-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vatikaną užrūstino italų žurnalistai, paviešinę slaptus dokumentus

Vatikanas trečiadienį nurodė pradėjęs tyrimą, įtardamas du italų žurnalistus dėl konfidencialių dokumentų nutekinimo, atskleidusio itin neskaidrų Šventojo Sosto finansų tvarkymą.
Šv. Petro bazilika Vatikane
Šv. Petro bazilika Vatikane / 123rf.com nuotr.

Tyrėjai įtaria, kad žurnalistai Gianluigi Nuzzi ir Emiliano Fittipaldi galbūt yra susiję su „konfidencialių žinių ir dokumentų atskleidimu“, sakė Vatikano atstovas Federico Lombardi.

Tie reporteriai praeitą savaitę išleido dvi skandalingas knygas, nušviečiančias korupciją, vagystes ir nekontroliuojamą lėšų švaistymą Vatikane. Autoriai tvirtina, kad jų teiginius pagrindžia nutekinti įslaptinti dokumentai.

Žurnalistai teigia, kad pinigai, kurie turėjo būti skirti labdarai, buvo leidžiami įtakingų kardinolų rezidencijoms renovuoti ir kad neskaidrumu pagarsėjęs Vatikano bankas toliau dangsto įtariamus nusikaltėlius.

Vatikano prokurorai taip pat pradėjo kitą tyrimą po to, kai buvo paviešinti slapti dokumentai, susiję su Apaštališkojo Sosto paveldo administracija (APSA) – Romos Kurijos vyriausiąja buhalterija.

F.Lombardi sakė, kad pačios APSA veiksmai nėra tiriami.

Tačiau Italijos investicinio banko „Banca Finnat“ vadovas Gianpietro Nattino yra įtariamas organizavęs pinigų plovimą.

Šie paviešinimai atgaivino skausmingus prisiminimus apie 2012 metų „Vatilikso“ skandalą, susijusį su dokumentais kuriuos žiniasklaidai nutekino tuomečio popiežiaus Benedikto XVI liokajus. Manoma, kad ta krizė prisidėjo prie kitais metais priimto sukrečiančio pontifiko sprendimo atsistatydinti.

Tas skandalas paskatino Vatikaną 2013 metais priimti naują įstatymą, numatantį iki dvejų metų laisvės atėmimo arba iki 5 000 eurų baudą asmenims, kurie „neteisėtai įgijo arba atskleidė informaciją arba dokumentus, kurių platinimas yra draudžiamas“.

Kilus naujausiam skandalui areštai prasidėjo praeitą savaitę, kai Vatikanas suėmė italę viešųjų ryšių ekspertę Francescą Immacolatą Chaouqui, dėl įspūdingos išvaizdos pramintą „sekso bomba“, ir ispanų kunigą Angelį Vallejo Baldą, kurie įtariami pavogę įslaptintų dokumentų ir nutekinę juos žiniasklaidai.

Ypač sukrečiančios informacijos buvo paskelbta G.Nuzzi knygoje, kurios itališkas pavadinimas – „Kryžiaus kelias“ (Via Krucis), o angliškas – „Prekiautojai šventykloje“ (Merchants in the Temple).

Joje cituojami esą slapta įrašyti popiežiaus Pranciškaus privatūs pokalbiai, iš kurių viename pontifikas girdimas sakantis: „Jeigu nemokame tvarkytis su pinigais, kuriuos matome, kaip galime rūpintis tikinčiųjų sielomis, kurių negalime matyti?“

A.Vallejo Balda tebelaikomas arešte, bet F.I.Chaouqui – buvusi socialinių tinklų garsenybė, daugelį stebinusi internete skelbiamomis savo pikantiškomis nuotraukomis – buvo paleista, kai sutiko bendradarbiauti su pareigūnais.

Savo „Facebook“ paskyroje italė neigė nutekinusi „bent vieną popieriaus lapą“ ir tikino, kad „nėra nieko, ką būčiau mylėjusi ir gynusi labiau negu Bažnyčią ir popiežių“.

F.Lombardi sakė, kad Vatikano tyrėjai taip pat ieško kitų žmonių, „kurie galėjo prisidėti įgyjant konfidencialių dokumentų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius