Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vašingtono kritikos dėl tikėjimo laisvės varžymo sulaukęs Iranas kaltina JAV veidmainiškumu

Iranas trečiadienį pasmerkė JAV parengtą ataskaitą apie tikėjimo laisvę pasaulyje, kurioje negailima kritikos šiitiškai respublikai.
Irano vėliava prie JT būstinės Vienoje
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teheranas dėl šios ataskaitos apkaltino Jungtines Valstijas veidmainiškumu ir pabrėžė, kad ji parengta šalyje, kurioje giliai įsišaknijusi islamofobija.

Antradienį Vašingtono pristatytoje kasmetinėje ataskaitoje dėl tikėjimo laisvės varžymo taip pat griežtai kritikuojami Bahreinas, Kinija, Pakistanas, Saudo Arabija, Sudanas bei Turkija.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pabrėžė, kad praėjusiais metais Iranas, pasinaudodamas savo „miglotais apostazės įstatymais“, įvykdė egzekucijas 20-iai religinių mažumų atstovų.

„Iranas šią ataskaitą laiko neatspindinčia tikrovės, neturinčia pagrindo ir šališka, parengta siekiant tam tikros politinės naudos“, – pareiškė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Bahramas Ghasemi.

Pasak jo, užuot kritikavus kitus, Vašingtonui derėtų pačiam veiksmingiau kovoti su diskriminacija.

„Akivaizdu, kad diskriminacija tikėjimo ir rasės pagrindais, taip pat islamofobija ir ksenofobija yra plačiai paplitusios tarp amerikiečių politikų“, – sakė B.Ghasemi.

„Amerikoje musulmonai kiekvieną dieną susiduria su žiauriais ir diskriminuojančiais tokių valstybės institucijų, kaip policija ir saugumo pajėgos, veiksmais“, – pabrėžė ministerijos atstovas.

JAV ataskaitoje apie tikėjimo laisvę pasaulyje rašoma, kad Irano vyriausybė „toliau persekioja, tardo ir sulaiko bahajus, krikščionis, musulmonus sunitus ir kitų religinių mažumų atstovus, taip pat griežtai reguliuoja krikščionių religinių apeigų tvarką“.

Be to, kaip rašoma ataskaitoje, šiitiškos respublikos vyriausybė taip pat nevengia antisemitinių pasisakymų ir skatina neigti Holokaustą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius