-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijoje filantropo G.Soroso įkurtam universitetui iškilo grėsmė dėl naujo įstatymo

Vengrijoje veikiantis Vidurio Europos universitetas (CUE) antradienį pareiškė, kad jei bus priimtos vyriausybės siūlomos aukštojo mokslo įstatymo pataisos, jis nebegalės tęsti savo veiklos Budapešte, kur veikia daugiau nei ketvirtį amžiaus.
Vidurio Europos universitetas Budapešte
Vidurio Europos universitetas Budapešte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Universiteto prezidentas ir rektorius Michaelas Ignatieffas savo pareiškime pažymėjo, kad šios mokslo įstaigos, kurią įkūrė Amerikos finansininkas George'as Sorosas, uždarymas „padarys žalos Vengrijos akademiniam gyvenimui ir turės neigiamų pasekmių Vengrijos vyriausybės ryšiams“ su kaimynėmis, kitomis Europos Sąjungos narėmis ir Jungtinėmis Valstijomis.

Universitetas, turintis beveik 1,8 tūkst. studentų, daugiausiai vengrų, nurodė, kad švietimo sritį kuruojančio žmogiškųjų išteklių ministro Zoltano Balogo parlamentui pristatytos įstatymo projekto nuostatos nukreiptos būtent prieš šią mokslo įstaigą.

Jos, be kita ko, numato, kad CEU privalės atidaryti filialą Niujorko valstijoje, kur jis taip pat akredituotas, kad būtų galima suteikti akademinius laipsnius, pripažįstamus tiek Vengrijoje, tiek Jungtinėse Valstijose.

Taip pat numatyta panaikintų nuostatą, leidžiančią akademinio personalo nariams iš ES nepriklausančių valstybių būti įdarbintiems universitete neturint leidimų dirbti bei įpareigoti CEU pakeisti savo pavadinimą.

M.Ignatieffas pasiūlė vyriausybei sėsti prie derybų stalo ir rasti abiem pusėms „priimtiną kelią pirmyn, kuris leistų CEU tęsti savo veiklą Budapešte“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas

„Tvirtai ginsime savo pasiekimus nuo visų, mėginančių apjuodinti mūsų darbą Vengrijos žmonių akyse“, – pažymėjo rektorius.

Ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, pats buvęs G.Soroso stipendininkas, vis griežčiau kritikuoja Vengrijoje gimusį filantropą, kaltindamas jį siekiu daryti įtaką šalies politikai ir parama masinei migracijai į Europą.

Premjero valdančioji partija „Fidesz“ sako, jog nori naujų taisyklių dėl nevyriausybinių organizacijų, gaunančių tarptautinį finansavimą, tokių, kaip G.Soroso remiama „Transparency International“ ir Vengrijos pilietinių teisių sąjunga.

Populistas V.Orbanas, vienas didžiausių JAV prezidento Donaldo Trumpo šalininkų Europoje, laikosi itin griežtos antiimigracinės pozicijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas

Antradienį jo vyriausybė ėmė taikyti ginčytinas prieglobsčio taisykles, leidžiančias prieglobsčio prašytojus, įskaitant vyresnius nei 14 metų vaikus, laikyti uždarytus pasienio stovyklose.

Vyriausybė taip pat labai nepatenkinta neseniai Europos Žmogaus Teisių Teismo paskelbta nutartimi, įpareigojančia išmokėti kompensacijas dviem prieglobsčio prašytojams iš Bangladešo, kurie 2015-aisiais buvo sulaikyti ir deportuoti iš Vengrijos. Teismas jų sulaikymą ir deportaciją pripažino neteisėtais.

Tesime šiems prieglobsčio prašytojams atstovavo Vengrijos Helsinkio komitetas, taip pat gaunantis lėšų iš G.Soroso „Atviros visuomenės“ fondo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius