Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Venesuelos parlamentas skelbia humanitarinę krizę, žmonės renkasi į protestus

Opozicijos kontroliuojamas Venesuelos parlamentas trečiadienį vieningai priėmė rezoliuciją, kurioje šalyje skelbiama humanitarinė krizė. Be to, bus įkurta komisija, kuri tirs, kur dingsta taip reikalingos maisto atsargos.
Protestas Venesueloje
Protestas Venesueloje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu net 70 proc. Venesuelos gyventojų jaučia maisto stygių, tad Nacionalinė Asamblėja ir jos pirmininkas Julio Borgesas reikalauja, kad vyriausybė pagaliau imtųsi pastangų išspręsti krizę. Opozicija įtaria, kad Nicolaso Maduro valdžia stengiasi specialiai sukelti badą.

Humanitarinę krizę Venesuelos parlamentarai skelbė ir pernai – du kartus, vasarį ir balandį. Vasarą maisto ir vaistų ėmė trūkti taip, kad dalyje regionų kilo neramumai.

Išalkę, o kai kuriais atvejais ir badaujantys žmonės maisto ieško kaimyninėje Kolumbijoje, į kurią patenka pralįsdami pro skyles pasienio tvoroje. Praėjusių metų liepos pradžioje sieną su Kolumbija tiesiog šturmavo apie 500 venesueliečių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Venesueloje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Venesueloje

Situaciją Venesueloje kritine pernai vadino ir tuometis Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas.

Tada jo pareiškimams apie maisto, geriamojo vandens, vaistų ir drabužių trūkumą įnirtingai prieštaravo Venesuelos diplomatai.

Kažin ar ką reiškia parlamento rezoliucija, jei šalyje toliau šeimininkauja socialistas prezidentas N.Maduro. Opozicijos rėmėjai vis dar vaikomi iš gatvių, jei išdrįsta reikšti nepasitenkinimą – vis dėlto protestų daugėja.

Antai sostinėje Karakase neseniai dešimtys aktyvistų vienu metu išlipo iš automobilių, ryžtingai nužingsniavo prie akylai saugomos Maisto ministerijos ir prie įėjimo numetė du šiukšlių maišus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Venesueloje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Venesueloje

Staiga lyg iš niekur pasirodė daugybė N.Maduro vyriausybės rėmėjų, kariškių su skydais. Bet aktyvistai vis tiek sugebėjo kelis kartus sušukti: „Žmonės alkani!“

Tokie žaibiški protestai Karakase dabar rengiami beveik kiekvieną savaitę – taip siekiama sugėdinti N.Maduro ir pažadinti išalkusią Venesuelos visuomenę.

„Trys milijonai venesueliečių šiandien valgo tai, ką rado tarp šiukšlių, – piktinosi 28-erių deputatas Carlosas Paparoni. – Niekas negali mūsų užčiaupti. Kovosime ten, kur reikės.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nicolasas Maduro
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nicolasas Maduro

Prieš metus protestai buvo gerokai didesni – į vieną atėjo net milijonas. Bet vyriausybė vis tiek užblokavo referendumą dėl N.Maduro valdžios, kuris greičiausiai būtų išjudinęs valdžios balansą Venesueloje.

Tada demonstracijos privedė tik prie trumpalaikių pastangų tarpininkaujant Vatikanui išvystyti dialogą tarp valdžios ir opozicijos. Bet pastaroji susiskaldė, prezidento pozicijos sutvirtėjo, o paprasti aktyvistai liko nusivylę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius