos jau ne vienerius metus spaudžia N.Maduro ir ne mažiau griežtai kritikuodavo jo velionį pirmtaką Hugo Chavezą. Tuo tarpu prezidentas Donaldas Trumpas yra užsiminęs apie karinę intervenciją Venesueloje.

Antradienį Jungtinės Valstijos paskelbė naująsias sankcijas septyniems venesueliečiams, kaltinamiems neteisėtu keitimu valiutą juodojoje rinkoje, atnešusiu jiems milijardus dolerių neteisėto pelno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius